Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Únavový syndrom nebo běžná únava

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5747x )

Únavový syndrom se mylně zaměňuje za únavu. Ta ale zpravidla rychle odezní, zatímco chronický únavový syndrom trvá i déle než půl roku. Nejde o chvilkovou únavu, ale vracející se pocity vyčerpání a pokles životní aktivity. Přidat se mohou bolesti hlavy, poruchy spánku a paměti, bolesti svalů a kloubů. Může být také teplota a zvětšené uzliny

shutterstock.com

Každý z nás je občas unaven a má větší potřebu spánku, mnozí mívají i deprese. Únavový syndrom je však mnohem komplexnější pojem: únava musí trvat alespoň půl roku, stejně tak depresivní stavy, neúměrně vysoká potřeba spánku a ztráta chuti do života nebo cokoliv dělat. Mohou se přidat i fyzické bolesti: bolest v krku, bolest hlavy, časté zvýšené teploty apod. Únava je tedy přechodný stav, který je způsoben nedostatkem určitých vitamínů a látek s antioxidačním účinkem. Lze ji vyléčit úpravou stravy a životosprávy. Naproti tomu léčba syndromu chronické únavy je obtížná.

Únavový syndrom je bezesporu jednou z civilizačních chorob. Jeho zrádností je to, že je velmi těžko rozpoznatelný, občas i špatně léčitelný, a tak jedinou možností, jak se mu úspěšně vyhnout, je přecházet mu.

Tento syndrom postihuje hlavně ženy od 25 do 45 let a lidi s velkým smyslem pro odpovědnost a povinnost, kteří jsou zvyklí podávat vysoké pracovní výkony.

Čtěte také: Za zimní únavu může málo světla a hormon melatonin. Tělo vzpruží hluboké dýchání i bylinky

Rizikovými faktory jsou:

  • vysoké pracovní nasazení,
  • dlouhodobé psychické a fyzické přepětí,
  • stres a neschopnost relaxovat.

Onemocnění se vyskytuje u lidí, kteří hůře zvládají stresové situace. Lidé s únavovým syndromem mají častěji poruchy imunity, asi 65 procent tvoří alergici. Častým spouštěcím faktorem bývá chřipka či kvasinkové infekce.

Příznaky únavového syndromu

Obecně jsou příznaky takové, které víceméně znemožňují žít běžný život – všední zautomatizované úkony jsou najednou nepřekonatelným problémem.

Únava: hluboká mentální i fyzická vyčerpanost, nevysvětlitelná svalová slabost zhoršující se po byť jen lehké námaze, kterou nelze ani delším odpočinkem zcela odstranit.

Bolesti:

  • bolesti svalů
  • celková svalová nepohoda
  • generalizovaná bolestivost nebo ztuhlost na více místech těla („ranní ztuhlost“)
  • stěhující se bolesti kloubů bez otoků a zarudnutí, které mohou být přechodné dlouhodobá
  • bolest hlavy
  • zduřené a bolestivé mízní uzliny
  • bolesti hrdla
  • břišní bolesti, často syndrom dráždivého tračníku
  • bolesti očí, kostí, varlat
  • neuralgie, „bolestivá kůže“
  • bolesti v hrudníku přisuzované postižení drobných cév
  • bolesti srdce vyplývající z postižení srdeční svaloviny
  • bolestivý zrychlený tep (tachykardie)

Kognitivní potíže: zapomnětlivost, zmatenost, obtížné myšlení a soustředění, mentální „únava“, poruchy až ztráta řeči, ztížené chápání, ztráta orientace, poruchy krátkodobé paměti.

Přecitlivělost na světlo (fotofobie) a zvuk, neadekvátní reakce na kontaminující látky vody, potravy a prostředí, alergická reakce na složky léků, potravin, vůní (parfémů).

Porušené vnímání teploty: pocity přílišného horka nebo chladu, zvýšená teplota mezi 37,5–38,6 °C doprovázená pocením nebo zimnicí.

Narušení spánku: „neobčerstvující spánek“, bezesný spánek, naopak „živé sny“, vyčerpávající nespavost.

Psychické problémy: citová nevyrovnanost, citové vyhasnutí, popudlivost, podrážděnost, ustrašenost, deprese.

Poruchy autonomního nervstva a hormonální regulace: závratě, zvláště po rychlém vzpřímení, snížení činnosti štítné žlázy, nízké hladiny testosteronu, růstového hormonu, snížená sekrece kortizolu (snížená schopnost vyrovnat se s emočním a fyziologickým stresem).

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Jak únavový syndrom léčit

Samotná diagnóza je těžká a lékaři vlastně dodnes přesně nevědí, co únavový syndrom způsobuje. Mohou za ním totiž stát i opakující se nemoci, porucha imunity nebo dlouhodobý stres. Nelze ani přesněji odhadnout, jak dlouho bude nemoc trvat.

Specifická léčba chronického únavového syndromu tedy dosud není známa. Jediné, jak je možné nemoc léčit, je vzít v úvahu nejzávažnější projevy a snažit se je zmírnit postupy, které rovněž musejí respektovat zdravotní stav i zvyklosti pacienta.

Doporučuje se zejména zmírnit denní aktivity, vyhnout se nadměrné fyzické námaze a stresovým situacím, přičemž si pacient musí být vědom, že i přílišný odpočinek přináší zhoršení příznaků a prodlužuje trvání nemoci. Vhodné je pravidelné cvičení, nejlépe pod dozorem zkušeného fyzioterapeuta. Užitečné je trénovat duševní činnost a paměť, naučit se tzv. „pozitivnímu myšlení“ a bojovat proti ustrašenosti a depresivním stavům. Zde je možno aplikovat pomocnou léčbu antidepresivy.

Vhodné je nastavit pravidelný rytmus spánku, pomáhá vynechat spánek přes den a nekonzumovat nápoje a potraviny obsahující kofein a jiné energizující látky (kola, taurin apod.). Rovněž je vhodné léčit alergické projevy antihistaminiky a na závratě aplikovat léky pro normalizaci nízkého krevního tlaku.

Strava nemocného by měla být kaloricky vyvážená a obsahovat správnou skladbu nutričních složek (vitaminů, antioxidantů, stopových prvků). Vyloučit by se měly zejména salicyláty a glutamát. Velmi důležité je, aby se nemocný vyhýbal zatěžujícímu (hluk, extrémní teploty) a znečištěnému prostředí (prach, alergeny, průmyslové kontaminanty).

Čtěte také: Kvalitní spánek ovlivňuje naše zdraví i délku života

Prevence 

V podstatě vše, co jsme vyjmenovali u léčení nemoci, tedy sport, zdravá strava, dostatek spánku a odpočinku, bychom měli praktikovat neustále, abychom se této nemoci zcela vyvarovali. A pak je také důležitá volba zaměstnání, práce by nás měla bavit a naplňovat, což bohužel není vždy možné.

Zdroj: zdravi.euro.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Alena K.
4x

Dobrý den, děkuji redakci za otevření diskuse. Z článku jsem velmi rozpačitá. Ač laik, přece jen mám několikaleté osobní zkušenosti s ME/CFS čili Syndromem chronické únavy. V první řadě by mělo být jasné, o jaké nemoci vůbec článek pojednává. V úvodu je sice použit termín Syndrom chronické únavy, což je neurologické onemocněn (kód G93.3, též Myalgická encefalomyelitida), v textu však autor používá již jen termín Únavový syndrom, což je psychiatrické onemocnění (kód F48.0, stejně jako Neurastenie). Není to slovíčkaření, jedná se o dvě rozdílné nemoci vyžadující rozdílný přístup. Jejich záměna může pacientovi velmi uškodit. Pokud měl autor na mysli skutečně Syndrom chronické únavy, častěji zvaný "Chronický únavový syndrom", prostě ME/CFS, potom si dovolím několik poznámek: --> Předně pozor na rady typu pravidelného cvičení, je to hodně ošemetná záležitost. Ověřeno na vlastní kůži, bohužel :-(. Neměla jsem dlouho ty správné informace. --> V úvodu čtu: "Únavový syndrom je však mnohem komplexnější pojem: únava musí trvat alespoň půl roku, stejně tak depresivní stavy" Reakce: Ne, depresivní stavy nejsou příznakem ME/CFS!!! Typické naopak je, že nemoc postihuji lidi aktivní, pracovité a podnikavé. --> V článku je dále uvedeno "... Jeho zrádností (únavového syndromu) je to, že je velmi těžko rozpoznatelný, občas i špatně léčitelný, ..." Reakce: OBČAS?!!! Vždyť syndrom chronické únavy je prakticky neléčitelný, málokdo se uzdraví! Pokud je to tedy skutečně ME/CFS. A když ano, tak většinou jen částečně. --> Jako příznak se v článku uvádí též:: "Psychické problémy: citová nevyrovnanost, citové vyhasnutí, popudlivost, podrážděnost, ustrašenost, deprese" Reakce: Ale toto nejsou příznaky ME/CFS! Ano, pacienti podléhají depresi a není divu, když mají zničený život, ale je to následek, ne příznak nemoci. --> Také bych ráda upozornila, že mezi příznaky není v článku vůbec zmíněna PEM, tj. nevolnost po námaze, což je typický příznak právě pro ME/CFS. Pro ilustraci pro ty, kteří se s tímto pojmem ještě nesetkali - PEM budu mít zítra jako následek napsání tohoto komentáře; předem vím, jak mi bude špatně. Stejně tak PEM následuje po fyzické "námaze", pokud ji přeženeme. Nemá smysl, abych zde uváděla další podrobnosti, stačí prokliknout na me-cfs.eu, kde je uvedeno vše krásně přehledně a z ověřených zdrojů.Tahle stránka mi hodně pomohla se zorientovat, jen mi bohužel trvalo delší dobu, než jsem se k ní dopracovala. Je to oficiální web Klubu pacientů ME/CFS. Pokud tápete, vřele doporučuji! Přeji všem včasnou diagnozu a dobré informace :-)

Anička Anna k

Přeji hezký den pani Alenko a všem, mám mimo jiné dg stanoven bohužel i únavový syndrom a přesně jak je popsáno a vyvráceno ohledně psychiky, na kterou to je lidmi neznalymi a bez zážitku Us mají za to, že je potřeba být psychicky odolný.To ovšem v době záchvatu těžké únavy, kdy se člověk mění na hadrovou panenku a v ten moment padají všechny plány, protože není síla se napít, zajít na wc, myslet, aj.Cokoliv se řeší od jednoduchých po těžší záležitost znamenají vyčerpání, z kterého se hrabu ne hodiny, ale dny včetně cestování. Děkuji za každý, normální den


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problém se spánkem

Problém se spánkem. Vysvětím svůj problém. Ale pěkně ze široka. Již v dětství jsem na sobě vypozoroval několik "odlišností" od svých vrstevníků. Jednalo se především o zrak a sluch. To co ostatní neviděli, nebo viděli jen s obtížemi bylo pro mě hračkou, to co ostatni neslyšeli, slyšel jsem já zcela zřetelně. To, že teď vidím perfektně a rozeznávám detaily na několik metrů je opravdu perfektní a se sluchem je to stejně tak. Ale problém mám při spaní. Zbudí mě opravdu všechno. Během noci jsem několikrát vzbuzený a začíná to být dost nepříjemné. Sice jsem vyzkoušel několikrát spát s ucpávkami do uší, které jsem koupil v lékárně, ale mám dojem, že působí jako "zesilovač". Někdy ráno cítím únavu z nedostatku spánku. Pracuji asi 9 hdin v zaměstnání jako informatik a poté ještě asi 3 hodiny manuálně na zahradě (ne však pravidelně). Bydlím na vesnici, kde je relativní klid. Když ale jedu na návštěvu do Brna a přespávám, zcela jistě vím, že se nevyspím. Zkuste mi prosím poradit. Děkuji Pavel Kotík, Kobylí

Únavový syndrom

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

Kvalitní spánek zlepšuje výkonnost

Výzkumy odborníků ukazují, že téměř čtvrtina obyvatel vyspělých zemí nedodržuje pravidelný rytmus - noc a den.

Za zimní únavu může málo světla a hormon melatonin. Tělo vzpruží hluboké dýchání i bylinky

Přestože se na Vánoce většina lidí těší, adventní přípravy a nakupování dárků stresuje třetinu z nás. Ukázal to průzkum Sociologického ústavu Akademie věd. V tomto období přepadá řadu lidí únava, vyčerpání a deprese. Na svědomí je má nejen zvýšený shon a časový pres doma i v práci, ale i vnější faktory. Mezi pravidelné spouštěče zimní únavy patří také nedostatek slunce a nadprodukce hormonu melatoninu. Zimní splín a únavu zažene kvalitní spánek, bylinky i činnosti, které provádíme automaticky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce