Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak může štítná žláza ovlivnit kvalitu života?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8042x )

Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový.

shutterstock.com

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle. Pokud štítná žláza produkuje hormonů málo, nebo naopak moc, projeví se to na fyzickém i psychickém zdraví člověka. Onemocnění štítné žlázy jsou v populaci časté, postihují nejméně 5–10 % obyvatelstva. Přitom 50 % lidí o tomto svém onemocnění neví, protože podceňuje nespecifické příznaky, jako je například únava nebo obtížná koncentrace. Když se nemoc odhalí včas, ve většině případů je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.

Čtěte také: Poruchy štítné žlázy. Jak je poznáme?

Klíčové životní etapy

Nemoci štítné žlázy postihují osmkrát častěji ženy než muže a jejich výskyt stoupá s věkem. Endokrinologické ambulance však navštěvují i značné počty mužských pacientů, kteří mají mnohdy výraznější formy onemocnění štítné žlázy (možná chodí k lékaři, až když je to opravdu nezbytné). Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový.

Před narozením

Vývoj a chování dítěte ovlivňuje už před jeho narozením správná funkce štítné žlázy matky v těhotenství. Plod nejprve využívá štítnou žlázu matky, teprve později se mu vytvoří vlastní, která je zásobovaná tělem matky. Pro správný vývoj mozkových struktur dítěte je nezbytné, aby maminka měla dostatek hormonů štítné žlázy, ale i jódu. Dítě s nedostatečným zásobením hormonů štítné žlázy nebo jódu během těhotenství se při narození jeví zdravé, nicméně v průběhu jeho výchovy se mohou objevit poruchy koncentrace, syndromy hyperaktivity aj.

Čtěte také: Vyšetření štítné žlázy

Rané dětství

Novorozenci jsou testovaní na vrozenou poruchu štítné žlázy hned po narození v porodnici odběrem krve. I po narození je důležitý přísun jódu, proto se doporučuje kojícím maminkám užívat vitamíny s jódem nebo jód samotný. Jód je nadále nezbytný k tvorbě hormonů důležitých pro vývoj mozku, při jeho nedostatku mohou později nastat poruchy psychiky, pozornosti, soustředění, přizpůsobivosti apod. V důsledku toho pak hrozí problémy i s učením a následně třeba i špatný prospěch ve škole.

Puberta

Období puberty, kdy by měl být hormonální systém už poměrně komplexní, ukáže, jak funguje soustava žláz s vnitřní sekrecí. Pokud puberta nenastoupí v obvyklém období mezi 12. a 15. rokem věku (například se u dívek nedostaví menstruace), není něco v pořádku. Může to být jeden z příznaků onemocnění štítné žlázy a důvod ke konzultaci s praktickým lékařem, který nechá k odhalení případné poruchy funkce štítné žlázy stanovit hladinu TSH.

První těhotenství

Dostatek hormonů štítné žlázy má vliv už na samotné otěhotnění, protože snížená činnost štítné žlázy může bránit ovulaci (vyplavení vajíčka) nebo vést k poruše až zástavě menstruace jako takové. Neléčená hypotyreóza i hypertyreóza těhotné matky pak představuje závažné onemocnění, které může způsobit komplikace těhotenství, poruchy vývoje plodu a také potrat nebo předčasný porod. 

Čtěte také: Onemocnění štítné žlázy v těhotenství a po porodu

Menopauza

Záludnost menopauzy spočívá mimo jiné v tom, že se její příznaky překrývají s příznaky poruch funkce štítné žlázy, kterým se tím pádem nevěnuje patřičná pozornost. Únava, depresivní nálady a přibírání na váze mohou souviset s onemocněním štítné žlázy a vhodnou léčbou se jich lze snadno zbavit. Na místě je proaktivní přístup s cílem co nejdříve diagnostikovat příčinu potíží, a ty správně léčit.

Odchod do důchodu

Dnes se lidé dožívají podstatně delšího věku a vyšších stádií stárnutí než dříve, přitom chtějí zůstat co nejdéle aktivní, po fyzické i psychické stránce. S přibývajícím věkem však přibývají také různé nemoci, díky kterým se snadno přehlédnou příznaky poruch funkce štítné žlázy. Nebo se potíže spojené s onemocněním štítné žlázy svedou na stárnutí. Ale léčba je důležitá, protože souvisí s celkovým zdravotním stavem a kvalitou života. Při neléčení může nastat kritický, i život ohrožující stav.

Čtěte také: Mýty o poruchách funkce štítné žlázy

MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů,
lékař Endokrinologické ambulance Lékařské centrum Václavka
 

Zdroj: www.tydenstitnezlazy.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Porucha štítné žlázy

Dcera trpí poruchou štítné žlázy, užívá LETROX 50 jednou denně jednu tabletu. Chtěl bych se zeptat zda to jde léčit homeopatií. Josef

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce