Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Koronarografie

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 55255x )

Toto vyšetření umožňuje zobrazení věnčitých tepen srdce, díky tomu lékař prohlédne tepny srdce, leckdy může provést i léčebný zákrok.

Co to je koronarografie?

Koronarografie je vyšetření, které umožňuje zobrazení věnčitých tepen srdce. To jsou ty, které vyživují samotný srdeční sval. Pomocí této metody může lékař prohlédnout tepny Vašeho srdce, leckdy může provést i léčebný zákrok. Pokud je některá tepna zúžená, pokusí se ji rozšířit.

Jaký je princip koronarografie?

Koronarografie je v podstatě vyšetření pomocí rentgenového záření a kontrastní látky, kterou se zobrazí tepny Vašeho srdce. Kontrastní látka se vstřikuje do ústí srdečních cév pomocí dlouhého katetru, který Vám lékař zavede tepnou z třísla. Průchod kontrastní látky sleduje lékař na obrazovce nad Vámi.Výhodou metody je i možnost současně rozšířit zúženou tepnu a tak zlepšit prokrvení Vašeho srdce. A to při jednom vyšetření!

Koronarografie

Kdy Vám lékař vyšetření doporučí?

Pokud Vám lékař toto vyšetření doporučuje, pravděpodobně máte již nějaké problémy se srdíčkem. Prodělali jste například infarkt, nebo máte takzvanou anginu pectoris která způsobuje bolesti na hrudníku při námaze. Můžete se také dlouhodobě léčit s vysokým krevním tlakem. Toto vyšetření se rovněž provádí při vzniku akutního infarktu, jehož průběh se tak výrazně ovlivní k lepšímu.

Mám se vyšetření obávat?

Ne. Přínos vyšetření, které umožňuje moderní léčbu srdečních onemocnění mnohonásobně převyšuje veškerá rizika a nepříjemnost vyšetření. V ojedinělých případech (pravděpodobnost je asi 0,5%) může dojít k některým komplikacím, jako je krvácení do třísla, alergická reakce na kontrastní látku nebo komplikace týkající se přímo srdečních cév. Ty jsou opravdu velmi vzácné.

Co mám před vyšetření udělat?

Vyšetření je takzvaně invazivní. To znamená, že se určitým způsobem zasahuje do Vašeho těla. Proto musíte být nějaký čas před vyšetřením ale hlavně po něm strávit v nemocnici. Před vyšetřením je nutná příprava. V den vyšetření už ráno nejíte. Pravděpodobně dostanete i léky na "ředění krve". Dále dostanete lék omezující riziko alergické reakce a současně i mírně tlumící léky. Samozřejmě dále užíváte vlastní léky na srdíčko. Hlaste každou alergickou reakci, kterou jste v životě prodělali!

Jak vypadá vyšetření?

Při vyšetření ležíte na vyšetřovacím stole. Nad Vámi je obrazovka, na které lékař sleduje vyšetření. Za Vámi nad Vaší hlavou je pohyblivý rentgen. Ten se dle instrukcí lékaře při vyšetření bude natáčet tak, aby bylo možno věnčité tepny srdce vidět v několika různých pohledech a směrech. Na začátku Vám ale lékař v místním znecitlivění zavede do stehenní tepny v třísle katetr, kterým se další vyšetření provádí. Toto je jediný okamžik, kdy můžete cítit bolest. Při vlastním vyšetření potom můžete cítit teplo. To je od kontrastní látky. Při vyšetření na Vás celou dobu mluví vyšetřující lékař a dostáváte jasné pokyny ohledně zadržení dechu, polohy apod.

Co bude po vyšetření?

Lékař Vám vytáhne katetr a pečlivě zabandážuje tříslo. Bandáž a vak s pískem musíte mít nejméně 8 hodin, ale z lůžka nesmíte vstát celých 24 hodin. To je velmi důležité. Předejdete tak komplikacím po vpichu do třísla. Jíst a pít můžete. Samozřejmě, že Váš ošetřující lékař je informován o průběhu a výsledku vyšetření a podle toho řídí další Vaši léčbu. Upravuje léky atd. Pokud je vše bez komplikací, můžete vstát druhý den ráno.

Kdy bude výsledek?

Průběh a výsledek vyšetření je obvykle ihned zaznamenán do Vaší dokumentace.

Existují jiná vyšetření?

Koronarografie je dosud nepřekonaná vyšetřovací a současně léčebná metoda. Ostatní vyšetření - ultrazvuk, scintigrafie, magnetická resonance - jsou pouze zobrazovací a nelze pomocí nich léčit.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
MUMÍNEK
13x

NELZE TOTO VYŠETŘENÍ UDĚLAT NĚJAK JINAK Z DŮVODU BOLESTIVÉHO VYŠETŘENÍ A PŘÍPADNÝCH NEVOLNOSTÍ PO KONTRASTNÍ LÁTCE.MÁ MATKA MÁ JÍT NA TOTO VYŠETŘENÍ A OBÁVÁ SE TOHO!!!!!!!

jméno a příjmení
4x

Mu otec ma jit tak na vysetreni nema se obavat bolesti

Petra
5x

toto vyšetření je snadno zvládnutelné a nemáte se čeho obávat. Sama jsem ho podstoupla. Vadil mi poze klidový režim. A to je na tom to poslední.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce