Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Human Papilloma Virus a rakovina děložního čípku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 35274x )

Rakovina děložního čípku představuje obrovskou zdravotní, psychologickou a sociální zátěž pro každou ženu.

shutterstock.com

Epidemiologie

Rakovina děložního čípku představuje obrovskou zdravotní, psychologickou a sociální zátěž pro každou ženu. Celosvětově je druhou nejčastější příčinou úmrtí u žen do 45 let a třetí nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen celkově po rakovině prsu a plic.

Každé dvě minuty zemře ve světě na rakovinu děložního čípku jedna žena, což představuje přibližně 270 000 úmrtí ročně. Celosvětově je každý rok diagnostikováno asi 500 000 nových případů rakoviny děložního čípku. V České republice je každý rok 1 000 nových pacientek s tímto onemocněním, z toho až 400 na rakovinu zemře. To znamená, že každý den u nás zemře na rakovinu děložního čípku nejméně jedna žena.

Za přibližně 85 % úmrtí na tuto nemoc stojí rozvojové země, z velké části kvůli nedostačujícímu či zcela chybějícímu screeningovému programu. Ten umožňuje odhalit včas abnormální změny na buňkách děložního čípku a zahájit tak potřebnou léčbu.

Odhaduje se, že pokud se výrazně nezlepší prevence rakoviny děložního čípku, bude před rokem 2050 až jeden milion nových případů ročně.

Co je HPV?

HPV - Human Papilloma Virus - je velmi běžný virus. Obsahuje DNA a je geneticky stabilní, což umožňuje, že infekci způsobené tímto virem se dá dlouhodobě zabránit pomocí očkování.

Existuje více než 100 typů HPV, z nichž okolo 40 se šíří pohlavním stykem. Z toho asi 15 jsou tzv. onkogenní typy, které mohou vést ke vzniku rakoviny děložního čípku a prekancerózním lézím na povrchu děložního čípku. Další, tzv. nízce rizikové, mohou vyvolávat např. benigní genitální bradavice. Mezi vysoce rizikové patří zejména typy 16 a 18, které stojí za více než 70 % onemocnění. Společně s dalšími onkogenními typy 45 a 31 jsou zodpovědné za 80 % případů onemocnění rakovinou děložního čípku.

Přenos HPV

Každá žena je v riziku, že onemocní rakovinou děložního čípku. HPV se přenáší sexuálním kontaktem, a to nejen pohlavním stykem, ale také kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Kondom, který je účinnou ochranou při jiných sexuálně přenosných nemocech, zde není dostatečně účinným řešením.

Během svého života se s HPV infekcí setká až 80 % sexuálně aktivních žen; z toho až 75 % infekcí je způsobeno onkogenními typy HPV.

Průběh onemocnění

Přítomnost HPV infekce ještě neznamená, že povede ke vzniku rakoviny děložního čípku. Asi v 50 – 70 % případů se imunitní systém ženy s infekcí sám vypořádá, a to v časovém horizontu několika měsíců až dvou let. U některých žen však infekce přetrvává a právě ony mají zvýšené riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Během života navíc může dojít k opakovaným infekcím.

HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV infekcí odhalí až gynekologické vyšetření. Ke vzniku rakoviny nedochází náhle: celý vývoj od počátečních stádií až po vznik rakoviny je dlouhodobý proces trvající řadu let.

Odhaduje se, že z každého miliónu žen infikovaných onkogenními typy HPV přibližně
u 10 % žen (100 000) dojde k rozvoji prekancerózních změn na děložním čípku (tzv. cervikální dysplazii). Z toho u přibližně 8 % žen (8 000) dojde k nejzávažnějším prekancerózním změnám buněk na povrchu děložního čípku (tzv. karcinom in situ). Z těchto žen u 20 % (1 600) dojde k rozvoji invazivního karcinomu.

Prevence

Řada žen neví, proč by měla chodit na pravidelné gynekologické prohlídky spojené s odběrem cytologického stěru. Stěr dokáže odhalit změněné buňky na povrchu děložního čípku, a tím umožnit včasnou léčbu. Přestože tato metoda byla představena už v polovině 30. let minulého století, používá se stále v dnešních tzv. screeningových programech. V zemích, kde byly tyto programy úspěšně zavedeny, se výrazně snížil výskyt rakoviny děložního čípku.

Navzdory těmto programům ale rakovina děložního čípku nevymizela. Úspěšnost screeningových programů závisí jednak na ženách a jejich ochotě docházet na pravidelné gynekologické prohlídky, ale také na spolehlivosti interpretace výsledků cytologického stěru, při nichž hraje hlavní roli lidský faktor.

Očkování spolu s pravidelným screeningem je tou nejlepší možnou ochranou před rakovinou děložního čípku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Monča

Ahoj chci se zeptat. Kde vlastně se to očkování Silgardem dělá? Musím kvůli tomu ke gynekologovi? I když jsem ještě panna? Nebo mi to píchnout normálka u obvoďáka?

Dorka

Co to jsou ty bradavice? Četla jsem kdesi na netu, že na tu rakovinu jsou dvě vakcíny, jedna je i na ty bradavice, druhá není. Ale co to je? Nikdy jsem o tom neslyšela..

Peťka

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce