Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Srdeční arytmii prozradí zrychlený tep, zadýchávání a únava

( Renata Vyšínová | přečteno: 117330x )

Nepravidelné nebo zrychlené bušení srdce, zadýchávání se, únava – to jsou některé projevy nejčastější srdeční arytmie, tzv. fibrilace síní. Postihnout může člověka, který se dlouhodobě potýká se srdečním onemocněním nebo se léčí s vysokým krevním tlakem. Mezi pacienty se však najdou i lidé, kteří nemají žádné potíže, a přesto jsou vystaveni riziku některých závažných komplikací.

shutterstock.com

Výskyt fibrilace síní stoupá s věkem. Nejčastěji se projeví u lidí nad 80 let. Výjimkou však nejsou ani o desítky let mladší pacienti. Důkazem může být i příběh pana Milana z Prahy, kterému odhalili lékaři srdeční arytmii již v padesáti letech. Nepravidelný tep jej trápil již několik let předtím. „Ve své ordinaci se já i moji kolegové setkáváme i s lidmi po 40. roku života, kteří si potíže přivodili nezdravým životním stylem,“ říká MUDr. Petr Janský z Kardiocentra pro dospělé Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Lékaři potvrzují, že poruchou srdečního rytmu trpí častěji muži. U žen dochází ke vzniku srdečních onemocnění, a tudíž i fibrilace síní, ve vyšším věku než u mužů. Ženy žijí průměrně o několik let déle než muži, proto je počet žen ohrožených fibrilací síní rovněž velmi vysoký.

„Fibrilace síní je velmi často spojena s nepříjemnými subjektivními obtížemi – nejčastěji se zrychleným tlukotem srdce, sníženou tělesnou výkonností, únavou a zadýcháváním se při námaze,“ vysvětluje MUDr. Petr Janský. Hlavní nebezpečí představuje tvorba krevních sraženin v srdečních předsíních. Pokud se sraženina uvolní do krevního oběhu, může dojít k ucpání některé z tepen, které prokrvují důležité orgány. Nejčastěji postihuje tato komplikace cévy v mozku. Jejich zneprůchodnění může vyvolat cévní mozkovou příhodu neboli mozkovou mrtvici.

Občasné rychlé nebo nepravidelné bušení srdce může potkat každého člověka. Většinou ji způsobí například nadměrná zátěž nebo stres. „Pokud se však nepravidelná srdeční činnost projeví, i když je člověk v klidu, měl by se obrátit na svého lékaře,“ doporučuje MUDr. Petr Janský a pan Milan dodává: „Fibrilace síní se u mě projevovala nepravidelným tepem, většinou když jsem byl v klidu. Srdce se mi někdy rozběhlo tak rychle, že jsem měl pocit, že vibruje. Příliš jsem tomu nevěnoval pozornost, což byla velká chyba. Lékaři mi řekli, že moje srdce tak vysokou tepovou frekvenci nemuselo vydržet a mohl jsem dostat mrtvici.“

Riziko vzniku poruch srdečního rytmu úzce souvisí s životním stylem. „Častěji se může fibrilace síní projevit u osob s nesprávnou životosprávou, vysokým krevním tlakem, nadváhou a u kuřáků,“ doplňuje MUDr. Petr Janský. Přesto i lidé, kteří pravidelně sportují, mohou být ohroženi srdečními onemocněními. „Mým celoživotním koníčkem je sport. V mládí jsem hrál fotbal, hokej, košíkovou a dodnes se věnuji cyklistice. Kvůli nepravidelnému tepu jsem nemohl spát, byl jsem unavený a nemohl se naplno věnovat svým koníčkům,“ říká pan Milan.

Lidé s nepravidelným tepem, kteří pociťují některý z příznaků fibrilace síní, by se měli obrátit na svého lékaře. Ten na základě EKG nebo ve spolupráci s kardiology může stanovit přesnou diagnózu. „Ani ten nejlepší lékař vám nepomůže, pokud za ním nepřijdete a neřeknete mu o svých zdravotních problémech,“ shrnuje své zkušenosti s fibrilací síní pan Milan.

Pokud se poruchu srdečního rytmu nepodaří odhalit včas, může člověka postihnout celá řada závažných komplikací. Například již zmiňovaná cévní mozková příhoda. „Lékař může pacientovi preventivně předepsat léky na snížení srážlivosti krve, které brání tvorbě krevních sraženin a snižují riziko vzniku mozkové mrtvice,“ dodává MUDr. Petr Janský.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Adam L.
1x

U mne se projevila fibrilace síní už v 21 letech.

iveta
5x

tak mám taky zkušenost,mám tf nad100,v klidu.opravdu to je obtěžující.a nevim jak dál,jdu na procházku s pejskem a funim jako kůň po Pardubické.a čím víc si myslim,že to dám,tak to je tak na omdleni,pecka život.

anci
2x

mňa začalo srdíčko zlobiť v klidu na pauze v práci, beriem už tretí rok Rytmonorm, a mám tých komplikácií čoraz viac, vyjdem schody do kuchynky v práci a srdce se mi třese, musím to vydýchávat, co až to jednou nevydýchám?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Srdeční arytmii prozradí zrychlený tep, zadýchávání a únava

Nepravidelné nebo zrychlené bušení srdce, zadýchávání se, únava – to jsou některé projevy nejčastější srdeční arytmie, tzv. fibrilace síní. Postihnout může člověka, který se dlouhodobě potýká se srdečním onemocněním nebo se léčí s vysokým krevním tlakem. Mezi pacienty se však najdou i lidé, kteří nemají žádné potíže, a přesto jsou vystaveni riziku některých závažných komplikací.

Porucha srdečního rytmu: „bezdrátové“ kardiostimulátory jsou v Čechách

Každý asi desátý člověk trpí různou formou poruchy srdečního rytmu. Je to způsobeno nezdravým životním stylem, ale paradoxně také zlepšováním lékařské péče. Odborníci dnes totiž zachraňují nemocné, kteří by dříve neměli šanci dlouhodobě přežít. Nyní kardiologové Nemocnice Na Homolce implantovali jako první na světě „bezdrátový“ kardiostimulátor přímo do srdce.

Srdce s arytmií potřebuje péči a ohledy

I pro nemoci srdce platí, že pravidelné prohlídky u lékaře jsou klíčové pro včasné odhalení a léčbu. „Nedostatečná léčba nemoci může vyvolat cévní mozkovou příhodu a další zdravotní komplikace,“, říká doc. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA, přednosta I. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci.

Měření krevního tlaku u pacientů s arytmií

Vysoký krevní tlak a srdeční arytmie se velmi často vyskytují u jednoho pacienta současně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce