Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Střevní komplikace nejsou nic „normálního“

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5636x )

Střevní komplikace nejsou nic „normálního“. Např. 15 % Evropanů trpí syndromem dráždivého tračníku. Týkat se může všech, napříč generacemi. Typickou populací jsou ale mladí lidé, u nichž je dráždivost trávicího ústrojí nejvyšší. Syndrom dráždivého tračníku je typickým psychosomatickým onemocněním a je charakteristický dvěma příznaky.

shutterstock.com

„Pro dráždivý tračník (syndrom dráždivého tračníku) jsou typické bolesti břicha doprovázené problémy s vyprazdňováním stolice – zácpou nebo průjmem. Častým problémem bývá také nadýmání a pocit břišního dyskomfortu,“vysvětluje MUDr. Martin Bortlík, Ph.D. z 1. lékařské fakulty UK. Jedná se o silné bolesti v břiše a o nepravidelné vyprazdňování, ať již ve smyslu zácpy, průjmů nebo jejich střídání. Častou komplikací je též nadýmání.

Za stud platíme

Téma zažívání je stále pro mnoho z nás tabu. Na rozdíl od vážně nemocných jsou lidé na své zdánlivě banální zdravotní komplikace často sami. Ať již z pocitu studu, nebo kvůli bagatelizaci a přesvědčení, že dieta vše spraví, se bojí o nepopulárních příznacích hovořit. K lékaři se tak dostane pouze necelá třetina z nich. Kromě zažívacích potíží může být přitom syndrom dráždivého tračníku spojený s dalšími příznaky – např. chronickou únavou, poruchami spánku, bolestmi hlavy, svalů a zad nebo výkyvy nálad (které nemoc dále, jako v začarovaném kruhu, zhoršují).

Čtěte také: Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?

Proč právě já?

Nedá se říci, že by existovala jedna univerzální příčina vzniku, často se na něm spolupodílí více faktorů. Mezi nejdůležitější patří dlouhodobý stres, narušení bakteriální flóry střeva, větší délka střeva, větší citlivost mozku na některé podněty, v minulosti prodělaná infekce trávicího traktu nebo některé potravinové alergie. Právě stres je přitom příčinou, které je v poslední době věnována velká pozornost. Stres totiž přepne naše tělo do obraného režimu a u mnoha lidí se napětí přenáší právě do trávicí soustavy a ovlivňuje tak průběh a frekvenci záchvatů syndromu. Skutečnost, že se zdravotní komplikace objevují častěji, může vést k novému stresu. Následkem pak může být výrazné snížení kvality života, ať již formou omezování se v jídle, vyhýbání se sportovním aktivitám a narušení denního režimu, tak omezení cest a společenských aktivit, při nichž by mohlo dojít k nepříjemným situacím.

Čtěte také: Kolonoskopie: nejpodrobnější vyšetření střev

Z praxe

Pacientům nejen s dráždivým tračníkem pomáhá při problematičtějším období „WC kompas“ webové stránky www.wckompas.cz a mobilní aplikace „WC kompas“ představují mapu 1 500 záchodů, díky které si mohou diváci vybrat ve svém okolí ten, na který se nebudou muset štítit dosednout. V rámci mapy přitom mohou nejen přidávat aktuální hodnocení, ale také nové záchody.

Kvůli různorodosti příznaků syndromu dráždivého tračníku je složitá i diagnóza. Ta spočívá v první řadě ve vyloučení jiných závažných onemocnění.
„Podobné projevy jako dráždivý tračník mohou doprovázet řadu onemocnění, např. střevní záněty, celiakii, divertikulární chorobu nebo rakovinu tlustého střeva. Vzácněji se takto mohou projevovat i nemoci jiných orgánů – například ledvin, diabetes, nebo deprese. Správná diagnóza proto vyžaduje vyloučení jiných chorob, a to především v situaci, kdy se objeví některé alarmující projevy – např. nechutenství, hubnutí, nebo krvácení do stolice,“ pokračuje MUDr. Bortlík. Diagnózu „syndrom dráždivého tračníku“ (neboli IBS) přitom pravděpodobně diváci uslyší, pokud mají bolesti břicha doprovázené nadýmáním, průjmem nebo naopak zácpou nejméně 3x měsíčně déle než 6 měsíců.

Více vám napoví samodiagnostický test na www.cojeIBS.cz.

Čtěte také: Test na okultní krvácení ve stolici a kolonoskopie. Nechte se vyšetřit včas!

Co s tím

Léčba se liší dle toho, jaké příznaky převládají. Základem jsou režimová opatření spočívající v zjištění faktorů spouštějících ataky nemoci (a jejich omezení), dostatku vhodného pohybu, úpravě jídelníčku s dostatečným příjmem probiotických kvasinek a omezení stresu.
„Jde o preparáty obsahující velké množství střevu prospěšných baktérií, které jsou schopny u značné části pacientů bolestivé projevy zmírnit nebo zcela odstranit. Některé přípravky jsou navíc doplněny o vlákninu, trávicí enzymy nebo jiné střevu prospěšné mikroorganismy a léčba je tak jednodušší, bez nutnosti užívat více přípravků současně,“
upřesňuje MUDr. Bortlík.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida: jaký je rozdíl?

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou tz. nespecifické střevní záněty, neboli zánětlivá onemocnění trávicí trubice, jejichž střevní příčina není známa. Obě formy IBD – Crohnova nemoc (CN) a ulcerózní kolitida (UC) – jsou si na první pohled velmi podobné. Přesto mají obě choroby několik charakteristických znaků, které je vzájemně odlišují.

Příběh Jany: Od 19 let se potýkala s úniky stolice. Moderní léčba ji vrátila do běžného života

Janě B. bylo čerstvě 19 let, když se u ní projevila neschopnost udržet stolici. Po dlouhém hledání účinné léčby se dnes osmadvacetiletá slečna konečně dočkala – lékaři jí implantovali malý neurostimulátor obnovující správnou funkci střev. Díky terapii označované jako sakrální neuromodulace může vést důstojnější život.

Duhringova choroba - kožní projev intolerance lepku

Duhringova dermatitida je kožní projev nesnášenlivosti lepku, kdy se na kůži objevují silně svědící puchýřky různé velikosti, podobné oparové vyrážce. Mohou se vyskytnout jednotlivě nebo ve skupinách nejčastěji v oblasti loktů, kolen, hýždí, zad či pokožky hlavy, přičemž dermatitida postihuje přibližně 5-10 % pacientů s celiakií.

Rakovina tlustého střeva zabíjí v ČR nejvíce lidí, prevence je přitom jednoduchá

Nezdravý životní styl, nadváha a špatné stravovací návyky často vedou k více i méně závažným onemocněním trávicího systému. Čechy nejčastěji trápí zácpa či pálení žáhy, rakovina tlustého střeva a konečníku je dokonce nejčastějším typem rakoviny a umírá na ni nejvíce lidí. Stěžejní je prevence formou úpravy životního stylu a také pravidelné návštěvy u lékaře.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce