Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hojení drobných ran - po generace k němu přistupujeme špatně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12791x )

Drobná poranění patří mezi úrazy, které vznikají při běžné práci v domácnosti, v zaměstnání, ale i během sportovních nebo odpočinkových aktivit. Obvykle svým rozsahem nevyžadují odborné lékařské ošetření a zranění si je ošetřují svépomocí. Možná právě proto je ale ošetření drobných poranění podceňováno a některá zranění dokonce ošetřujeme špatně na základě mylných domněnek přetrvávajících z minulosti. Správné ošetření má vliv na délku hojení nebo i na vzhled jizvy.

VFN

Drobné rány jsou obvykle povrchová poškození v rozsahu několika milimetrů či centimetrů, mohou, ale nemusí, krátce krvácet. Jejich typ se rozlišuje podle vzniku, existují poranění řezná, sečná, bodná, zhmožděná nebo tržná s hlubším poškozením. Mezi povrchové rány pak patří praskliny, odřeniny a puchýře. Do drobných zranění se mohou řadit i rozsahem menší popáleniny 1. a 2. stupně. Podle typu zranění odborník dokáže odvodit časový průběh hojení. Drobná poranění se zpravidla dobře hojí do tří týdnů, což je standardní doba fyziologického hojení akutní rány.

Při ošetření drobných ran dodržujeme překonané postupy  


Ošetření drobných ran bývají veřejností, ale i některými odborníky, podceňována. Díky tomu se může zbytečně prodlužovat doba a efektivita hojení.
Z minulosti přetrvávají informace o použití peroxidu vodíku a desinfekci rány prostředkem ve spreji nebo roztoku. V současné době však máme k dispozici moderní a efektivnější dekontaminační prostředky, které se užívají podle typu rány,“ upozorňuje Mgr. Markéta Koutná, specialistka Ambulance hojení ran VFN v Praze a 1. LF UK. Pokud je rána nedokonale vyčištěna, může být příznivý průběh hojení zanedlouho vystřídán komplikacemi, například infekcí, opakovaným krvácením, prodloužením doby hojení nebo celkového rozšíření rány do šířky i do hloubky. V neposlední řadě má nekvalitní hojení vliv i na konečný vzhled jizvy.

hojení ranPrvní krok ošetření spočívá ve zmírnění nebo zastavení případného krvácení použitím antiseptického roztoku buď formou obkladu nebo pomocí prostředku s hemostyptickými účinky. Antiseptický nebo dekontaminační roztok mechanicky a s minimální traumatizací odloučí nečistoty včetně zbytků sražené krve z rány a bezbolestně zpřehlední rozsah poškození. U drobných poranění navíc poměrně rychle utlumí bolest.
„Po cca 20-30 minutách, kdy necháme roztok s gázou přiložený k ráně, dochází obvykle k zastavení krvácení. Poté lze zhodnotit, zda úraz vyžaduje ošetření specialisty a je nutné navštívit zdravotnické zařízení. Prostředky k podpoře zástavy krvácení urychlují reakci srážení krve, a proto je vhodné je na ráně ponechat do dalšího převazu,“ vysvětluje Mgr. Markéta Koutná.  Následně je zapotřebí ránu převázat a správně vybrat tzv. terapeutické krytí, tedy terapeutický materiál určený k ošetření poraněné plochy. V ošetření drobných poranění jsou praktickými prostředky pro snadnější snímání, snížení bolesti, prevenci vzniku infekce, urychlení čistění rány včetně celkového hojení.

„Všechny terapeutické materiály, savá krytí a různé druhy fixace je možné koupit volně bez předpisu lékaře. Základní antiseptické materiály a další terapeutická krytí doplňující výběr by měla být součástí vybavení na dovolenou, lékárničky v domácnosti a průvodcem na cestách,“ připomíná Mgr. Koutná.

Ne každé zranění potřebuje dýchat – převaz naopak urychlí hojení

ošetření ranFixace a obvaz rány představuje důležitou součást jejího ošetření včetně ovlivnění hojení.
„Zde opět přetrvává jak mezi zdravotníky tak laiky mylná myšlenka, že rána se musí hojit s co největším ponecháním poranění na vzduchu a s maximální podporou vysoušení. Naopak překrytí i drobné rány společně s vhodným terapeutickým krytím prezentuje klinicky ověřený způsob efektivního hojení,“ upozorňuje Mgr. Markéta Koutná, specialistka Ambulance hojení ran VFN v Praze a 1. LF UK.

Pro rychlou fixaci existují rychloobvazy se savým polštářkem a fixací po obvodu v různých velikostech.  Hned po úrazu je ideální zafixovat ránu pomocí obinadla nebo celoplošné elastické náplasti. Sníží se tím bolest i riziko dalšího poranění.

Akutní rány by pacienti měli alespoň v prvních dnech převazovat denně, mimo jiné i kvůli kontrole objektivní situace v ráně. Postupně se doba převazu při nekomplikovaném hojení převazuje v závislosti na místo, kde se zranění nachází, až na 2-5 dnů.

Kromě správného užití terapeutických materiálů, fixace rány a dodržování intervalu převazů ovlivňují hojení ran také lokalita, kde se vyskytují a v neposlední řadě samozřejmě i celkový zdravotní stav poraněného (onemocnění diabetes mellitus atd.).

Prostředky k ošetření poranění

Generická skupina

Použití

Obchodní název

Interval převazu

Hemostyptika

Zástava krvácení

Traumacel dry, Traumacel pulvis

po úrazu

Antiseptické a dekontaminační roztoky

Zmírnění a zastavení krvácení; desinfekce

Prontosan, Aqvitox, DebriEcasan, Actimaris, Octenilin

Betadine, Microdacyn

před převazem

Antiseptické mřížky

Snižuje přilnavost k ráně a usnadňuje snímání krytí z poranění; preventivní i léčivý charakter

Inadine, Atrauman Ag, Physiotulle, Actilite, Xeroform, Cutimed Sorbact gel, Bactigras

denně, později a 2-3 dny

Krytí se silikonem

Klidné rány s minimální kontaminací

Mepitel one, Suprasorb silicon, Askina SilNet

po 3 a více dnech

Polymery se stříbrem

Zklidnění bolesti; absorpce sekretu; dobré snímání

Mepilex Ag, Mepilex Transfer Ag, Askina Calgitrol

po 2 a více dnech

Hydrokoloidy

Ošetření bez nutné fixace; použití když rána vykazuje dobré známky hojení

Granuflex, Granuflex thin, Comfeel, Nu-derm

po 3 a více dnech

Spreje

Povrchová a plošná poranění s minimální sekrecí

Argogen spray, Biosprej

denně

Masti, pasty

Poranění bez sekrece, případně při nutných častých převazech

Braunovidon, Betadine mast, Askina Calgitrol pasta

denně

Hydrogely

Zvlhčení poranění; odstranění zbytků neživé tkáně

Flamigel, Hemagel, Biodress H gel

 

Kolageny

Pro maximální urychlení hojení ran

Biopad, Promogran, Suprasorb C

 

Antiseptika s fixací

Krátce po úrazu

Leucomed Sorbact, Cosmopor antibacterial

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce