Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co dělat, pokud jste na těle našli podezřelé znaménko či pihu

( Renata Vyšínová | přečteno: 33791x )

„Co to tady máš, zeptala se mne dcera, když mi mazala záda na dece u vody. Narazila totiž na divnou pihu, o které jsem neměla ani tušení. Byla v místech, kam nedosáhnu,“ vypráví Veronika, které tahle věta zřejmě zachránila život.

shutterstock.com

Na pihu od té chvíle myslela často a snažila se jí zahlédnout i v zrcadle. „Připadala mi vystouplá a hodně černá a vrtalo mi hlavou, proč je teď tak nápadná. Začala jsem se bát a raději jsem se objednala k lékaři. Ukázalo se, že to bylo naprosto nejlepší rozhodnutí,“ vzpomíná.

Dermatolog sdílel její obavy a rozhodl, že znaménko musí ihned ven. Histologické vyšetření prokázalo, že v jedné části pihy už začal proces vzniku melanomu. „Naštěstí jsem přišla včas, takže stačilo znaménko odstranit a nemusela následovat žádná další léčba. Teď už jen docházím na pravidelné kontroly, abych měla klid,“ uzavírá Veronika.

Možná i vám někdo našel na zádech novou a nápadnou pihu, možná si všimnete, že vaše staré znaménko mění tvar a barvu… V každém případě byste měli jít k lékaři – byť by to byl planý poplach. Dermatolog pigmentovou skvrnu vyšetří pohledem či s použitím lupy. Někdy vás může poslat i na specializované ambulantní pracoviště - například v Praze jsou tato pracoviště na dermatovenerologických klinikách ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, ve Všeobecné fakultní nemocnici a v Nemocnici Na Bulovce. Tam mají k dispozici digitální dermatoskop, který nabídne velmi podrobný obraz znaménka.  O vyšetření pacienta digitálním dermatoskopem tedy rozhoduje lékař, a to podle zjištěného nálezu.

Jak poznáte melanom - to se dočtete v tomto článku.

Nemusíte se bát toho, že byste museli na vyšetření připlácet. Podle Mgr. Jiří Roda z VZP je i vyšetření digitálním dermatoskopem  ve specializovaném pracovišti je hrazeno pojišťovnou. „Je hrazeno i chirurgické odstranění pih nebo znamének. Odstranění laserem pojišťovna nehradí, ale pacient by ho neměl vyžadovat ani jako samoplátce. Pigmentové projevy je třeba odstranit chirurgicky, nikoli laserem, protože odebraná tkáň musí být ještě histologicky vyšetřena. Jestliže je odstranění potenciálně nebezpečného útvaru provedeno laserem, není provedeno lege artis, čili v souladu s uznávaným medicínským postupem,“ řekl Mgr. Rod.

Nechali jste si už prohlédnout své pihy dermatologem? Napište nám v diskusi nebo na mail redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tereza

Dobrý den,ráda bych se zeptala.Mám na zádech 2 znaménka a nejsem si jistá zda-li jedno z nich není zhoubné.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Nádory kůže

Tělo produkuje celou řadu různých typů buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu, a tento proces udržuje tělo zdravé.

Nemoci kůže

Kůže je největší lidský orgán, který má kromě estetické funkce i řadu dalších důležitých úkolů.

Maligní melanom

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Vzniká převážně v kůži z buněk produkujících pigment melanin (z tzv. melanocytů), ale vzácně se může vytvořit i v dalších orgánech tyto buňky obsahující, např. v oku, zažívacím traktu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce