Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ušní maz a problémy s ušními zátkami

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 94825x )

Mazová zátka ve zvukovodu je jednou z nejčastějších příhod, s nimiž pacienti navštěvují ušní specialisty.

shutterstock.com

Ušní maz neboli cerumen je směs mastných výměšků speciálních potních žláz v zevní třetině zvukovodu. Maz obsahuje také šupinky odloupané kůže a prachové částice. Je lepkavý, voděvzdorný a jeho funkcí je ochrana pokožky ucha před vysoušením a rovněž jako pasivní i aktivní složka proti mikrobiálním či plísňovým infekcím.

Za normálních okolností se ušní maz v uších nehromadí a trvale se odstraňuje ze zvukovodů pomocí pohybů dolní čelisti a přirozeným odlupováním kůže. Jsou však ale situace, kdy se nahromadí ušní maz v zevním zvukovodu a vytvoří tzv. mazovou zátku.

Široký výběr přípravků na uši naleznete na Lékárna.cz.

Příčiny tvorby mazové zátky

  • kvantitativní porucha ze zvýšené činnosti mazových žlázek např. při vysoké hladině cholesterolu (diabetes, arterioskleróza, zánět ledvin)
  • zánět kůže zvukovodu nebo kštice
  • neodborné čištění vatovými štětečky, zápalkami, špendlíky, kancelářskými svorkami a podobnými bizarními nástroji, kdy je maz zatlačen dále do užší části zvukovodu, kterou zcela ucpe

Často však zůstává příčina nadměrné tvorby ušního mazu neobjasněna.

Příznaky mazové zátky

Náhlá porucha sluchu doprovázená tlakem se může někdy objevit po koupání nebo po umytí hlavy; je způsobena vniknutím vody do zvukovodu a nabobtnáním ušního mazu. Pokus o vyčištění ucha vede pouze k zatlačení mazu hlouběji, k šumění v uchu, bolesti a někdy i k závratím.

Odstranění mazové zátky

V převážné většině případů se mazová zátka odstraní šetrným výplachem zevního zvukovodu sterilním fyziologickým roztokem nebo vodou ohřátou na tělesnou teplotu. Výplach je nebolestivý. Do zvukovodu se vstříkne proud vlažné vody a ucho se potom pečlivě vyčistí a vysuší. Úprava sluchu je okamžitá.

Jedná-li se o mazovou zátku tuhou, či hluboko uloženou, lékař před výplachem vkápne pacientovi do zvukovodu několik kapek roztoku zažívací sody, vlažného oleje nebo peroxidu vodíku, aby ušní maz změkl a dal se snáze vypláchnout. Zakoupit ho můžete na Lékárna.cz.

Pokud je ušní maz nahromaděný ve velkém množství nebo je zatuhlý, odstraní jej specialista v nemocnici.

Jak si správně čistit uši?

V první řadě zapomeňte na oblíbené vatové tyčinky. Jejich používání naopak zvyšuje riziko poranění zvukovodu či bubínku, zastrčení ušního mazu dále do zvukovodu a vzniku mazové zátky.

Tvorba ušního mazu je přirozený proces zajišťující ochranu zvukovodu. Většinou není potřeba ho čistit, protože především díky pohybu drobných chloupků v uchu se ušní maz posouvá k zevnímu ústí zvukovodu, kde pak vypadává. Z vnějšku pak stačí uši (a tím i maz) otřít třeba vlhkým ručníkem nebou papírovým kapesníkem. Někdy je však třeba vyčistit ušní kanálek. Při tom postupujte velmi opatrně.

Přípravky na uši určené k šetrnému čištění uší a odstranění mazu nakupujte najisto a bez čekání v internetovém obchodě Lékárna.cz

Pokud potřebujete pomoc, můžete se poradit s lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu. Poradna funguje ve všední dny i o víkendu.


Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Sluch

Vyšetření sluchu pomocí jednoduchých testů nebo podrobnější vyšetření sluchu ve sluchové komoře umožní lékaři stanovit stupeň a charakter poruchy sluchu.

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce