Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kolonoskopie - jak se na toto vyšetření připravit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 57806x )

Kolonoskopii vám lékař doporučí vždy, když potřebuje zjistit, proč máte krev ve stolici, hubnete aniž byste o to stáli, jste chudokrevní, často vás bolí břicho nebo vyšel pozitivně test na okultní krvácení. Měli byste ji podstoupit i ve chvíli, kdy někdo z rodiny trpěl na kolorektální karcinom anebo preventivně po padesátém roce života.

Dobrá rada
shutterstock.com

Kolonoskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku prováděné ohebným lékařským přístrojem - endoskopem. Přístroj je přes konečník zaváděn do tlustého střeva. Během vyšetření lékař prohlédne střevo v celé jeho délce. Podle potřeby je většinou možno vyšetřit i část tenkého střeva. Citlivou optikou přístroje je obraz střevní sliznice zobrazován na monitoru. Tato metoda, oproti jiným, umožňuje lékaři nejen vyšetření pohledem, ale v případě potřeby i odběr tkáně pro další vyšetření. Rovněž umožňuje během vyšetření provést i léčebný zákrok (odstranění slizničních změn, polypů a malých nádorů). Před provedením vyšetření je třeba střevo očistit speciálním roztokem.

Vyšetření před kolonoskopií

K tomuto vyšetření je potřeba přinést výsledky krevního obrazu, včetně počtu krevních destiček a testů srážlivosti krve - Quickova času (INR) a APTT. Tyto výsledky nesmí být starší než 14 dní. Požadovaná vyšetření Vám zajistí Váš lékař.

Jak se před kolonoskopií připravit

Přípravu na kolonoskopii není dobré odbýt, nebo se snažit nějak ošidit. Jen pokud je střevo čisté, má lékař jistotu, že nepřehlédl nic, co by ve střevě být nemělo.

Vlastní příprava začíná dietním režimem 3 - 5 dnů před vyšetřením. Vzhledem k tomu, že neexistuje univerzální postup přípravy, je nutná individuální konzultace s lékařem, který Vás na kolonoskopické vyšetření objednal. Následně lékař stanoví optimální způsob přípravy. Klíčové pro úspěšné provedení vyšetření je důkladné vyčištění tlustého střeva. K tomuto účelu pacient dodržuje dietní režim a ten je doplněn použitím vyprazdňujícího roztoku. Nedodržení pokynů může negativně ovlivnit celý průběh vyšetření, nebo by se vyšetření muselo přerušit a opakovat.

  • Tři dny před vyšetřením už nejezte ovoce a zeleninu, které obsahují drobná zrnka – například jahody, hrozny nebo kiwi, vyřaďte také celozrnné pečivo – zrnka a drobné částečky mohou komplikovat vyšetření. Je vhodné jíst převážně dobře stravitelnou stravu – rýže, těstoviny, bramborová kaše, jogurty.
  • Jeden den před vyšetřením si můžete dát lehkou snídani a k obědu už jen tekutiny – maximálně polévku. K tomu už pijete vyprazdňovací roztok. Kdy s jeho pitím máte začít a v jakých dávkách, to vám přesně řekne lékař. K tomuto roztoku byste měli pít i dostatek minerálky, vody nebo čaje. Neměli byste pít mléko ani džus. Počítejte s tím, že vypijete asi čtyři litry tekutin.
  • V případě, že ze zdravotních důvodů nemůžete pít takové množství tekutin, poraďte se s lékařem na náhradním řešení. Jedná se hlavně o nemoci srdce, jater nebo ledvin.
  • Po dobu, kdy užíváte projímavé přípravky, měli byste se raději zdržovat doma a být v klidu.
  • V den vyšetření
    · Nekuřte minimálně 8 hodin před vyšetřením.
    · Pokud není vyšetření prováděno v analgosedaci, můžete se ráno napít. Tekutiny pijte jen v malém množství.
    · Do konečníku nezavádějte žádné čípky nebo masti, mohlo by dojít ke zkreslení výsledků.
    Pokud se nepodařilo dosáhnout dostatečné přípravy, vždy to oznamte sestře i lékaři před vyšetřením!

Je potřeba před kolonoskopií omezit užívání léků?

Dlouhodobě užívané léky, zejména medikamenty na srdeční činnost, krevní tlak či psychofarmaka, doporučujeme nevysazovat a užít je ráno před vyšetřením. Léky typu vitamínů a potravinových doplňků lze bez problémů užít po vyšetření. Pro vyšetření je nutno neužívat léky ovlivňující srážlivost krve jako je warfarin či heparin. Pokud užíváte léky na ředění krve, upozorněte na tuto skutečnost zdravotnický personál již při objednávání. Léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, Anopyrin, Acylpyrin, Godasal, apod. je doporučené vynechat asi 3 - 5 dní před vyšetřením. O případných alergických reakcích na léky a lécích, které užíváte, informujte lékaře provádějícího vyšetření a o jejich případném vysazení či omezení se vždy poraďte s lékařem, který je předepsal!

Jste-li diabetik, poraďte se s lékařem o vhodném postupu týkající se diety, léků či podání inzulinu.

Jak vyšetření probíhá?

Při kolonoskopické vyšetření leží pacient obvykle na levém boku s pokrčenými dolními končetinami a lékař endoskopista mu zavádí endoskop do konečníku, celého tlustého střeva a konce tenkého střeva. Během vyšetření je někdy potřeba změnit polohu pacienta tak, aby byl zajištěn nejsnazší průchod endoskopu střevem. Sestra je po celou dobu vyšetření přítomna a ráda Vám se změnou polohy pomůže. V případně použití analgosedace je přítomen i lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, kdy jsou monitorovány fyziologické funkce pacienta - krevní tlak, puls, dech apod.

V případě, že lékař neprovádí terapeutické výkony, trvá vyšetření obvykle asi 15 minut. Jakýkoli léčebný výkon vyšetření prodlužuje.

Kolonoskopické vyšetření je u zhruba 80% pacientů nebolestivé, u zbývajících 20% může být provázeno nepříjemnými pocity. Jedná se především o nemocné se srůsty v břišní dutině (komplikované nitrobřišní operace v minulosti, ozáření pánve v anamnéze a záněty v břišní dutině – např. divertikulitida).

Vyšetření se může provést v různém stupni znecitlivění:

  • vyšetření zcela bez utišující injekce (u nemocných, kteří například musí odjet autem)
  • vyšetření s podáním utišující injekce (obvykle midazolam), pacient nemůže řídit auto po výkonu a je vhodné aby přišel s doprovodem
  • vyšetření v analgosedaci – vyšší dávky utišujících prostředků, podané za přítomnosti lékaře - anesteziologa
  • vyšetření v celkové anestézii – pacient je uspán anesteziologem obdobně jako při operaci.

Režim po kolonoskopii

Po vyšetření bez jakýchkoliv komplikací pacienti ještě asi 2 hodiny odpočívají a po odeznění sedativního účinku injekce a se souhlasem lékaře mohou opustit endoskopické pracoviště. Po vyšetření není možné řídit a obsluhovat stroje. Dle provedených úkonů během kolonoskopie je možno jíst a pít bez větších omezení, řiďte se však vždy pokyny endskopujícího lékaře.

  • Všichni pacienti po vyšetření by měli zůstat tak půl hodiny v klidu. Pokud vyšetření proběhlo bez utlumení, pak můžete klidně odejít a i řídit. Pokud bylo vyšetření provedeno v analgosedaci nebo Vám byly podány léky s tlumivým účinkem, je nutné mít zajištěný doprovod a odvoz domů. Následně se nedoporučuje řídit auto, ani nevykonávat činnosti vyžadující plnou pozornost.
  • V případě, že vám lékař při kolposkopii odstraňoval například polypy nebo jiné útvary, doporučí vám většinou několikadenní šetřící dietu a doporučí omezení pohybu – tedy hlavně sportu.
  • Náročnější zákrok a také vyšetření v narkóze většinou znamenají krátký pobyt v nemocnici – o tom vždy rozhodne lékař.

Jak dlouho vyšetření trvá?

Doba vyšetření je velice individuální. Mezi faktory, které ovlivňují průběh vyšetření, patří očistná příprava střeva před vyšetřením, anatomické poměry a vlastní spolupráce pacienta. Doba vyšetření se může pohybovat v rozmezí od 15 do 60 minut. Nejčastěji vyšetření trvá 20 minut. Po vyšetření následuje období odpočinku. Tato doba je závislá na podání tzv. analgosedace - cílem je útlum bolesti a zklidnění pacienta. Doba odpočinku je po analgosedaci 2 hodiny a v ostatních případech necháváme pacienta odpočinout 30 minut po výkonu.

Je vyšetření bolestivé?

Během vyšetření dochází k plnění střeva vzduchem, což může vyvolat nepříjemný tlak v břiše. Ten je možné zmírnit pomalým dýcháním a uvolněním břišních svalů. Vnímání bolesti je velice individuální. Pacientům se sníženým prahem bolesti je možné podat v průběhu výkonu léky. Provedení výkonu v analgosedaci je nutno konzultovat s lékařem při objednávání kolonoskopického vyšetření.

Po vyšetření si dopřejte klid

V den vyšetření se doporučuje zachovat klidový režim.

Jíst a pít můžete okamžitě, ale je vhodné volit dietnější potraviny. Ovšem zpravidla trvá několik dní, než se trávení po vyšetření zcela normalizuje.

Tato doporučení berte jako velmi obecná. Případ od případu se může příprava na proceduru lišit. Řiďte se radami vašeho lékaře. Pokud si nejste jisti, zeptejte se ještě jednou jeho přímo v ambulanci.

Kdy se dozvím výsledky?

S výsledkem vyšetření Vás lékař seznámí bezprostředně po vyšetření. V případě odběru tkáně na histologické vyšetření bývají výsledky k dispozici do 14 dní.

Zdroj: www.onkomajak.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Krev ve stolici

Již druhým rokem zaznamenávám při stolici větší či menší množství krve na papíře, nebo přímo ve stolici. Prodělal jsem několik vyšetření, ale žádná nemoc nebyla diagnostikována. Mé zdravotní potíže mě zneklidňují, ale nevím na koho se mám dále obrátit. Není nic příjemného, když prakticky při každé stolici zaznamenáte na papíře stopy krve. Krev nikdy nebývá na spodním prádle, objevuje se pouze při potřebě. Kryštof

Kolonoskopie

Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Stala běžně používanou metodou, která lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce