Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nemoci slinivky jsou většinou odhaleny pozdě

( Markéta Grosmanová | přečteno: 46801x )

Polštářek pod žaludek. Tak si dříve lékaři vysvětlovali, jakou roli má tato žláza v lidském těle. Dnes se již ví, že její funkce je nenahraditelná.

Slinivka břišní

Polštářek pod žaludek. Tak si dříve lékaři vysvětlovali, jakou roli má tato žláza v lidském těle. Dnes se již ví, že její funkce je nenahraditelná. Problém je ovšem v tom, že většina jejích nemocí je odhalena pozdě, protože nebolí.

Slinivka břišní neboli pankreas je součástí trávicího ústrojí. Produkuje trávicí šťávy s mnoha enzymy, její funkce je nezbytná pro správné trávení cukrů, tuků i bílkovin. Jsou v ní uloženy drobné takzvané Langerhansovy ostrůvky, které produkují inzulín a jiné hormony. Bez slinivky by potrava nebyla správně zpracována, nemohla by se vstřebat, a tělo by ji tedy ani nemohlo využít.

Slinivka může být postižena několika chorobami, z nichž jen malá část je vrozená. Obvykle jde o nemoci, které si člověk buď způsobí sám nezdravým životním stylem, nebo má tu smůlu, že je zdědil po svých předcích.

Právě nejhůře léčitelná nemoc slinivky - tedy nádor - je do značné míry dědičný. Ti, co mají tuto diagnózu v rodině, čili mezi nejbližšími příbuznými, mají až 50 krát větší riziko, že touto rakovinou onemocní. Proto by bylo dobré, aby o tom informovali svého lékaře. Více než u jiných nádorů je důležité, aby byl odhalen včas. Pět let od zjištění nemoci totiž přežívá jen pět procent pacientů.

Kromě dědičností mají velký vliv na vznik všech potíží se slinivkou, tedy i na akutní a chronické záněty (pankreatitida), stravovací návyky. Nejvíce v tomto ohledu škodí příliš tučné jídlo, soustavné přejídání a také alkohol.

Zdaleka nejčastější poruchou slinivky je cukrovka prvního či druhého typu. V prvním případě jde o poruchu funkce slinivky, kdy se nevytváří hormon inzulín. Druhý typ, o kterém se také mluví jako o získané cukrovce. Pokud totiž člověk dodává organismu příliš mnoho energie ve formě jídla, vyvolává tím větší nároky na produkci inzulínu. Dlouhodobé zatěžování vede k tomu, že metabolismu je porušen a inzulínu se v těle nedostává.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Onemocnění slinivky břišní

Z chorob břišní slinivky je třeba zmínit tři: akutní a chronickou pankreatitidu (zánět slinivky) a rakovinu břišní slinivky.

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie, ERCP

Je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda pro choroby žlučových cest a slinivky břišní. Žlučové cesty vedou žluč z jater do tenkého střeva. Jejich průchodnost je pro dobrou funkci jater i celého organismu nesmírně důležitá.

Akutní zánět slinivky břišní: bezprostřední ohrožení života

Alkohol a onemocnění žlučových cest – dva hlavní "viníci" akutního zánětu slinivky. Zánět přichází náhle a je velice nebezpečný. Často ohrožuje nemocného bezprostředně na životě. Léčba znamená pobyt na jednotce intenzivní péče nebo ARO s infuzemi tekutin, léků a výživy. Do vyléčení zánětu není možné se normálně najíst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce