Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 3. uši, oči )

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12044x )

Možná jste také přesvědčeni, že uši se musí čistit co nejčastěji a očím prospěje, když je cvičíte bez brýlí. Právě mýty o uších a očích jsou tématem dalšího dílu seriálu.

shutterstock.com

UŠI

  1. Uši je třeba usilovně čistit
  2. Čištění uší vatovými tyčinkami či v horším případě sirkou omotanou vatou nebo pletací jehlicí však jde přímo proti přirozenému pohybu mazu z ucha. Ucho totiž má víceméně samočisticí funkci. Maz se ve zvukovodu přirozeně pohybuje směrem ven. Pak stačí ucho například při koupání jen vytřít ručníkem. Jak uvádějí odborníci nejméně toho zkazíte, když si nebudete uši čistit vůbec.

    Přehnaným čištěním si můžete nečistoty natlačit až na konec zevního zvukovodu. Tam potom vznikne špunt, který zvukovod ucpe. Kromě toho, že budete hůře slyšet, hrozí, že špunt bude tlačit na bubínek. To následně ovlivní rovnovážné centrum, což pravděpodobně vyvolá například zvracení nebo točení hlavy. Člověku je prostě podobně špatně, jako kdyby se zatočil na kolotoči. Ucpané ucho může také velmi bolet. S ucpaným uchem je rozhodně nejlepší jít ihned k lékaři.

OČI

  1. Dětské šilhání se časem upraví samo.
  2. Občasné a krátkodobé odchýlení jednoho oka lze do šesti měsíců považovat za normální. Trvalá úchylka jednoho oka není normální v žádném věku, ani u kojenců. Pokud dítě trvale šilhá, je nutné okamžité vyšetření očním lékařem bez ohledu na věk. U malých šilhajících dětí se sice mozek naučí ignorovat obraz z uchýleného oka a zpracovává pouze obraz z oka , které správně zobrazuje sledovaný předmět. Ale dítě tak ztrácí schopnost hloubkového prostorového vidění. U dospělých mozek není schopen obraz z uchýleného oka ignorovat, a proto vzniká obtěžující dvojité vidění.

  3. Malé děti nepotřebují sluneční brýle.
  4. Sluneční brýle by rozhodně měly spadat mezi prostředky, kterými děti chráníme před poškozením UV zářením. Vhodné jsou už pro batolata. Pro děti starších tří let, které je už nebudou nejspíš rozverně odhazovat, by měly být kvalitní sluneční brýle s UV filtrem samozřejmostí.

  5. Když nemám moc dioptrií, je lepší brýle nenosit, aby oči nezlenivěly.
  6. Mezi krátkozrakými se traduje, že je lepší brýle buď vůbec nenosit, nebo si nechat předepsat méně dioptrií. Výši dioptrií ale stanovuje oční lékař tak, aby člověk viděl dobře a současně měl příjemný pocit. Namáhat zrak a mít špatné dioptrie není dobré. Uvedené "procvičování" nejen, že vede k větší únavě očí, ale jistě si dovedete představit situaci např. za volantem, kdybyste vy i ostatní mohli na menší počet dioptrií, než potřebujete, doplatit.

V dalším díle se dozvíte, zda se musí člověk s kardiostimulátorem vyhýbat mikrovlnné troubě. Budeme totiž probírat nejčastější mýty srdci.

Samozřejmě, že pokud víte o zajímavém mýtu, zapojte se do diskuse nebo nám napište!

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce