Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nevolnost na cestách

( aktualizováno 30. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8042x )

Jednou z nepříjemností, která nás a naše děti při cestování často potkává, je kinetóza, neboli cestovní nevolnost.

shutterstock.com

Svou roli při kinetóze sehrávají zrakové informace a jejich zpracování mozkem. V průběhu jízdy dopravním prostředkem totiž přicházejí do mozku dvě protichůdné informace o tom, co se děje s tělem. Oči, které se dívají ven, vidí jen nepatrný pohyb. Naopak tělo pravidelným pohybem nahoru a dolů či do stran dostává jasné signály o tom, že je v pohybu. Mozek tedy dostává zmatené signály, které špatně vyhodnocuje, což se projevuje podrážděním nervů, klesáním tlaku a pocitu na zvracení nebo zvracením.

Projevy kinetózy

  • nevolnost
  • pocit na zvracení
  • zvracení
  • zívání
  • bledost
  • pocení
  • úzkost
  • únava či ospalost
  • nízký krevní tlak 

Situaci zhoršuje plný žaludek, příliš těsné oblečení, teplo, ale také příliš dlouhá jízda bez přestávek, hlavně v nerovném nebo klikatém terénu a s většími výškovými rozdíly.

Jak nevolnosti předejít

  1. Jeďte ohleduplně. Řidič by neměl jet příliš rychle a prudce zatáčet. Prudká změna rychlosti a směru jízdy může vyvolat intenzivnější rozpor mezi vjemy mozkových receptorů a samotného těla dítěte.
  2. Poměrně účinným způsobem je často cestovat, protože tělo si na tuto situaci zvykne a přestane na ni reagovat.
  3. Není dobré cestovat nalačno, ale také přecpaný žaludek nám situaci neusnadní. Je dobré nějaké lehké jídlo a na cestu si přibalit chladnou vodu a slané sušenky.
  4. V dopravním prostředku je důležitý vhodný výběr místa. Téměř nikdy není špatně řidiči, proto je dobré vybírat místa ve předu, po směru jízdy, jednak jsou v těchto místech menší otřesy. Pokud cestujeme autobusem, máme jistotu, že stačíme včas požádat o zastavení v případě nevolnosti. 
  5. Během jízdy autem je dobré dělat přestávky, kdy máme možnost nadýchat se čerstvého vzduchu.
  6. Je vhodné mít připravený igelitový sáček pro případné zvracení, dále také mokré kapesníky pro možnost otření a u dětí náhradní oblečení pro případ potřísnění.
  7. Hlava by měla být v klidu, opřená o opěrku, sledujte horizont.
  8. Vhodné je odvedení pozornosti, např. povídáním, poslechem hudby ve sluchátkách se zavřenýma očima. 
  9. Rozvoj nevolnosti hodně souvisí s psychickým stavem dětí. Nestrašte potomka předem, že mu bude určitě špatně. Raději pro něj připravte různorodé aktivity, kterými se zabaví. S dítětem si hodně povídejte, hrajte slovní fotbal, zpívejte. Když už se mu špatně udělá, uklidněte ho. S dětmi je dobré cestovat na noc nebo v době odpoledního spánku. Vaše dítě bude pravděpodobně unavené a nevolnost zaspí.
  10. Přizpůsobte vnější vlivy. Dráždit mohou dráždit různé pachy nebo naopak vůně, proto je odstraňte a častěji větrejte. Problémy mohou působit i sluneční paprsky, eliminovat je můžete použitím ztmavujících fólií na okna.

Pomocníci z lékárny

Kinedryl

Přípravek je nutné použít vždy před cestou, doporučuje se 1/4; hodiny až 30 minut. Pokud je cestování delší, je možné dávku zopakovat. Stejně tak se doporučuje rozkousat další tabletu léku v okamžiku, kdy se nám zdá, že se příznaky cestovní nevolnosti nezadržitelně blíží.

TRAVEL-GUM 10 žvýkací tablety

TRAVEL-GUM 20 žvýkací tablety - dospělí a děti nad 15 let

Obvykle se užívá (žvýká jako žvýkačka asi 10 minut) 15-30 minut před začátkem cesty 1 žvýkací dražé. Dostaví-li se přesto nevolnost, pak při prvních příznacích žvýkejte druhé dražé. Pokud neužijete léčivý přípravek před cestou, učiňte tak při prvních náznacích nevolnosti. Účinek přetrvává 1-3 hodiny. Nepřekračujte užití 6-7 žvýkacích tablet za den.

Nepožívejte souběžně alkoholické nápoje, dochází k výraznému zvýšení ospalosti a útlumu. Žvýkací dražé Travel-gum není vhodné polykat, mohlo by se zesílit nucení ke zvracení. Náhodné spolknutí není nebezpečné.

Autíčka pro pohodové cestování - pomoc při nevolnosti s obsahem zázvorové silice. Autíčka doplněk stravy, nabízejí pomoc pro vaše děti při nevolnosti za jízdy dopravními prostředky.

TravelPop - roksová lízátka, určená při nevolnosti z cestování, obohacená o vitamin C, zázvor, kozlík lékařský, chmel otáčivý a meduňku lékařskou.

Ginger - zázvor uklidňuje žaludek a pomáhá zdravé peristaltice střev. Je vhodný zejména pro děti a těhotné ženy. Zázvor najdeme v zázvorových lízátkách, bonbonech, kandovaný zázvor nebo si uvaříme mírný zázvorový čaj na cesty. 

Stresu z cesty a obav z nevolnosti zmírní Bachovy esence - Strach, Krizová směs. Můžeme použít i vdechování esenciálních olejů jako je máta, citron, levandule, pomeranč, zázvor nebo heřmánek.

Na zklidnění žaludku také velmi dobře pomáhá čaj z máty, meduňky nebo heřmánku.

Kinetózu zvládnete za pomoci homeopatie

  • Cesta letadlem může být problémem pro všechny, kteří špatně snášejí výšky a rychle změny polohy. Tito lidé by měli mít po ruce homeopatický přípravek Borax 9 CH, který začnou užívat již den před odletem, pak ráno před letem a také během něj – a to po pěti granulích. Jestliže trpíte klasickou mořskou nemocí při naklánění nahoru a dolů, pak byste měli užívat pět granulí každé dvě hodiny.
  • Pokud máte z létání hrůzu, tak raději zvolte přípravek Argentum nitricum 15 CH – v dávkování jako v předešlém případě. Tento přípravek se používá i v případě nervů například před zkouškou nebo jinou stresovou událostí.
  • Lidem, kterým se kinetóza projevuje prudkými závratěmi a zhoršením vidění a zhoršuje se v teple nebo chladu, můžete vyzkoušet Cocculus indicus 9 CH. Dávkování je v tom případě pět granulí po dvou hodinách.  
  • Člověk, jehož příznakem je při kinetóze hlavně nevolnost, bušení srdce a bledost, stejně jako hodně slin v ústech – tyto příznaky se vylepší na čerstvém vzduchu. Takový cestující by mohl vyzkoušet Tabacum 9 CH – také po dvou hodinách pět granulí.  
  • Nejuniverzálnějším pomocníkem na cesty jsou homeopatické tablety Cocculine. Pokrývají větší množství příznaků cestovních nevolností. Užijte dvě tablety na noc před odjezdem a pak tabletu před cestou a během ní.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních. Je ale také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Co prozradí vaše střeva aneb důležitost střevního mikrobiomu

Střevo je největší imunitní orgán našeho organizmu, ve kterém máme až půl kilogramu bakterií. Co všechno může osídlení střev – střevní mikrobiom – ovlivňovat a jak my sami můžeme naopak ovlivnit jeho složení?

Nevolnost na cestách

Jednou z nepříjemností, která nás a naše děti při cestování často potkává, je kinetóza, neboli cestovní nevolnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce