Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Arteriovenózní malformace: časovaná bomba

( Renata Vyšínová | přečteno: 72918x )

Cévní anomálie patří převážně mezi vrozená onemocnění, kterými trpí asi pět procent lidí v republice. I přes to, že v posledních dvaceti letech došlo k velkému pokroku ve výzkumu těchto anomálií, nemají lékaři ještě tolik zkušeností, aby zabránili špatným či pozdním diagnózám.

shutterstock.com

Nejvýznamnější z cévních anomálií je arteriovenózní malformace (AVM). Tou v naší populaci trpí asi procento lidí. Jde o vážné vrozené postižení tepen a žil, které při sebemenším zanedbání léčby může končit i smrtí pacienta.

V těle zdravého člověka se tepna, zásobující krví mozek nebo jiný orgán v těle, dělí na tenčí a tenčí větévky až dosáhne kapilární sítě, ve které klesá vysoký tlak, přítomný v tepenné části řečiště. Tam také dochází k přenosu kyslíku a živin z krve do tkání. Z kapilární sítě je následně odkysličená krev již pod nízkým tlakem odváděna žílami zpět do srdce a plic.

Nemocný s AVM ale ony kapilární sítě nemá a tepny přecházejí rovnou v žíly. V důsledku to znamená, že do žil proudí krev pod vysokým tlakem. Na to ale není žíla uzpůsobená a může dojít k jejímu protržení a masivnímu krvácení. „Navíc dochází k okrádání tkání o kyslík, kdy z dlouhodobého hlediska pak může docházet k dalším komplikacím, jako jsou bolest, deformace, poruchy funkce nebo zvředovatění až odumírání postižených tkání vedoucí k jejich chronickým zánětům či úplnému rozpadu. U malformací s velkým zkratem dochází k selhávání srdce,“ popisuje možné projevy nemoci prof. MUDr. Martin Köcher, Ph.D. z radiologické kliniky FN Olomouc. Velikost malformací kolísá od velmi malých až po tzv. gigantické.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zaneta
7x

Děkuji Vám za tento přínosný článek. U mě byla AVM (v oblasti nártu a palce na noze) diagnostikována v říjnu 2010. V té době bylo na internetu poměrně málo informací a většina z nich byla pouze v odborných publikacích. Na začátku roku 2011 jsem se dostala do zázračných rukou pana profesora Kochera, jehož báječný přístup k pacientům a zároveň profesionalita a maximální znalost svého oboru, z něj dělá nejlepšího lékaře, ktrého jsem kdy potkala. Nyní už jsem bez AVM a dokončuji léčbu na plastické chirurgii. Můj velký dík patří všem lékařům (a samozřejmě i sestřičkám), kteří o mě pečovali.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Huntingtonova choroba: neúprosný rozsudek smrti

Huntingtonova choroba je závažné a tragické onemocnění. Jeho podstatou je poškození některých nervových buněk v mozku, které začínají postupně odumírat. Nemoc se vyskytuje relativně vzácně, bohužel je však neléčitelná a po velkých útrapách včetně úplného rozpadu osobnosti vede ke smrti postiženého.

Fabryho chorobu předávají hlavně otcové svým dcerám

Fabryho choroba je vzácné dědičné onemocnění. Rodiče předávají svůj chybný gen na chromozomu X svým dětem. Otcové výhradně dcerám, matky synům i dcerám. Nemoc způsobí, že tělo nedokáže zpracovat odpadní látky, které se pak hromadí v těle v cévách i orgánech a postupně je ničí.

Arteriovenózní malformace: časovaná bomba

Cévní anomálie patří převážně mezi vrozená onemocnění, kterými trpí asi pět procent lidí v republice. I přes to, že v posledních dvaceti letech došlo k velkému pokroku ve výzkumu těchto anomálií, nemají lékaři ještě tolik zkušeností, aby zabránili špatným či pozdním diagnózám.

Zoonózy: nemoci, které dostanete od psa a kočky

Toxoplazmóza nebo vzteklina patří mezi nemoci, které vás mohou i zabít. Obě byste mohli chytit i od svého psa či kočky. Riziko přenosu různých nemocí ze zvířete na člověka sice existuje, ale většinou si stačí dobře umýt ruce a nemusíte se bát.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce