Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina prsu - téma letošního Českého dne proti rakovině

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6104x )

Letošní jubilejní dvacátou veřejnou sbírku Český den proti rakovině, pořádala Liga proti rakovině Praha ve středu 11. května. Dobrovolníci ve žlutých tričkách nabízeli v ulicích měst žluté kytičky s růžovou stužkou. Barvou stužky Liga symbolicky připomíná téma, které letos zvolila k informační preventivní kampani, a sice rakovinu prsu u žen i mužů.

shutterstock.com

Rakovina prsu patří mezi jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů v České republice. Ročně je diagnostikováno více než 6000 případů onemocnění a na následky karcinomu prsu každý rok umírá přibližně 2000 českých žen. Jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba. Výtěžek sbírky bude použit na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu onkologické výuky, výzkumu a vybavení onkologických center.

Pro letošní informační kampaň sbírky Liga zvolila nejčastěji se vyskytující nádorové onemocnění žen – rakovinu prsu. Předsedkyně LPR Praha MUDr. Michaela Fridrichová uvádí:
„Obrátit po letech znovu pozornost na rakovinu prsu byla jasná a opodstatněná volba. Vždyť u nás se každoročně více než 7000 žen dozví, že onemocnění postihlo právě je, a 1800 žen ročně v důsledku rakoviny prsu zemře. Špatnou zprávou je, že incidence onemocnění má stoupající křivku, naopak nás těší, že úmrtnost mírně klesá. O rakovině prsu stejně jako o jiných onkologických diagnózách platí, čím ranější záchyt, tím vyšší šance k plnému uzdravení.“

Proto se Liga připojuje k osvětovým kampaním a k adresnému zvaní na preventivní prohlídky 20. jubilejní veřejná sbírka Český den proti rakovině a vyzývá:

Ženy nezanedbávejte samovyšetření, choďte na preventivní prohlídky a v případě podezření jděte VČAS k lékaři!

Možností léčby je celá řada a jsou stanoveny na základě pečlivého zmapování rozsahu a stádia rakoviny. Ženy i po ukončení léčby nadále zůstávají v péči lékařů a jsou pečlivě sledovány. Doc. MUDr.Petra Tesařová, CSc. upozorňuje:
„Zvláštní pozornost zasluhují pacientky, kterým byl diagnostikován geneticky podmíněný karcinom prsu. Jsou zařazeny do dispenzarizační péče, aby případné další nádorové bujení bylo odhaleno včas.“

Rakovina prsu patří k dobře léčitelným onemocněním s velkou nadějí na úspěšnou léčbu za předpokladu, že je diagnóza stanovena včas. Rané stádium vývoje, tj. ještě než se prsní nádory stihnou rozšířit do krevního řečiště, umožňuje včasné zahájení léčby a zlepšuje vyhlídky na budoucnost pacienta. Lékařská praxe však bohužel zná i takové případy, kdy fáze nemoci byla kvůli zanedbaným preventivním vyšetřením natolik rozvinutá, že už medicína nemohla pomoci. Přitom mamografický screening dovede rakovinu odhalit zavčasu tak, že přes 95 % všech pacientů se navrátí do běžného života.

Čtěte také: Karcinom prsu

Kdy je vhodné se objednat?

Všechny ženy jsou od určitého věku zvány na preventivní vyšetření, i když nemají žádné příznaky. U nás je nastavený celoplošný systém sledování žen s cílem odhalit příznaky této nemoci. Všechny zdravotní pojišťovny hradí svým klientkám od 45. roku vyšetření pomocí mamografu, a to každé dva roky. Bez ohledu na věk pak má na bezplatné vyšetření nárok každá žena s obtížemi, jíž speciální žádanku vypíše praktický lékař nebo gynekolog. Lékaři doporučují nečekat, až nazraje vhodná doba, a prevenci rozhodně nenechávat pouze v rukou odborníků a zdravotnických center. Důležitá jsou i pravidelná samovyšetření pohmatem, ideálně jednou měsíčně.

Mamografický screening

Žádanku na mamografický screening vám vypíše praktický lékař nebo gynekolog. V české republice k provádění screeningu existují akreditovaná specializovaná centra s vyškoleným týmem odborníků a potřebným přístrojovým vybavením. Na otázku, co je to mamograf a jak funguje, nám odpověděla MUDr. Kateřina Brousilová z Mamografického centra Beroun.
„Jedná se o radiodiagnostickou metodu, během níž se využívá jen malá dávka rentgenového záření. Zátěž pro tělo je minimální a vyšetření rozhodně není nebezpečné, není se čeho obávat,“ říká doktorka Brousilová. „Samotná mamografie se provádí vestoje a v drtivé většině vyšetření nebolí. Pouze ženy s citlivějšími prsy mohou pocítit tlak v důsledku stlačení prsu kompresní deskou. Nejedná se ale o žádnou bolest, je to někdy jen chvilkově nepříjemné,“ dodává lékařka.

„Cílem screeningu je odhalit zhoubný nádor  v co nejčasnějším stádiu za účelem snazšího léčení a provádí se i u žen, které netrpí žádnými příznaky.“, říká prof. MUDr. Jan Daneš, Csc. z Mamodiagnostického centra Beroun. „Drtivá většina zhoubných nádorů, které objevíme v počátečním stádiu, jsou vyléčitelné. Je nezbytné, aby se ženy nebály pravidelně chodit a měly na paměti, že prevence je nejlepší způsob obrany.“, dodává pan Daneš.

Čtěte také: Mamograf někdy na vyšetření prsu nestačí

Pokud máte zvýšené riziko výskytu například v důsledku pozitivní rodinné anamnézy, rozhodně se vyplatí investovat do častějších nebo dřívějších prohlídek z vlastních prostředků. Cena vyšetření se pohybuje v rozmezí od 300 do 800 Kč.

Otázky, které by vás mohli zajímat

Je při mamografii nebezpečí většího ozáření?

Moderní přístroje, které jsou podmínkou technické výbavy akreditovaných pracovišť, zajišťují minimalizaci dávek záření - ty jsou dány jasnými předpisy a byly vypracovány dle celosvětových norem. Prospěch z vyšetření zdaleka převyšuje nebezpečí dávky rentgenového záření.
Pokud je však pacientka těhotná, není preventivní vyšetření na místě. V případě podezřelého nálezu v prsu lze vyšetření provádět s vykrytím pánve ochrannými pomůckami.

Je vyšetření bolestivé?

Při vyšetření je pro kvalitní zobrazení tkáně na snímku  nutné jisté stlačení prsu v destičkách . Většinou pacientek je pocit popisován jako tlaková bolest. Pacientka je v kontaktu s provádějící laborantkou, která může  ještě stlačení ovlivnit. 
K vyšetření je vhodné přicházet v první polovině menstruačního cyklu, kdy prsní žlázy nejsou tak citlivé a bolestivé.

Jak se připravit na vyšetření?

Není potřeba žádné přípravy. Před vyšetřením není vhodné použití tuhých deodorantů, které mohou způsobovat falešné jevy na snímcích. V případě těhotenství či podezření na možnost gravidity lze jistě vyšetření odložit. Pokud přicházíte k vyšetření s podezřením na nádorové onemocnění, je důležité zdravotníky na situaci upozornit.

Jak je vyšetření dlouhé?

Samotné provedení mamografie obnáší asi 20 minut. Lékař průběžně vyšetření hodnotí a informuje vás o předběžném výsledku, případně vám doporučí další vyšetření, které  bude pokud možno provedeno týž den. V případě, že se vám nehodí posečkat, nabídneme nejkratší možný termín dle závažnosti nálezu.
Objednací časy k vyšetření se snažíme dodržovat. Během provozu se však může stát, že přednost dostane pacientka, jejíž vyšetření je neodkladné, nebo lékař musí věnovat více času některému složitějšímu vyšetření. V takových případech vás prosíme o trpělivost.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce