Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vše o zdravém spánku

( Komerční prezentace | přečteno: 8323x )

Zdravý spánek může být definován jako množství a kvalita spánku, který umožní člověku během dne podávat optimální pracovní výkon. Lidské tělo není stroj, potřebuje dokonalou regeneraci každý den a přesně tohle je hlavní účel spánku. Vědci zjistili, že určité cykly mozkové činnosti, tzv. spánkové cykly, v určitých délkách a počtu opakování dokáží zajistit hluboký a zdravý spánek, během kterého se regeneruje mysl i tělo.

Magniflex

Zdravý spánek a mozkové spací biorytmy


Mozkové spací biorytmy jsou narušovány pohyby těla během spánku, které jsou způsobeny nepohodlím. Tzv. "mikroprobuzení" si není člověk schopen uvědomit díky spací setrvačnosti, avšak právě ony dokáží přerušit nebo i zastavit řádné spací biorytmy. Mikroprobuzení mohou mít během dne vážné následky. Podle předních výzkumných ústavů kratší období spánku střídané s mikroprobuzeními mohou být natolik neprospěšné jako probdělá noc.

Alchymie matrace


Výrobci matrací čím dál více spolupracují s lékaři specialisty, kteří sledují vývoj nových technologií a patentů.
„Hlavním úkolem matrace je vytvořit tělu perfektní anatomickou podporu, která tělu umožní dokonalé uvolnění. Vezmeme-li si, že ze zdravotního hlediska je nejoptimálnější poloha na zádech nebo na boku, příčná osa těla by měla být v absolutní rovině. To znamená, že v oblasti páteře by se matrace měla přizpůsobit jejímu přirozenému zakřivení a v oblasti kyčlí by měla tělo podpírat tak, aby se nepropadalo. Špatnou matraci poznáte na první poležení podle toho, že se v této partii propadnete a máte pocit, že je vaše tělo zkroucené do tvaru písmene V,“
vysvětluje František Hlaváč, generální ředitel společnosti Magniflex, lídra v oboru zdravého spánku.

„Proto spolupracujeme se specialisty v oboru anatomie. Ortopedi nám zase pomáhají zkoumat, jak vytvořit správné podmínky pro regeneraci páteře a kloubů. I když totiž ležíte například na boku a zatěžujete ramenní a kyčelní kloub, potřebujete tyto partie zároveň uvolnit. Nepostradatelná je také pomoc alergologů. Postel, která by měla být oázou regenerace a odpočinku, je totiž pro alergiky často hotovým peklem. To vidíme zvlášť u majitelů pružinových matrací, které jsou rájem pro roztoče. A nakonec také spolupracujeme s dermatology, protože matrace nesmí obsahovat žádné škodlivé látky, které by mohly při kontaktu s kůží vstupovat do těla. U nás bohužel zatím neexistují žádné regule, které by výrobu matrací korigovaly. Proto se při jejich nákupu vyplatí poptat na jejich certifikace a nezávislé testy. Nejvyšší zdravotní certifikací je Medical Device Class 1, která platí v celé Evropské unii a kterou se mohou pochlubit skutečně jen zdravotní produkty 1. kategorie.“

Kvalitní spánek bez bolesti po probuzení


Magniflex_ženaMezi nejčastější problémy se zády u dospělých patří bolest, zvýšené svalové napětí, omezená hybnost, svalová slabost a změny citlivosti (např. mravenčení). Zpravidla bývají způsobeny nežádoucími změnami statiky a dynamiky páteře. Pokud nemáte dostatek pohybu nebo ho máte naopak přemíru, přetěžujete páteř a svaly.
S kvalitou pohybu vám může pomoci odborník např. fyzioterapeut nebo fitness trenér. Relaxovat ale můžete každý den. Nejúčinnější relaxací je každodenní, dostatečný spánek. Zaměřme se tedy na jeho kvalitu.
„Klidné místo s čerstvým vzduchem, vhodně zvolená matrace, polštář a patřičná délka spánku pomůže dobře regenerovat tělo i mysl, které tak následně mohou lépe a snadněji fungovat,“
uvádí fyzioterapeut.
„Matrace a polštář má dát tělu (relativně zdravému i bolavému) náležitou podporu, teplotní komfort, dobrý odvod vlhkosti,… tak, aby mohlo dostatečnou dobu odpočívat a regenerovat. Vhodně zvolená matrace zabrání koncentraci zvýšeného napětí na jedno místo, které vzbuzuje v člověku nepohodlí, případně i bolest,“
doplňuje zkušený fyzioterapeut.

Příčina bolesti hlav a páteře se často skrývá v posteli, Češi ale na matracích šetří

Čeští pacienti řeší bolesti zad a hlavy nejčastěji prášky na bolest, návštěvou lékaře a rehabilitací. Že mohou bolest významně omezit, například když nebudou spát na staré proležené matraci, to si uvědomuje jen zhruba každý pátý. A kvalitu polštáře už neřeší vůbec. O nákupech matrací a polštářů se pacienti se svými  lékaři neradí, protože se obávají, že by jim jejich lékař neporadil. Praktičtí lékaři skutečně potvrzují, že většinou nechtějí pacientům konkrétně radit s nákupy, ale že špatný výběr matrace a polštáře hraje důležitou roli při rozvoji chronických vertebrogenních potíží. Všechna tato zjištění přinesl průzkum názorů mezi pacienty a praktickými lékaři, který na jaře letošního roku provedl portál pro pacienty Ordinace.cz ve spolupráci se společností Magniflex. V online průzkumu odpovídalo 270 pacientů s bolestmi zad a páteře a 53 praktických lékařů.

Celý článek si přečtěte zde.

Jakou má pro Vás zdravý spánek cenu?


Každý z nás průměrně stráví v posteli 1/3 svého života a kvalita spánku se přímo podílí na úrovni podávaného výkonu během dne. Pokud se Vám těžce vstává, jste ráno unaveni, nebo je těžké se soustředit a jste často podrážděni, je možné že trpíte příznaky nedostatečné kvality spánku. Porovnejte cenu a předpokládanou životnost matrace, která Vám může podstatně změnit život s ostatními podobnými produkty našeho života:

  • Podnájem 2+1 - 7500,- Kč/měsíc             250,- Kč/den
  • Auto - 350.000,- Kč/10 let                        96,- Kč/den
  • Notebook - 25.000,- Kč/4 roky                 17,- Kč/den
  • Kvalitní matrace - 14.990,- Kč/12 let    3,40 Kč/den

Obecná doporučení praktiků pro zdraví spánek a prevenci bolesti zad a hlavy:

  • Omezit nápoje s kofeinem, alkohol, těžká jídla. Nekouřit, nespat přes den, uléhat ve stejnou dobu, neřešit večer důležitá témata.
  • Dbejte na to, na čem spíte. Měli byste spát na nové neproležené matraci vhodné tvrdosti (poradí vám ve specializovaných prodejnách), ve správné poloze, na polštáři optimální výše pro vyrovnanou C páteř. Kvalitní matrace není příliš tvrdá ani měkká, má zóny tvrdosti, dostatečnou nosnost, antibakteriální potah. Hlavu podkládejte anatomickým polštářem, ideálně z paměťové pěny.
postel_ArmoniaŠirokou nabídku kvalitních matrací nabízí italská společnost Magniflex, která je lídrem v oblasti produktů pro zdravý spánek již 50 let. Do svých patentovaných pěn Memoform, Eliosoft a Elioform zakomponovala i esence z aloe vera a sóji, které budou blahodárně působit na váš organismus. Matrace jsou maximálně hygienické, pohodlné, prodyšné a zajišťují páteři, kloubům a svalům ideální ortopedickou i anatomickou oporu během noci. Pokud si nevíte rady, jakou matraci vybrat, odborné poradenství vám ochotně poskytnou v matracovém showroomu Magniflex v pražském Karlíně. Na místě si můžete vyzkoušet nejmodernější typy matrací z patentovaných ortopedických i anatomických pěn, které získaly celoevropsky uznávané certifikáty.

Potahy

Potah matrace by měl být z hlediska hygieny snímatelný a pratelný. Především bychom se měli zajímat o jeho složení a použité materiály. Mezi špičku na našem trhu patří potahy z přírodních materiálů, které jsou mimo jiné antialergické, jsou to organická bavlna, len, bambus a mořské řasy nebo potahy z technologicky vyspělých látek jako je Coolmax nebo Outlast s termoregulačními a akumulačními vlastnostmi.

Je libo bio kvalitu?

Magniflex představuje novou řadu matrací Toscana. Jsou ideálním řešením pro ekologicky smýšlející, kteří očekávají nejvyšší komfort spánku a zároveň chtějí přispět k ochraně životního prostředí. Matrace řady Toscana jsou vyrobené z patentovaných pěn Ecogreen a Geomemory s potahem z bio bavlny. Nezatěžují životní prostředí a zároveň poskytují páteři správnou podporu a tělu ideální odpočinek.
Certifikace GOTS, vydaná Institutem pro etiku a ochranu životního prostředí potvrzuje, že všechny látky používané Magniflexem v řadě Toscana jsou 100% organické s ohledem na člověka a životní prostředí.

postelPoužití přírodních materiálů dává matracím a polštářům Toscana neuvěřitelné relaxační vlastnosti. Esenciální oleje obsažené v matracích přispívají k relaxaci, zatímco extrakt z aloe vera podporuje regeneraci během spánku. Patentovaná studená pěna Ecogreen, jeden ze dvou exkluzivních materiálů, které byly při výrobě matrací použity, je flexibilní, přesto pevná, ideální pro zajištění dokonalého vyrovnání ramen, zad a končetin. Druhá, paměťová pěna Geomemory, se dokáže přizpůsobit tvaru těla a podpořit každou jeho část zvlášť.

Anatomický polštář je stejně důležitý jako kvalitní matrace


Zdravý a kvalitní spánek nezajistí jen správná matrace, jak jste si asi doposud mysleli. Vhodně zvolený anatomický polštář vám zaručí dokonalou oporu krční páteře, může zmírnit její bolest, poruchy spánku nebo chrápání.

Zdravotní polštáře Magniflex je možné zakoupit na lékárna.cz 

Devět desetin našeho těla - od ramen po paty, regeneruje na matraci. Zbylá jedna desetina - čili hlava a krk regenerují během spánku na polštáři. Ten musí odolávat tlaku hlavy až do váhy cca 5 kg, proto musí být zhotovený z kvalitních materiálů a z konstrukce umožňující pohodlné a anatomicky správné uložení hlavy. Kvalitní anatomický polštář musí mít speciální tvar, který v kombinaci s účinky kvalitních materiálů zmírňuje tlak, poskytuje maximální pohodlí v oblasti šíje a umožňuje šíjovým a ramenním svalům úplné uvolnění. Během spánku na zádech i na boku anatomický polštář optimálně podpírá krční páteř a přispívá k jejímu uvolnění a správné regeneraci.

polštářPolštář by neměl vyvíjet na krk příliš velký tlak, protože by mohlo dojít k omezení zásobování mozku krví. Tento jev bývá jednou z nejčastějších příčin mozkové mrtvice. Správný anatomický polštář nesmí být ani příliš měkký, protože by páteř nepodepřel a napomáhal by jejímu borcení. Pokud páteř pod krkem a v oblasti beder, není správně podepřená, má tendenci se bortit. Svaly kolem páteře se snaží borcení zabránit a místo toho, aby spánkově regenerovaly a odpočívaly, dostávají se do křeče. Sval v křeči přijímá jen 40% krve a omezeně funguje odplavování škodlivin a mízní výměna. Ráno se pak probouzíme se zatuhlou šíjí a bolestmi v bedrech.

I anatomické polštáře by měly mít snímatelné a pratelné potahy, být hypoalergenní a mít tu nejvyšší zdravotní certifikaci. U společnosti Magniflex ani jiné nenajdete, všechny jsou hypoalergenní a mají nejvyšší zdravotní certifikaci v rámci EU – tzv. Medical Device Class One (zdravotní produkt první kategorie). Díky tomu mají polštáře Magniflex nižší sazbu DPH, takže i příjemnější cenu.

Více informací o zdravém spánku naleznete na www.magniflex.cz, kde najdete i širokou nabídku kvalitních matrací, polštářů, sedaček a doplňků.
 
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce