Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Oči sice nikdy nespí, odpočinek ale potřebují

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4801x )

Lidské oko se nepřestává pohybovat ani při spánku. Kvalitní spánek je přesto pro zdraví oka velmi důležitý. Ložnice by měla být dobře zatemněná, televizi a počítač je lepší vypnout alespoň 90 minut před usnutím. Modré světlo, které elektronické přístroje vyzařují, totiž potlačuje tvorbu hormonu melatoninu. Před spaním je lepší odložit i mobilní telefon, na večerní svícení jsou vhodnější obyčejné žárovky než oblíbené LED osvětlení.

shutterstock.com

Usínání u televize nebo monitoru počítače kvalitní spánek nepřinese

Usínání při sledování oblíbeného seriálu, vyřizování korespondence nebo hraní her na mobilu těsně před spaním je v současné době velmi oblíbené nejen u nejmladší generace. Modré světlo, které vyzařuje veškerá elektronika i některé LED žárovky, ale významně ovlivňuje kvalitu spánku.
„Modré světlo potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy a který reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku. To oddálí usnutí a snižuje celkovou kvalitu spánku. Během spánku naše tělo, a tedy i oči regenerují, proto nekvalitní nebo nedostatečný spánek může způsobit například únavu očí, syndrom suchého oka, otoky víček a jiné potíže,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta očních klinik Gemini.

Čtěte také: Syndrom suchého oka - nepleťte si ho s alergií

Na kvalitu spánku má vliv i světlo v místnosti

Ložnici je dobré zatemnit. Pokud to z nějakého důvodu není možné, dobře poslouží i spánkové masky.
„Světlo v ložnici nepříznivě ovlivňuje průběh spánkových cyklů, přestože oči vlastně nikdy nespí. Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby. V takzvané NREM fázi spánku vykonávají jen pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické velmi rychlé pohyby očí. Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze. Čím méně je světla v místnosti, kde spíme, tím je spánek účinnější a hlubší,“ upozornila Jarmila Šneidrová, lékařka očních klinik Gemini.

Čtěte také: Nejmodernější preventivní kroky, které můžete udělat pro zdraví svých očí

Spánek s otevřenýma očima

S nekvalitním spánkem mohou souviset i různé spánkové poruchy. Jednou z těchto poruch je spánek s otevřenýma očima. Je to onemocnění velmi nepříjemné a může být i nebezpečné. „Pokud je oko ve spánku otevřené, rohovka není dostatečně chráněná a dochází k jejímu vysychání, zánětům, poškození rohovky a následným poruchám vidění,“ popsal Pavel Stodůlka. Příčiny mohou být různé, s návštěvou specializovaného lékaře je ale ve všech případech lepší neotálet.
„Příčina spánku s otevřenýma očima může být jak na straně oka, tak na straně víčka. V případě oka může jít o vývojovou poruchu, takzvané velké oko nebo oko, které příliš vystupuje z očnice. To se vyskytuje u onemocnění štítné žlázy, u nádorových onemocnění, zánětů nebo například po úraze. V případě víček se často jedná o obrnu lícního nervu nebo o poúrazový či pozánětový stav,“ dodal Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Příznaky šedého zákalu

O oči je ale třeba pečovat během celého dne

Kvalitní spánek je pro zdravý zrak nepostradatelný, o oči je ale třeba pečovat během celého dne. Zejména celodenní práce s počítačem je pro lidský zrak velice vyčerpávající.
„Abychom oči zbytečně neunavovali, je potřeba pracovat a provádět veškeré každodenní činnosti při vhodném a dostatečném osvětlení. Při práci s počítačem je důležité sedět ve správné vzdálenosti od monitoru, jako ideální se uvádí vzdálenost okolo 60 centimetrů. Neměli bychom zapomínat na pravidelné přestávky, kdy očím dovolíme přeostřit. Vhodné je podívat se z okna na vzdálenější předměty, projít se po kanceláři, osvěžit si oči zvlhčujícími kapkami nebo si je na chvíli zavřít,“ poradil Pavel Stodůlka, přednosta očních klinik Gemini.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce