Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cholesterol

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 6572x )

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

shutterstock.com

Co je to?

Cholesterol je lipidová (tuková) látka, patřící mezi steroly, jejichž poměrně složitá molekula obsahuje několik uhlíkových kruhů. Je základním stavebním kamenem stěn (membrán) buněk, ale také východiskem pro tvorbu celé řady nepostradatelných působků, především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin (součást žluče).

Jak se do těla dostává?

V potravě přijímáme cholesterolu málo, méně než 1 gram denně. Přesto množství cholesterolu v krvi je srovnatelné s množstvím neutrálních tuků (triglyceridů, přesněji triacylglycerolů), jichž přijímáme v potravě desítky až stovky gramů. Je to tím, že většina cholesterolu se tvoří v játrech a tenkém střevu.

V krvi jsou jak triglyceridy, tak cholesterol spojeny s bílkovinami v podobě tzv. lipoproteinů (tukové látky by se jinak totiž ve vodném prostředí krve nemohly pohybovat). Jiný typ lipoproteinů přináší tuky ze střeva do jater, jiný z jater do tkání a opět jiný z tkání k přepracování do jater.

Proč nás zajímá?

V dnešní době jsme schopni stanovit nejen celkové množství triglyceridů a cholesterolu v litru krve, ale i množství cholesterolu obsažené v jednotlivých typech lipoproteinů (HDL-cholesterol, LDL-cholesterol) a také, i když ne zcela běžně, zastoupení jednotlivých lipoproteinů. To nám pomáhá rozpoznat poruchy látkové přeměny tuků (hyperlipoproteinemie), které jsou spojené se zvýšeným rizikem aterosklerózy, zejména ischemické choroby srdeční, případně jiných nemocí (zánět slinivky břišní).

Cholesterol v podobě svých sloučenin se zvýšeně ukládá do stěny cév a způsobuje jejich znerovnění a postupné zužování. Z velkých studií je známo, že zvýšení cholesterolu o jedno procento znamená zvýšení ICHS o 2 %.

Co dělat při zvýšeném cholesterolu?

Cholesterol se dostává do těla s potravou, a to živočišnou. Jeho množství by mělo být omezeno na 300 mg denně. Ještě větší význam má charakter neutrálních tuků -- především nasycené tuky živočišného původu vedou ke zvýšení cholesterolu v krvi. Při zvýšených hladinách krevních tuků je však často nutné snižovat i příjem sacharidů (cukrů) a zejména alkoholu.

Pokud dietní opatření nevedou ani po několika měsících k potřebnému poklesu krevních tuků, je potřeba k dietě přidat léky: statiny, fibráty či jejich kombinaci. To je však úkolem pro lékaře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatek cholesterolu

Může nedostatek cholesterolu nějakým způsobem negativně ovlivňovat zdravotní stav člověka? Marie

Snížení hladiny cholesterolu lecitinem?

Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce