Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Srdeční selhání: příznaky, které byste neměli ignorovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8399x )

Stává se vám, že najednou nemůžete popadnout dech i při malé námaze? Že pociťujete náhlou slabost a obrovskou únavu? Špatně se vám spí a otékají vám nohy? Pak byste urychleně měli navštívit lékaře. Může se totiž jednat o srdeční selhání.

shutterstock.com

Zdravé srdce dokáže při větší zátěži poslat do krevního oběhu až pětinásobné množství krve. Při srdečním selhání je ale tato funkce srdce jako čerpadla krve narušená. Srdce není schopné zajistit dostatečný přísun krve do celého organismu. Dochází tak k městnání krve před tou částí srdce, která je výrazně oslabená, a zároveň k nedostatečnému prokrvení některých orgánů. Potíže spojené s onemocněním se mohou zprvu projevovat při větší námaze, třeba během sportu. S postupem času ale i při běžných aktivitách, jako je chůze, nebo i v klidu. Srdci totiž postupně docházejí síly.

Čtěte také: Srdeční selhání není infarkt

V České republice je každoročně toto závažné onemocnění diagnostikováno u 40 tisíc lidí. Polovina z nich do pěti let od vyřčení diagnózy zemře. I proto lékaři varují nepodceňovat první příznaky a co nejdříve navštívit odborníka.

„Pacienti pro příznaky často hledají jiná odůvodnění, vnímají je odděleně a nepropojí je do jedné diagnózy. Například únavu a vyčerpání již při malé zátěži zaměňují za přepracovanost, oteklé kotníky spojují s věkem či s cestováním,“ říká Vojtěch Melenovský, vedoucí lékař Oddělení srdečního selhání IKEM v Praze.

Rozpoznat příznaky srdečního selhávání není zase tak obtížné, zde jsou ty nejčastější, kvůli kterým byste se měli mít na pozoru.

Dušnost

Dušnost patří mezi hlavní příznaky srdečního selhání. Pokud se zadýcháváte při sportu nebo větší námaze, není na tom nic zvláštního. Problém ale nastává ve chvíli, kdy dýcháte namáhavě a ztěžka  i při lehčí zátěži, třeba při úklidu nebo na procházce. Situace se může zhoršit natolik, že se zadýcháte i v klidu či při činnosti, která vám dříve nedělala sebemenší problémy.

Typické jsou stavy noční dušnosti, které nutí pacienta k posazování. Pokud k otoku plic dojde náhle, jde o závažný stav, který vyžaduje rychlé ošetření.

Čtěte také: Jak bolí srdce

Otoky nohou i břicha

Jedním ze signálů, že naše srdce nezvládá plnit svou funkci, jsou otoky otoky dolních končetin, které začínají v oblasti kotníků. Zpravidla je tento příznak spojován s cestováním nebo přibývajícím věkem. Otoky ale mohou ukazovat právě na závažné onemocnění srdce. Také zvětšení objemu v oblasti břicha, způsobené hromaděním tekutiny, které může doprovázet nechutenství, může být dalším ze signálů. Dalším příznakem je nárůst tělesné hmotnosti, který se projeví často dříve než otoky. Městnání krve v orgánech břišní dutiny je zdrojem čerstvých zažívacích potíží a tlakových bolestí v pravém podžebří.

Nevysvětlitelná únava a slabost

Neustálá únava a vyčerpání může poukazovat na srdeční selhání. Naše srdce rozvádí krev, a tím i kyslík a důležité živiny do celého těla. V případě, že srdce zaostává, pumpuje krev přednostně do životně důležitých orgánů. Tím dochází k menšímu prokrvení našich svalů a my se cítíme malátní a unavení.

Čtěte také: Příčiny srdečních onemocnění, o kterých možná nevíte

Nadměrné bušení srdce bez důvodu

Průvodním jevem u levého i pravého selhání jsou často srdeční arytmie, projevující se velmi často takzvanými palpitacemi, silným tlukotem srdce a svíravým pocitem na hrudi. Pacient také mívá závratě a točí se mu hlava.

Pokud se objeví některý s výše uvedených příznaků navštívit lékaře. Je řada vyšetření pomocí kterých se dá srdeční selhání a jeho příčina rozpoznat. Základní je rozbor anamnezy pacienta, natočení EKG křivky, zhotovení rentgenu srdce a plic, laboratorní rozbor. Velmi přínosné může být provedení ultrazvukového vyšetření srdce (echokardiografického vyšetření). Vzhledem k tomu že hlavní příčinou srdečního selhání je ischemická choroba srdeční nezřídka je také nutné povedení koronarografického vyšetření.

Zdroj: webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce