Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prosté chrápání neboli ronchopatie

(MUDr. Martin Anders PhD. | přečteno: 31339x )

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

shutterstock.com

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém. Dnes se však ukazuje, že může mít vážné zdravotní a sociální následky, a proto se mu věnuje značná pozornost. Patří mezi tzv. choroby s poruchou ventilace při spánku. Touto potíží trpí každý 25 % mužů a 15 % žen. Jak již bylo uvedeno jedná se o problém nepříjemný, a to nejen pro okolí, ale i pro samotného chrápajícího.

Důsledky neléčeného chrápání

Medicínská sledování ukazují, že chrápající častěji trpí vysokým krevním tlakem, ischemickou chorobou srdeční a cévními mozkovými příhodami. Ronchopatie může přispívat ke vzniku syndromu spánkové apnoe (SAS), který má daleko závažnější zdravotní následky než prosté chrápání (mezi projevy patří chrápání, ranní bolesti hlavy, ranní pocit nevyspání, nadměrná denní spavost, poruchy paměti, obezita, impotence, zvýšený krevní tlak a další). K odlišení prostého chrápání a SAS je nutné navštívit odborného lékaře (neurolog). Spolehlivou metodou k odlišení prostého chrápání a SAS je provedení tzv. kompletní celonoční spánkové polysomnografie na specializovaném pracovišti (spánková laboratoř).

Popis a charakteristika projevů ronchopatie

Charakteristický zvukový projev vzniká po usnutí. Při nádechu vibrují měkké částí horních cest dýchacích. Zvuky mohou doprovázet každý vdech nebo se mohou vyskytovat v nepravidelných intervalech a být kolísavého charakteru. Závažné je, když se střídají s chvilkami ticha -- tzv. apnoí. V této fázi stoupá v horních cestách dýchacích odpor a dochází k omezení proudění vzduchu. Jako jedna z příčin se zkoumá narušení časové souhry svalů, které rozšiřují dýchací cesty (dilatátory) a pohybů bránice při nádechu.

Ovlivňují faktory

Mezi faktory, které ovlivňují chrápání patří zejména anatomické odchylky horních cest dýchacích (zvětšení krčních i nosních tonsil, velký jazyk nebo jeho nesprávná poloha a nadměrná tělesná hmotnost). Poloha na zádech zhoršuje důsledky sníženého napětí svalstva a zejména při otevřených ústech dochází k posunutí jazyka směrem dozadu. Zhoršujícím faktorem je také požívání alkoholu, který zvyšuje prokrvení tkání, způsobuje otok sliznic, prohlubuje uvolnění svalů rozšiřujících dýchací cesty a tlumí dýchací centrum. Z léků působí nepříznivě benzodiazepiny (uvolnění svalů a útlum dýchacího centra).

Proč chrápou více muži?

Jedním z důvodů, které se uvádějí, je odlišná anatomická stavba mužské a ženské obličejové kostry. Mužský typ disponuje více k uzavření hltanu. Dalším důvodem je, že muži spí více s otevřenými ústy. V neposlední řadě se pozoruje protektivní vliv hormonu progesteronu (ženy mají podstatně vyšší hladiny než muži), který podporuje dýchání a snad i zvyšuje napětí stěny hltanu.

Léčba

Při prostém chrápání lze doporučit několik následujících rad.

Základním opatřením u obézních je snížení tělesné hmotnosti (po konzultaci a pod dohledem specialisty). Chrápající by neměl zejména večer konzumovat alkoholické nápoje. Z léčiv není vhodné užívat již výše zmíněné benzodiazepiny (např. Diazepam, Neurol, Rivotril, Lexaurin), užívá-li je nemocný, je vhodné jejich další podávání konzultovat s lékařem. U lidí, kteří chrápají zejména při poloze na zádech, je vhodné umístit tenisový míček do kapsy na zádech pyjama, a tím zajistit vhodnou polohu po celou noc. Mezi další opatření lze zařadit omezení kouření.

Pokud nedojde k úpravě stavu, lze uvažovat o operačním řešení stavu. Jde o výkony, které zahrnují například odstranění zvětšených tonsil, zkrácení prodlouženého měkkého patra nebo tzv. plastiky měkkého patra, které mají až 85% úspěšnost. Tyto výkony indikuje vždy odborný lékař.

Je-li v rámci vyšetření na odborném pracovišti stanovena diagnóza syndromu spánkové apnoe, léčba probíhá pod pečlivým dohledem mezioborového týmu lékařů. Použití přístroje, který zajišťuje trvalý přetlak v dýchacích cestách (Continuous Positive Airway Pressure -- CPAP) je vyhrazeno jen pro pacienty s tímto syndromem.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavla
3x

anebo vyzkoušet první spreje proti chrápání. Já mám dobrou zkušenost s Pssst!, v noci je pak klid a kdyz uz muž chrápe,tak to nejde tak slyšet. Stačí použít před spaním a v noci se vyspím.

Pavlína

Po půl roce přestal sprej působit. Asi si organismus zvykl na účinné látky a jsme opět na začátku :-(

Eva
1x

Sprej PSSST! máme s přítelem taky vyzkoušený, používá ho každý večer a je celou noc klid:)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce