Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Laxativa (projímadla)

(MUDr. Jan Martínek Ph.D. | přečteno: 46313x )

Mezi léky užívané pacienty při zácpě patří zejména laxativa čili léky, které různými způsoby vyvolávají stolici.

shutterstock.com

Každý pacient najde své oblíbené laxativum

Mezi léčiva užívaná u pacientů se zácpou patří laxativa čili léky, které různými způsoby vyvolávají stolici. Laxativ existuje celá řada. Pokud je někdo potřebuje čas od času, může si je bez nebezpečí koupit v lékárně, kde by mu měli s výběrem laxativa poradit. Rozlišujeme:


  • Objemová laxativa
  • Kontaktní laxativa
  • Osmotická laxativa

Objemová laxativa

Zvětšují objem stolice a tím usnadňují vyprazdňování. Nejsou příliš účinná u pacientů s těžšími formami zácpy. Nemají vážnější vedlejší účinky. Jsou volně prodejná v lékárnách, nejčastěji jako doplňky stravy.

Kontaktní laxativa

Jedná se o látky, které stimulují tlusté střevo k činnosti. Do této skupiny patří léky s léčivou látkou pikosulfát sodný (Guttalax, Laxygal, Regulax) a bisacodyl (Fenolax, Stadalax, Bisacodyl K). Lék se bere navečer a stolice (nikoliv průjmovitá) se dostaví ráno. S jejich používáním je spojeno mnoho mýtů. Tvrdí se (spíše lékaři pacientům tvrdí), že při jejich užívání vzniká závislost a že poškozují střevo. Z těchto důvodů nejsou tato laxativa doporučována k chronickému používání.

Jedná se však o velmi spornou otázku. Žádná relevantní studie neprokázala, že by tato skupina látek, s výjimkou antrachinonů, poškozovala v doporučených dávkách střevo. Rozhodně lze říci, že kontaktní laxativa v doporučených dávkách jsou bezpečná i k chronickému používání. Jejich indikaci by však měl schválit specialista – gastroenterolog. Tato laxativa by se neměla používat ve vyšších dávkách než doporučených a neměla by vyvolávat průjem.

V České republice je klasickým kontaktním laxativem pikosulfát sodný (Guttalax, Laxygal, Regulax). Používá se 10–20 kapek (1 gtt = 0,5 mg) u dospělých a poloviční dávka u dětí od 4 let. Guttalax je nově distribuován i v tabletové formě (1 tbl = 5 mg dospělí 1–2 tablety, děti ½–1 tableta denně).

Osmotická laxativa

Tato laxativa strhávají s sebou vodu a tím vyvolávají průjem. Mezi nejpoužívanější patří laktulóza (cukr), která změkčuje stolici. Jiné látky se používají také k vyčištění střeva před různými vyšetřeními nebo operacemi.

Každý pacient se zácpou, který je léčen laxativy, si během času "najde" své nejoblíbenější laxativum, které mu zabírá a které má nejméně nežádoucích účinků. Při chronickém používání je vhodná konzultace se specialistou.

Guttalax: Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Lék k vnitřnímu užití. Výdej léčivého přípravku možný i bez lékařského předpisu. Léčivá látka Pikosulfát sodný.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Zácpa, obstipace

Zácpa je obtížné vyprazdňování tuhé stolice, případně až nemožnost spontánního vyprazdňování. Počet stolic v průběhu týdne není tolik rozhodující. Pro někoho jsou ještě normou 3 stolice týdně, pro jiného je to již zácpa. V tom, co lidé označují za zácpu, je tedy značná subjektivní složka.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce