Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

U rýmy platí, že stejně důležité jako léky jsou teplo a klid

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15733x )

Rozumné pro pacienta s rýmou je obětovat pracovní povinnosti a zůstat týden v posteli.

shutterstock.com

Rozumné je zůstat s rýmou v posteli


Každá choroba, i banální rýma , je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to obrovské množství energie. Lékaři hovoří o stresu. Od toho psychického se liší jen tím, že postihuje tělo. Následky jsou ale podobné.

Stres sám o sobě musí někde zanechat stopy. Počínaje únavou, nesoustředěností, malou výkonností a konče řadou tělesných příznaků. Problémy přitom zdánlivě nemusí souviset s obdobím, kdy byl člověk nemocný. To znamená, že pokud vás bolelo v krku a nemoc jste řádně nevyleželi, budou vás bolet třeba klouby.

Co si ale přesně představit pod slovy “řádně vyležet“? Dříve to bývalo celkem jasné, dnes ale každý raději polkne prášek a chodí s oteklým nosem do práce. Přitom však platí pořád totéž: nejvíc léčí klid na lůžku a hodně tekutin. Léky na horečku by měly přijít na řadu až při teplotě nad 38,5 stupně Celsia. Je ale možné si jimi ulevit při bolesti. Když neulehnete, původce nemoci – tedy viry či baktérie – necháte v těle působit déle.

Bohužel není vzácností, že i banální nemoc může mít trvalé následky. Viry napadají sliznici dýchacích cest – z obyčejné rýmy se může vyvinout třeba i komplikovanější nemoc, jako je zánět dutin nebo zánět středního ucha. Při chřipce i jiných běžných onemocněních například trpí srdce. Přechozená chřipka se může změnit v zápal plic. Angína zase někdy způsobuje takzvanou revmatickou horečku s trvalým srdce, ale také ledvin. Není tedy rozumnější obětovat týden pracovních povinností a zůstat doma v posteli?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce