Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nové vyšetření pro děti zdarma: screening sluchu ve věku 5 let

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4593x )

Předškolní děti mají nárok na další bezplatné vyšetření. Podle pokynu ministerstva zdravotnictví jim před nástupem do školy mají praktičtí lékaři vypsat žádanku na ORL na vyšetření sluchu.

AMI Communications

Zdravotní pojišťovny nově hradí odborné vyšetření sluchu ušního lékaře (otorinolaryngologa) u pětiletých dětí. Dítě by k němu měl poslat jeho praktický lékař při pětileté prohlídce, případně může své dítě na tuto bezplatnou prohlídku objednat i rodič. Předejde tím případnému riziku, že se dítě bude špatně učit, protože učitelům nebude dobře rozumět.

„Screening sluchu prováděný neonatology a otorinolaryngology se dosud dělal a dělá u novorozenců. Těžkou sluchovou vadu přitom má podle statistik jedno až dvě z tisíce narozených dětí, tedy sto až dvě stě dětí ročně v České republice. Středně těžkou vadu odhalí lékaři u 600 až 1200 dětí za rok,“ řekl Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči.

Velká část vad sluchu není vrozených, ale vzniká později. Výzkum FN HK ukázal, že jich v pěti letech není málo a je proto potřeba zkontrolovat jejich sluch před vstupem do školy, aby se vědělo, zda dítě slyší dobře.Většinu problémů se sluchem lze přitom vyřešit. Nejčastější je nedoslýchavost způsobená zvětšenou nosní mandlí, která tlačí na sluchovou trubici a vytváří ve středním uchu výpotek. Tento problém je příčinou 90 procent vad sluchu objevených u dětí, přitom ho lze jednoduše vyřešit odstraněním mandle a odsátím výpotku.

Jak probíhá screening sluchu?

Screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let se provádí na všech pracovištích ORL (ušní, nosní, krční oddělení) a to tzv. tónovou audiometrií. Jedná se o neinvazivní a bezbolestné vyšetření v audiologické komoře. Při tónové audiometrii se dítěti nasadí sluchátka, do kterých se pouští tóny definované intenzity o frekvenci 0,5, 1, 2 a 4 kHz. Dítě pak stiskne tlačítko vždy, když daný tón uslyší.

Výsledkem vyšetření je stanovení kvality sluchu dítěte, tedy zda je sluch normální či je diagnostikována nedoslýchavost. Tato informace je poté předána praktickému lékaři a je zapsána ve zdravotním a očkovacím průkazu dítěte. V případě nedoslýchavosti navazují další odborná vyšetření, která specifikují diagnózu a možnosti léčby.

S sebou je vždy potřeba očkovací průkaz dítěte. Vyšetření trvá v průměru 30 min.

Cílem screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let je záchyt poruchy sluchu u dětí před zahájením školní docházky, aby se zamezilo opoždění vývoje komunikačních schopností a školních dovedností dětí.

Kompletní seznam ordinací ORL rovnoměrně pokrývajících Českou republiku je nalezení na webových stránkách http://www.otorinolaryngologie.cz/ pod záložkou Screening sluchu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sluchové vady a jejich typy

Stejně jako u jiných vad, platí i u vad sluchových, že se mohou lišit stupněm závažnosti -- od lehkých přes středně těžké a těžké až po velmi těžké; navíc však v tomto případě musíme rozlišovat i různé typy vad...

Způsoby vyšetřování sluchu a diagnostika jeho poruch

Cílem vyšetření sluchu je zjistit, zda je sluch v mezích normy, nebo zda je přítomna sluchová porucha. Pokud je porucha (nedoslýchavost) zjištěna, je třeba dále ověřit, ve které části sluchového ústrojí je lokalizována a jak je významná. Proto se pochopitelně začíná jednoduššími a snadno proveditelnými vyšetřeními...

Jak se vyrovnat se zhoršením nebo ztrátou sluchu?

Podobně jako ztráta jiného důležitého smyslu, zraku, představuje i ztráta sluchu především zásadní změnu až úplné přerušení kontaktu s okolním světem ...

Jak časté jsou poruchy sluchu

Sedíš si na uších?" zlobila se moje babička, když jí děda místo splnění jejího příkazu kontroval otázkou: "Cože? Cos říkala?"...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce