Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak je to s hlášením úrazu zdravotní pojišťovně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9458x )

Jak je to s povinností hlásit zdravotní pojišťovně úraz zaměstnance v zaměstnání či žáka ve školském zařízení? Jaké formuláře máme použít a do kdy musíme úraz hlásit?

shutterstock.com

Zaměstnavatelé obecně jsou povinni příslušné zdravotní pojišťovně zasílat kopie záznamů o pracovních úrazech, a to najednou za uplynulý kalendářní měsíc, vždy nejpozději do pátého dne následujícího měsíce. Při nesplnění této povinnosti, kterou ukládá zákon o veřejném zdravotním pojištění v § 45, odst. 4, může příslušná zdravotní pojišťovna uložit zaměstnavateli pokutu až do výše 100 000 Kč.

Čtěte také: Úraz nebo nemoc na zahraniční dovolené

Pracovní úraz zaměstnance – způsob evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu – řeší nařízení vlády ČR č. 170/2014 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 201/2010 Sb.

Ve vztahu ke zdravotní pojišťovně platí, že zaměstnavatel musí zaslat „Záznam o úrazu“ nejpozději do 5. dne následujícího měsíce té zdravotní pojišťovně, u které je zaměstnanec s pracovním úrazem pojištěn. Následně zpravidla zasílá ještě „Záznam o úrazu - hlášení změn“, pokud nastanou nové skutečnosti, a to také nejpozději do pátého dne následujícího měsíce. Tímto hlášením změn zaměstnavatelé obvykle oznamují ukončení pracovní neschopnosti zaměstnance. Jde-li o smrtelný pracovní úraz, musí ho zaměstnavatel příslušné zdravotní pojišťovně jednak bez prodlení ohlásit, a jednak jí musí zaslat záznam o úrazu nejpozději do 5 dnů ode dne, kdy se o úrazu dozvěděl.

„Záznam o úrazu“ i „Záznam o úrazu – hlášení změn“ zasílá zaměstnavatel elektronicky nebo v listinné podobě. K elektronickému podání lze použít tiskopis podle přílohy č. 1 a přílohy č. 2 nařízení vlády ČR č. 170/2014 Sb. Tiskopisy jsou ke stažení také na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí http://www.mpsv.cz/cs/9907.

Školní úraz řeší vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 57/2010 Sb., která upravuje vyhlášku č. 64/2005 Sb., o evidenci úrazu dětí, žáků a studentů. Postup školy nebo školského zařízení ve vztahu ke zdravotní pojišťovně je u těchto úrazů obdobný jako u pracovního úrazu.

Hlášení o úrazu je třeba podat bez zbytečného odkladu. Ve vyhlášce není zmíněna zdravotní pojišťovna – hlášení se podává zákonnému zástupci nezletilého žáka, komerční pojišťovně, u které je škola nebo školské zařízení pojištěno pro případ své odpovědnosti za škodu vzniklou na životě a zdraví žáků, ale třeba i Policii ČR, pokud by mohlo jít o trestný čin nebo přestupek, nebo jde-li o smrtelný úraz. Zdravotní pojišťovně žáka zasílá škola nebo školské zařízení záznam o úrazu nejpozději do 5. dne následujícího měsíce. U smrtelného úrazu jí musí zaslat záznam o úrazu do 5 pracovních dnů po podání hlášení.

Čtěte také: Od července do září můžete změnit svou stávající zdravotní pojišťovnu. Jak na to?

Formulář „Záznam o úrazu (dítěte, žáka, studenta)“ je přílohou zmíněné vyhlášky č. 57/2010 Sb., nebo je k dispozici na stránkách České školní inspekce http://www.csicr.cz/cz/Ucitele-a-skoly/Zaznamy-o-urazech/Urazy---zakladni-informace-a-elektronicky-formular.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce