Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Meduňka lékařská

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 70524x )

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

shutterstock.com
meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale do tohoto ročního období se hodí svým celkově uklidňujícím účinkem. Špatná nálada se totiž odráží i v poruchách spánku, a jak uvádějí staré herbáře "meduňka na noc pitá vyvolá klidný spánek a veselé sny", a právě zažít něco veselého alespoň ve snu by se mělo stát heslem našich listopadových dní. Pití meduňkového nálevu prý také napomáhá inspiraci a tak meduňku s trochou nadsázky můžeme považovat za náhražku cigarety a šálku kávy.

S meduňkou se setkáváme pouze na zahrádkách, kde příjemně voní po citronech, ve volné přírodě ji najdeme výjimečně. Pokud si bylinku pěstujeme sami, nejlepší jsou mladé vršky rostliny, sbírané těsně před rozkvětem v době poledne.

Sušení musí probíhat poměrně rychle, při pomalém sušení může dojít k zapaření a zhnědnutí meduňky. Pro naši potřebu využijeme spíš rostlinnou drogu koupenou v lékárně. Čaj připravujeme jak z listu, tak z nati (Folium melissae, Herba melissae). Na přípravu jednoho šálek potřebujeme 1 kávovou až polévkovou lžíci meduňky. Denně pijeme 2-3 takové šálky. Čaj je vhodný i pro nastávající nebo kojící maminky.

Meduňka uvolňuje pocity strachu a mírné úzkosti, působí na stavy nervové vyčerpanosti, nespavosti, a lehké depresivní nálady, ale také na žaludeční a střevní neurózy, má protikřečové působení a zabraňuje nadýmání, příznivě ovlivňuje bušení srdce a srdeční arytmie. Při nespavosti je možné přidat k meduňce ještě lípu a majoránku, všeho stejným dílem. Pro posílení mozku a srdce, což v těchto dnech jistě potřebujeme všichni, je doporučováno meduňkové víno, které si připravíme smícháním bílého vína s jednou hrstí meduňkového listu, který necháme na teplém a tmavém místě 24 hodin vyluhovat. Nápoj pak přefiltrujeme a podle zásady "dobrého pomálu" pijeme 1 skleničku denně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vykoupilová miluse
10x

Dozvěděla jsem se, že meduňka lékařská má negativní vliv na jód. Jeho hladinu snižuje. Hlavně ženy by ji měly po 45.roce věku užívat jen krátkobobě nebo vůbec ne.

Kozlík

meduňka to je masaker....

ina

jak masakr???


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce