Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Spánková apnoe - vyšetření v domácích podmínkách

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10865x )

Diagnostické testy spánkové apnoe jsou prováděny ve spánkových laboratořích kvalifikovaným spánkovým specialistou nebo lékařem. Díky technologickým pokrokům může být nyní několik testů prováděno doma, i když by to mělo být pod dohledem ošetřujícího lékaře.

WebMD.com

Syndrom spánkové apnoe je poměrně častou poruchu spánku, při které dochází k přechodným zástavám dechu, které vedou k intervalovému snížení okysličení celého organismu. Tyto dlouhodobé změny mají pak špatný vliv na oběhový systém, vedou ke zvýšení krevního tlaku, srdečním arytmiím, nadváze a dalším zdravotním komplikacím. Pokud tito pacienti nejsou zavčas odhaleni a léčeni, jsou častěji ohroženi akutním infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a mají také vyšší výskyt cukrovky. Výskyt tohoto onemocnění v populaci je až 10%.

Hlavní příčinou (až 90%) je porucha na úrovni horních dýchacích cest, v oblasti nosohltanu. Ve spánku, kdy dojde k poklesu svalového napětí, dochází k zužování průsvitu nosohltanu. Významnou roli zde může hrát omezená průchodnost dutiny nosu, zvětšené mandle, velikost měkkého patra, jazyka a jeho uložení. Tyto faktory jsou částečně ovlivněny geneticky. Významným rizikovým faktorem je obezita, která je dále potencována přítomností tohoto onemocnění. Rizikovou skupinou jsou zvláště obézní muži po čtyřicítce.
Mezi typické příznaky tohoto onemocnění patří hlasité chrápání, krátkodobé zástavy dechu ve spánku, denní únava, nadměrná spavost, obezita, nervozita, poruchy nálady, vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, deprese, poruchy potence a srdeční arytmie.

Čtěte také: Syndrom spánkové apnoe je třeba odlišit od pouhého chrápání

Diagnostika spánkové apnoe v domácích podmínkách

Diagnostika tohoto onemocnění není příliš složitá. Problémem je, že sami lékaři toto onemocnění podceňují a někdy se na něj vůbec nemyslí. Dříve bylo nutné pacienty posílat na specializované vyšetření do takzvaných spánkových laboratoří. Zde byl pacient hospitalizován, vyspal se pod kontrolou přístrojů a kamer.

Dnes lze toto onemocnění poměrně dobře odhalit i ambulantně. Specializované ambulance pacientovi zapůjčí přístroj, se kterým se „vyspí“ v domácích podmínkách, což umožní sledovat spánek v domácím prostředí nebo tam, kde má pacient klid a je tedy předpoklad, že se tam i dobře vyspí. Vyšetření je pro pacienta pohodlnější a spánek s přístrojem se i více přiblíží průběhu normálního spánku. Výhodou screeningového přístroje jsou i jeho malé rozměry a snadné použití: před zapnutím se prostě jen připevní popruhem přímo na hrudník, takže pacienta při spaní neomezuje při pohybu. Tento přístroj, který hlídá pacientův spánek, automaticky analyzuje dechové události, sleduje intenzitu chrápání a hodnotí tepovou frekvenci včetně saturace krve kyslíkem.

Výsledek screeningu lékaře informuje, zda má pacient ve spánku opravdu poruchu dýchání, anebo zda jde „jen“ o chrápání. V nejasných případech se provádí další vyšetření ve specializovaných centrech. Pokud při spaní opravdu dochází k zástavě dýchání, je pacientovi navrženo další vyšetření, které zjistí jeho závažnost a následně je doporučena odpovídající léčba.

Čtěte také: Špatně spíte? Je na čase navštívit lékaře.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce