Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se spí barmanům

( Komerční prezentace | přečteno: 5047x )

Práce za barem či v restauraci je jedním z nejnáročnějších povolání. Jste neustále na nohou, často do pozdních nočních či dokonce časných ranních hodin. Po takové „šichtě“ tělo potřebuje důkladný odpočinek a ten zajistí jedině dlouhý a kvalitní spánek.

shutterstock.com

Vzpomínáte si na Toma Cruise ve slavném barmanském filmu Coctail? Sofistikované drinky míchá „levou zadní“, vždy s úsměvem a působí, jako by přitom byl stále ve skvělé formě. Hollywoodský hrdina by něco takového – na filmovém plátně – určitě bez problémů dokázal předvádět třeba 24 hodin nonstop. Obyčejný smrtelník si ale potřebuje důkladně odpočinout a především se pořádně vyspat.

Dobrý spánek prodlužuje život


Dostatečný a plnohodnotný spánek je zcela zásadní pro udržení dobrého zdraví a fyzické i psychické kondice. Jak se cítíte po probuzení a následně celý den závisí ve značné míře na tom, jak jste se vyspali. V průběhu spánku tělo regeneruje, dochází k podpoře srdečních a cévních funkcí, imunitního systému, atd. Dobrý spánek nejen obnovuje fyzické zdraví, ale také zlepšuje mozkové funkce: paměť, pozornost, kreativitu, produktivitu, schopnost učení a řešení problémů. A navíc snižuje stres. Naopak nedostatek spánku zvyšuje riziko srdečních onemocnění, způsobuje vysoký krevní tlak, cukrovku, sníženou imunitu a přispívá k obesitě. Kromě toho negativně ovlivňuje způsob, jak přemýšlíte, reagujete, ovládáte emoce a vycházíte s ostatními. Mnoho vědeckých průzkumů prokázalo, že dobrý spánek významně prodlužuje život.

Čtěte také: Kolik hodin spánku denně potřebujeme, abychom byli zdraví?

Osm hodin denně

Určitě jste někdy spali na rozkládací sedací soupravě, nebo starém proleženém gauči. A nejspíš jste se na nich nevyspali právě dorůžova. Pro kvalitní spánek je třeba mít vhodné podmínky, především dobrou matraci, která pomáhá při zdravotních problémech, s nimiž se často potýkají nejen barmani: s páteří, klouby a zádovým svalstvem. Matrací je dnes na trhu nepřeberné množství, některé už za ceny kolem 5000 Kč. Za tyto peníze ale „hodně muziky“ nepořídíte. Skutečně kvalitní matrace s optimální anatomickou a ortopedickou podporou páteře, zdravotní certifikací a atesty, stojí asi 10 – 15 tisíc Kč. Měla by mít certifikaci na základě zkoušky Öko-Tex, která zaručuje nepřítomnost alergenních a dalších škodlivých látek a záruku na neproležení. Další důležitou podmínkou kvalitního spánku je vhodný polštář, ideálně anatomický model s paměťovou pěnou, který podpírá páteř v přirozené poloze.
Spánkem strávíte osm hodin denně, to je třetina života. Přitom jste v nejtěsnějším kontaktu právě s matrací a polštářem - šetřit na nich je proto holý nesmysl.

Čtěte také: VÝBĚR POLŠTÁŘE hraje v regeneraci těla také důležitou roli

Noční strečink

Průkopníky v oboru zdravého spánku jsou Italové, konkrétně proslulá značka Magniflex, která je jakýmsi Rolls-Roycem mezi matracemi a polštáři. Výrobky této rodinné firmy se prodávají ve více než devadesáti zemích. Má velice široké portfolio od dostupných až po exkluzivní vícevrstvé modely. Matrace Magniflex mají různé patentované „vychytávky“, jako např. dual comfort - možnost zvolit si odlišnou tuhost každé poloviny. To je ideální řešení pro páry, v nichž muž raději spí na tvrdším, zatímco žena preferuje měkčí. Jádra matrací dual comfort jsou oddělená, avšak není mezi nimi žádná mezera. Systém funguje tak, že když se jeden z partnerů v noci převaluje, pak toho druhého vůbec neruší, protože pohyby se na vedlejší polovinu matrace nepřenášejí. Žhavou novinkou, kterou ocení nejen ti, kdo pracují dlouho do noci a/nebo nemají čas na cvičení, je řada Magnistretch: tyto matrace jemně natahují páteř, podobně jako kdybyste cvičili strečink. Princip je prostý: tlakem tělesné hmotnosti se vrchní vrstva matrace roztahuje, přičemž části pod horní a spodní polovinou těla se pohybují opačným směrem (od sebe). Tak dochází přímo při spaní k aktivní regeneraci těla.
Kvalitní spánek je nesmírně důležitý. Přistupujte proto k němu tak, jak si zaslouží a věnujte velkou pozornost výběru toho, na čem spíte. Vyplatí se to.

Čtěte také: Patentované matrace Magnistretch určené pro aktivní regeneraci těla během spánku

Spánek po italsku

Špičkové italské matrace si můžete na vlastní kůži vyzkoušet (poležet si na nich) v showroomu Magniflex v pražském Karlíně v Šaldově 1, v Magniflex shopu NLC v Šafránkova 1238/1 v Praze 5, nebo v síti certifikovaných partnerů.

Jejich seznam a další informace najdete na www.magniflex.cz.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce