#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zbytnění prostaty

Zdravcentra.cz 28.5.2007

Zbytnění, benigní hyperplázie prostaty, BHP je zvětšení předstojné žlázy. Patří k nejčastějším strastem mužů vyššího věku. Typicky se projevuje obtížemi při močení. Přesné příčiny vzniku onemocnění neznáme. Ke zvětšování prostaty dochází v průběhu života u každého muže. Může za něj pravděpodobně změna koncentrace hormonů a vliv růstových faktorů na buňky prostaty.

prostata
prostata
Zbytnění, benigní hyperplázie prostaty, BHP je zvětšení předstojné žlázy. Patří k nejčastějším strastem mužů vyššího věku. Typicky se projevuje obtížemi při močení.

Co jste možná netušili...

Prostata, předstojná žláza, je mužský pohlavní orgán. Najdete ji mezi močovým měchýřem a konečníkem. Hlavní funkcí prostaty je tvorba semenné tekutiny důležité pro výživu spermií. Ta vzniká v množství malých žlázek. Kromě nich se prostata skládá ještě z vaziva a buněk hladké svaloviny. Středem orgánu prochází po svém odstupu z měchýře močová trubice.

#IMG#

Prostatu má každý muž již při narození. V celém průběhu dětství a puberty se její velikost výrazněji nemění. Se začátkem pohlavního dospívání dochází ke stimulaci a růstu postaty. Prostata dospělého muže má velikost kaštanu a váží přibližně 20 gramů. Její nadměrné zvětšení je projevem onemocnění. Zvětšená prostata tlačí na močovou trubici a znesnadňuje odtok moči z močového měchýře.

Prostatické obtíže podle dochovaných záznamů trápily už starověké Egypťany v 15. století před naším letopočtem. Pro západní medicínu orgán poprvé „objevil“ belgický anatom Andreas Vesalius v 16.století. Dnešní jméno mu dal Casper Bartholini až v roce 1611. Obtížemi způsobenými onemocněním prostaty v současnosti trpí až čtvrtina mužů starších 40 let. S přibývajícími léty je jejich počet ještě vyšší.

Jak vzniká...

Přesné příčiny vzniku onemocnění neznáme. Ke zvětšování prostaty dochází v průběhu života u každého muže. Může za něj pravděpodobně změna koncentrace hormonů a vliv růstových faktorů na buňky prostaty. Zvýšené riziko rozvoje benigní hyperplázie prostaty mají muži, kteří dosáhli 40 let. První mikroskopické změny ve vnitřní struktuře prostaty ale můžeme pozorovat už u třicátníků. Nápadné je zmnožení vaziva a žlázových buněk.

Projevy zvětšené prostaty souvisejí s její těsnou souvislostí s močovou trubicí. Prostata ji doslova obtáčí. Zvětšení se proto zákonitě projeví na močové trubici. Stlačuje se a zmenšuje svůj průsvit. Močový měchýř musí vynakládat větší sílu na vypuzení moči. Postupně dochází ke změnám i v jeho stěně. Zvětšená prostata navíc tlačí na spodní stěnu močového měchýře a ovlivňuje tím i jeho nervovou regulaci.

Jak se projevuje...

Zvětšování prostaty zpočátku nepůsobí žádné obtíže. Ty se rozvinou postupně. Příznakům provázejícím zvětšení prostaty se souhrnně říká prostatismus. Charakterizují je problémy s močením. Obtíže vyplývají z útlaku močové trubice zvětšenou prostatou a z dráždění močového měchýře.

Obtížnější odtok moči kompenzuje močový měchýř zesílením své stěny a zvýšením tlaku při močení. To ale nevydrží dlouho. Namáhaný měchýř se stává citlivější. Proto začnou muži i při jeho nízké náplni chodit častěji na toaletu. Zvětšená prostata způsobí obtížnější start močení a oslabení proudu moči. Nikdy se nepodaří vyprázdnit celý měchýř. V extrémních případech může být útlak močové trubice prostatou tak velký, že moč jen odkapává z konce penisu. Močení vyžaduje velké úsilí a může být i bolestivé.

Jak se potvrdí...

Základem je důkladné vyšetření prostaty. Nejjednodušší metodou je vyšetření konečníkem. Při něm získá lékař základní představu o velikosti a konzistenci Vaší prostaty. Dynamiku močení posoudí uroflowmetrické vyšetření. Informaci o vylučování moči a případných zbytcích v močovém měchýři poskytne vylučovací urografie. Močový měchýř a jeho naplnění lze přehlédnout i ultrazvukovým vyšetřením. Dovnitř močové trubice a měchýře nahlíží lékař pomocí cystoskopu.

Jak se léčí...

Léčba hyperplázie prostaty spočívá v podávání léků nebo chirurgickém zákroku. Některé skupiny léků ovlivňují hladkou svalovinu močových cest a zlepšují odtok moči. Jiné působí na činnost pohlavních hormonů. Kromě nich se k léčbě používají i rostlinné přípravky. Výtažky se slivoně lékařské se užívají ve formě tablet nebo urologických čajů.

Chirurgická léčba se zaměřuje na odstranění překážky z močových cest. Nejpoužívanější je transuretrální resekce prostaty (TURP). Při ní urolog pomocí endoskopického nástroje odstraní „přebývající“ části utlačující močovou trubici.

V případě výrazného omezení nebo úplné zástavy odtoku moči je nutné pro zprůchodnění močové trubice použít permanentní močový katétr. Je to dutá gumová hadička zaváděná do močového měchýře. Její přítomnost v močové trubici roztáhne odvodné cesty a umožní volný odchod moči do plastikového sáčku.

Co dál...

Potíže s prostatou se mohou časem ustálit nebo vyvíjet k horšímu i k lepšímu. Závažné problémy s močením postihují každého 10. muže příslušného věku. Příznakům zvětšené prostaty je třeba věnovat náležitou pozornost.

Při jejich podcenění může dojít k úplné zástavě močení. Poškození močového měchýře neustálým přepínáním vede k nevratným změnám. Jakákoliv léčba potom může být neúčinná. Přeplněný močový měchýř se projeví tlakem v břiše, nevolností a celkovou schváceností. Stagnující moč je výborným prostředím pro množení bakterií. Rozvíjí se močová infekce. Moč se vrací zpět do ledvin a způsobí jejich selhání. V krajním případě může dojít i k prasknutí měchýře. Tyto stavy jsou velmi závažné a mohou být dokonce smrtelné.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Zaručená prevence zvětšování prostaty neexistuje. Můžete se však snadno vyhnout jejím závažným následkům. Stačí překonat stud a najít v sobě kus odvahy k včasné návštěvě urologa. Nepodceňujte ani preventivní prohlídky. Jde přeci jen o Vaše zdraví.

Náročnost léčby i její výsledek se odvíjí od toho, jak brzy se k ní odhodláte. Včas zahájená a správně vedená (a dodržovaná) léčba Vám zlepší život a umožní dosáhnout vyššího věku.

Doporučujeme

Čtěte více

Zbavte se stresu a vysokého tlaku konzumací ořechů a lněného semínka

Mezi rizikové faktory vzniku řady srdečních onemocnění patří kromě jiného také...

Zbavte se stresu a zastavte tak atopický ekzém

Stres a atopický ekzém jdou často ruku v ruce. To nám bez váhání potvrdí nejen...

Zbavte se stresu pomocí zdravé stravy

Stres na nás číhá za každým rohem. Přiživuje se na nás a postupně vyčerpává...

Zbavte se stresu. Pomůže vám dýchání i homeopatika

Stres – strašák dnešní uspěchané doby. Prokazatelně negativně ovlivňuje mnoho...

Zbavte se tří zlozvyků, které přispívají ke vzniku osteoporózy

Neexistuje žádný rozumný a bezpečný způsob, jak změnit například tělesnou výšku...

Zbavte se závislosti díky substituční léčbě

Je-li doba těžká, mnoho lidí snadno upadá do spárů tzv. "moderních zabijáků"....

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace...

Zbavte své dítě strachu z injekce

Připadá vám představa života bez bolesti nereálná? Máte pravdu. Bolest je důležitý...

Zbraně proti alergiím – antihistaminika i výplach

Trápí vás senná rýma, uslzené oči nebo astma? Možná vás tyto obtíže sužují zbytečně....

Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!

I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat...

Zčervenání kůže po alkoholu nemusí znamenat alergickou reakci

Během konzumace alkoholu může docházet k určitým reakcím organismu, jako jsou...

Zdá se vám očkování drahé? Žádejte příspěvek od pojišťovny

Není rozumné poměřovat zdraví penězi a snažit se na něm co nejvíce ušetřit:...

Zdaleka ne každá bolest hlavy je migréna

Bolesti hlavy jsou velmi častým důvodem pro návštěvu lékaře. Mnoho lidí ale...

Zdánlivě nepodstatná zmínka upozornila na roztroušenou sklerózu

Vše začalo, když se Pavel (48) na jedné z pravidelných lékařských kontrol zmínil,...

Zdánlivě nevinná bakterie může způsobovat Crohnovu chorobu

Escherichia coli je zdánlivě obyčejná a celkem neškodná bakterie. Žije ve střevě...

Zdědili jste štíhlou postavu? Stejné geny zvyšují riziko srdečních chorob a cukrovky

Někteří lidé mají dáno být štíhlejší než jiní, i pokud nesportují a jídelníček...

Zdědili jste vysoký cholesterol? Nejste sami

Osoby trpící některou méně běžnou chorobou se občas mohou cítit osaměle. Někdy...

Zdlouhavé cestování vás nemusí jen unavit

Dlouhé sezení v malém prostoru v letadle, autě, vlaku či autobusu s sebou nese...

Zdolá rakovinu plic biologická léčba?

Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými...

Zdolejte stres, zdoláte i křečové žíly

Stres. Slovo známé téměř pro každého z nás. Patří k našemu každodennímu životu,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#