Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Online konzultace s očním lékařem: plovoucí mušky i operace laserem

( Renata Vyšínová | přečteno: 17488x )

Trápí vás bolesti očí, popraskané žilky, potřebujete radu s léčbou šilhání vašeho dítěte? Všechny dotazy, které se týkají oboru očního lékařství, včetně lasevých operací, je vám připravena zodpovědět MUDr. Lucie Valešová, která působí na Oční klinice 1. Lékařské fakulty University Karlovy v Praze a je vedoucí lékařkou a primářkou Oční kliniky DuoVize. Patří do týmu specialistů, kteří se zapojili do projektu „Poraďte se s lékařem online“.

shutterstock.com

Pokud i vy potřebujete pomoci, a to v mnoha medicínských oborech, pak stačí jednoduše popsat své zdravotní problémy za pomocí jednoduchého dotazníku, který najdete na Ordinace.cz. Podrobnosti o tom, jak online poradně funguje, pochopíte velmi rychle. Všimněte si hlavně toho, pro pojištěnce jakých ZP je určena.

V oku mi plavou divné tečky

Dotaz: Dobry den, už skoro rok mám problémy s viděním. Začalo to bolestí očí, kdy lékařka odhalila jako příčinu trojklanný nerv. Po dvou měsících se mi udělal na pravém oku zákalek. Potom znovu začala bolest očí – kromě ní jsem začala vidět v oku jakési tenké nitky. Hlavně, když jsem se dívala na světlou plochu. Oční lékařka žádný problém nezjistila, kromě toho, že mám suché oči, na což jsem dostala oční gel. V poslední době se mi stává, že při přechodu ze světla do tmy vidím modré tečky, které za chvíli zmizí. Občas mám pocit, že vidím nějak „zrnitě“. Nejvíc mi ale vadí ty tečky, které vidím. Co by to mohlo být?

Odpověď MUDr. Lucie Valešové: Dobrý den, tyto tzv. plovoucí mušky má velké množství lidí, hlavně slabě krátkozrací, což přesně jste také Vy. Tyto "mušky" jsou zákalky ve sklivci. Často pacienty velmi zlobí, neboť proplouvají v oku a ruší soustředění, ale nejde o problém, který by mohl oku nějak vážně uškodit. Většinou si na ně pacienti po čase zvyknou a už je tolik neobtěžují. Krajním řešením je operační odstranění, ale nejde o jednoduchou operaci, takže se u většiny pacientů tento postup nevolí.

Proč má syn pořád popraskané žilky v očích?

Dotaz: Dobrý den, můj synem často mívá popraskané oční žilky. Má epilepsii, centrální hypotonický syndrom, opožděný vývoj řeči, nosí brýle. Na pravidelné kontroly chodíme a myslím, že oční tlak je v pořádku. Máme se dále nechat vyšetřit, jaká může být příčina?

Odpověď MUDr. Lucie Valešové: Dobrý den, jestli Váš syn nosí brýle, předpokládám, že chodíte na kontroly dle instrukcí Vašeho očního lékaře. Oči mohou být občas podrážděné z větru nebo z mírného nastydnutí. Pokud překrvení není výrazné a dítě nemá obtíže, myslím, že nemusíte chodit na další vyšetření. Pokud oči řežou nebo z nich vytéká hnis, pak by bylo vhodné vyšetření.

Po operaci očí trpím bolestí a rozostřeným viděním

Dotaz: Mám víc jak měsíc po operaci (kvalitních) multifokálních čoček. Celou dobu jsem pak trpěla střídavě většími či menšími bolestmi (štípání, zarudnutí, tlak) v obou očích a rozostřeným viděním. To je, doufám, způsobeno ještě refrakční vadou, která mi má být za cca.týden odstraněna formou lasik. Nicméně už teď mi odstraňovali pooperační kataraktu (šedý zákal). A oči opět začaly po dni od výkonu pálit. Potřebovala bych vědět, zda se mi může pooperační zákal vracet a proč mne každé ráno bolí oči, když vyšetření neukazuje žádnou příčinu. Také mne zajímá, zda přejde to, že v očích cítím odlesky od vlastních řas. Mám zřejmě větší zorničku…

Odpověď MUDr. Lucie Valešové: Dobry den, následný šedý zákal se opakovat nebude, maximálně může dojít k tomu, že se mohou ještě laserem rozšiřovat „okénka“, která byla laserem provedena. Výsledné dioptrie jsou v rámci standardních výsledků, jejich doladění je možné laserem – jak máte ostatně už v plánu. Co se týče odlesků – „glare efektu“. Mozek si brzy zvykne a přizpůsobí se novým podmínkám v oku. Širší zornička vám může činit trochu potíž – v nejhorším případě lze je možné nasadit kapky na její mírné zúžení, ale standardně se nedávají. Vaše potíže s řezáním a bolestí očí by mohla mít na svědomí štítná žláza. Pacienti, kteří trpí nemocí štítné žlázy jsou mnohem citlivější. Změňte tedy typ umělých slz, které používáte – na trhu je asi dvacet druhů, najděte si mezi nimi typ, který vám bude lépe vyhovovat. Léčbu jste měla správnou a věřím, že vaše obtíže časem ustanou.

Mám si nechat zmrazit oko?

Dotaz: Dobrý den.Jednou za čas se mi stane, že zejména v noci při probuzení a otevření očí cítím náhlou bolest v pravém oku se silným slzením. Oko je pak nějakou dobu citlivé a mám zhoršené vidění, což se pak postupně v dalších dnech zlepšuje, než se toto opět stane znovu.Určitá úroveň zhoršeného vidění ale přetrvává. Můj oční lékař mi doporučil řešení formou zmražení vrstvičky rohovky a následného odstranění poškozené části, s tímto mne odeslal do nemocnice a zároveň mne instruoval, že pokud mi přímo toto v nemocnici neprovedou, odstraní mi problém sám mechanicky. V nemocnici mi řekli, že tuto metodu nedělají a mechanický zákrok mi nedoporučili, místo toho mi doporučili laserové ošetření. Co je podle Vašeho názoru vhodnější – metoda zmražení nebo laser?

Odpověď MUDr. Lucie Valešové:  Dobrý den, již od prvních řádek, které jsem četla z Vašeho dopisu, jsem chtěla navrhnout řešení laserem. Vzhledem k tomu, že máte i dioptrickou vadu, bylo by dle mého názoru nejlepším řešením PRK laserová metoda, která by Vás zbavila jak opakujících se obtěžujících erozí, tak i dioptrické vady. Je to metoda bezpečná, velice účinná a léty osvědčená. Mražení bych rozhodně nedoporučovala.

Najednou mi vadí oční stíny

Dotaz: Dobry den, před několika měsíci mi začalo vadit, když jsem si na oči dala oční stíny. Ráno se namaluji a nemám problém – i přes den je vše v pořádku. Večer se odlíčím, jdu spát a ráno se probudím s úplně rudýma očima, mám je slepené a tři dny trvá, než se uzdraví. Pravé oko je přitom vždy červenější. Nikdy jsem s kosmetikou neměla potíže. Teď si občas i v noci v polospánku uvědomím, jak si oči protírám, jako by mi v nich něco vadilo. Vyzkoušela jsem to, opravdu to souvisí s nalíčením očí – nezáleží přitom na značce, samozřejmě i odličovač je hypoalergenní…  Jednou jsem si ho nanesla bez líčení a také nic nezpůsobil. Nepomohl ani odvar z heřmánku a kapky na uklidnění očí…

Odpověď MUDr. Lucie Valešové: Dobrý den, nejspíše se Vám aktivovala alergie na oční stíny, mohla být dlouho skrytá a nyní jakékoli podráždění Vám tuto reakci vyvolá. Doporučuji navštívit očního lékaře, aby podrobně prohlédl Vaše oči a mohl nasadit dlouhodobější léčbu ke zmírnění alergie kapkami i celkově tabletami.

Trápí mne píchavé bolesti v očích

Dotaz: Delší dobu mne trápí víceméně píchavé bolesti očí. Nastanou zpravidla po ránu na lůžku, zhruba po hodině ustanou a pak se celý den neprojeví. Někdy zase po ránu nic, ale v průběhu dopoledne menší bolest trvající cca 5 hodin. Některé dny se bolest vůbec neprojeví, např. dva dny. Nezjistil jsem příčinu, nevypozoroval souvislost s jakoukoli činností nebo něčím jiným. Na očním bylo řečeno, že oko je v pořádku, že to způsobují některé řasy, které mi vytrhali, ale nepomohlo to. Kapky a mast též nepomohly. Prosím tedy o radu. Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Lucie Valešové: Dobrý den, těžko říci takto podle popisu. Mohlo by se jednat o zelený zákal – bolesti s ním spojené se ale šíří do hlavy a chvilkově zhoršují vidění. Dále by mohlo jít o osychání oka, které po ránu bývá největší, zkuste proto na noc oční gel, mohl by v takovém případě pomoci. Dále může být příčina také neurologická.

Mám suché oči

Dotaz: Dobrý den, podstoupila laserovou operaci očí (krátkozrakost, 2,5 dioptrie na obě oči). Operace a rekonvalescence proběhla v pořádku, rohovka se krásně hojila, subjektivní potíže jsem nepociťovala žádné. Zhruba po čtyřech měsících se mi podařilo v práci vstříknout do levého oka nepatrné množství přípravku Incidur, nechala jsem se okamžitě ošetřit a prohlédnout očním lékařem. Vše bylo v pořádku, jen mi paní doktorka doporučila kapky, protože prý mám suchou rohovku (žádný subjektivní pocit suchého oka jsem ale v té době neměla). Od té chvíle mám neustále potíže s očima – řezání, pálení, zánět… Nyní asi po dalších 14 dnech mám opět zánět se sekrecí (možná také v souvislosti s nějakou celkovou infekcí - bolí mě v krku, mám zvýšenou teplotu). Rohovka je prý v pořádku, jen sušší, oční tlak v pořádku. Jsem nervózní z opakovaných zánětů a neustálé aplikace antibiotik a kortikoidů. Chtěla bych se zeptat, jestli bych měla podstoupit nějaké konkrétní vyšetření, nebo zda existuje nějaká vhodná podpůrná léčba, či léčba po dobrání antibiotik, která by vedla k návratu ochranné bariéry oka proti infekci.

Odpověď MUDr. Lucie Valešové: Dobrý den, nejprve je třeba zjistit, jestli máte opravdu suché oko - to se dá zjistit jen při oční prohlídce. Pokud ano, je vhodné dlouhodobé kapání umělých slz - přípravku, který Vám vyhovuje, neboť osychání oka způsobuje oslabení oka a snáze může dojít i k jeho infikaci. U chřipky nebo jiných onemocnění celkových bývá součástí celkových příznaků nekolikadenní zánět spojivek, který odchází samovolně s odchodem infekce celkové.

Máte také dotaz pro očního lékaře, či jiného specialistu? Ptejte se online.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Katka
1x

Dybry den uz paty den mám problemy s očima .... je to bolest jako kdyby to byly svaly v oko nebo nevim je to neprijemne nemuzu ani videt svetlo nic nosim slunecni bryle doma a ven se bojim jit je to desny sotva zvladam pc ja jsem stim sla kdoktoru a nic mne nezjistila ale mam nasazeny brejle a jako mala jsem je nosila a pak jsem je prestala nosit ... jinak tuten problem jsem nikdy nemela je to desny uz mne to tak neboly ale davala jsem si paralen bolela mne s toho i hlava a framykoin a obklady s mlekem na oko co mi rekla babi ta bolest opravdu prestal ale nemuzu videt svetlo mam tam chvilkami i rezani vv oku je to desny nevim co mam delat bojim se ze uz neuvidim porad te mi dekuji

Eva 46

Dobrý den potřebovala bych poradit. Měla jsem vadu - dalekozrakost na jedno ko 4,75 - tupozrakost a na druhé oko 3,95+na čtení jednu dioptrii. Pak jsem měla podstoupit operaci FEMTOLASIK PREMIUM, ale tímto způsobem to nešlo. Takže proběhlo odklopení lamel. Po zákroku špatné hojení pravého oka (4,75), zánět víček. Rok po operaci nastávají změny, ráno vidím rozmazaně, odpoledne to je lepší a večer se to zase zhoršuje. Stále vidím pomyslné stíny, např. z celého týdne mám tři dny docela dobré. Doporučení 1,5 dioptrie na monitor a 2,5 na čtení. Jak bych měla správně vidět, co mohu dělat?. Prosím poraďte, předem děkuji

Lucie

Dobrý den. Chtěla byych se zeptat jestli se brýle na dálku mohou nosit úplně celý den a jestli se mohou používat i na blízko-čtení...děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce