Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Průzkum: Každý druhý Čech nakupuje léky na internetu

( Redakce | přečteno: 7228x )

Češi nakupují přes internet běžně i léky. Láká je hlavně cena, pohodlný výběr od stolu a někdy i to, že o citlivých zdravotních problémech nemusí s nikým mluvit. Většina z nakupujících tvrdí, že pozná důvěryhodný e-shop. Vyplývá to z průzkumu, který společně zorganizoval server Ordinace.cz a online lékárny DocSimon.cz a Lékárna.cz. Průzkumu se zúčastnilo téměř tisíc respondentů.

Pohodlně, levně, anonymně

Pravidelně léčiva nakupuje online 47 procent respondentů. Dalších 34 procent nákup přes internet vyzkoušelo. Dvanáct procent dotázaných online nenakupuje, protože jim na síti chybí rada lékárníka. „Ve skutečnosti se přitom snažíme také na internetu zákazníkovi poradit,“ dodává doktor Jan Bureš, šéf lékárny DocSimon.cz.

„Lékárna.cz vychází vstříc lidem, kteří stojí nejen o levné a kvalitní léky, ale i o dostatek informací o nich. Nabízí na svých stránkách k prodávaným přípravkům i srozumitelné informace, které lidem dají možnost se dobře rozhodnout při výběru. Také má úplnou databázi příbalových letáků a informací o přípravcích, které prodává,“ říká doktor Vladimír Finsterle z Lékárna.cz

Tři procenta účastníků průzkumu zatím nenapadlo hledat léčiva na internetu. Rovněž tři procenta výslovně nedůvěřují online nakupování.

Zákazníkům na internetu vyhovuje hlavně možnost vybrat si v klidu (51 procent) a nižší ceny (35 procent). Dvě procenta respondentů oceňují také anonymitu – online nakupují zboží, o které se stydí požádat v kamenné lékárně.

Padělků se nebojíme

Obava z padělků je největší překážkou nákupu volně prodejných léků na internetu, potvrzuje 21 procent spotřebitelů.

Padělky jsou často od schválených léků k nerozeznání a laik může jen těžko zjistit, zda se jedná o schválený přípravek nebo o nelegální lék,“ varuje Lucie Šustková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který uvedený průzkum komentoval a doplnil další informace týkající se padělků a nelegálních léčivých přípravků. Právě proto, že je těžké padělek odhalit, je podle ní velmi důležité ověřit si prodejce. Proto už od roku 2010 o problematice SÚKL informuje veřejnost prostřednictvím kampaně Nebezpečné léky.cz. „Podezření na padělek či nelegální léčivý přípravek by měla vzbudit nelegální nabídka, tedy nabídka mimo schválenou lékárnu (případně prodejce vyhrazených léčiv), případně příliš nízká cena přípravku,“ vysvětluje Lucie Šustková.

Podle průzkumu se jen dvě procenta respondentů setkala s tím, že místo originálního výrobku dostala padělek.

Víme, kde nakupovat?

Sedm z deseti účastníků průzkumu uvedlo, že nakupují jen v certifikovaných e-lékárnách. Naprostá většina lidí tvrdí, že pozná důvěryhodné místo pro online nákup léčiv: pro 40 procent z nich by internetová lékárna měla mít i kamennou pobočku, 23 procent ví, že si ji může ověřit na webu SÚKL a 14 procent dá na doporučení svých blízkých.

Jenom 15 procent dotázaných nenapadlo zjišťovat serióznost online prodejce a sedm procent respondentů neví, jak si internetovou lékárnu ověřit.

„Všechny schválené lékárny, včetně těch, které mají povolení k prodeji na internetu, lze vyhledat prostřednictvím portálu Olécích.cz,“ připomíná Lucie Šustková ze SÚKL.

Placení i dodání vyhovuje

Většině zákazníků vyhovují platební a dodací podmínky, jaké e-shopy nabízejí, v průzkumu si na ně stěžovala jen tři až čtyři procenta. 

Průzkum prokázal, že lidé se nebojí online nakupovat ani léčiva: „Internetové nakupování se stalo běžnou součástí každodenního života českého zákazníka,“ potvrzuje výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. „I díky výhodnější ceně a pozitivním zkušenostem nakupují Češi stále častěji, platí to i o lécích,“ dodává šéf sdružení zastřešujícího internetové obchody.

Nakupují hlavně ženy z Prahy

Zhruba jedna třetina respondentů byli čtenáři online magazínu Ordinace.cz, zbytek byli zákazníci internetových lékáren DocSimon.cz a Lékárna.cz. Většina odpovědí pochází od žen (82 procent), nejvíce zastoupení jsou zákazníci z Prahy (39 procent). Úplné výsledky průzkumu jsou uvedeny v tabulkové příloze.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce