Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Malomocenství: 130 zemí světa přiznává problém s touto chorobou

( Renata Vyšínová | přečteno: 13427x )

Ani pokud jste se vrátili ze zemí, kde je lepra ještě aktuálním problémem, nemusíte se bát, že jste se nakazili. Pětadevadesát procent lidí má proti ní přirozenou imunitu a nenakazí se ani po kontaktu s nemocnými. „Neslyšel jsem, že by byl v ČR nějaký případ, kdy by se člověj nakazil na zahraniční cestě leprou,“ řekl MUDr. Jan Rutsch z Centra cestovní medicíny.

shutterstock.com

Jeho slova potvrzují i pracovníci z Likvidace lepry, která v současné době pomáhá s léčbou lidí ve víc jak stovce leprosárií po světě.

Lepra, čili malomocenství, se ale týká ještě zhruba 130 zemí ve světě. Podle údajů Světové zdravotnické organizace jen za loňský rok přibylo 192 246 případů, zatímco počet nových případů zjištěných v průběhu roku 2010 bylo 228 474. Největší počet nemocných je v některých oblastech Angoly, Brazílie, Středoafrické republiky, Kongu, Indii, Madagaskaru, Mosambiku, Nepálu a Tanzánii. Ojediněle se objevily i případy z jižní Evropy - především Španělsko, Rumunsko, občasný výskyt zaznamenali i lékaři v USA.

Ačkoli může být malomocenství smrtelné, umí ho moderní medicína léčit a vyléčit. Je zapotřebí, aby nakažený vyhledal lékařskou pomoc co nejdřív po objevení prvních příznaků. Zlepší tak svoje vyhlídky, ale zabrání také šíření nemoci.

Co je to lepra

Jde o chronické onemocnění, které způsobuje bakterie Mycobacterium leprae. Postihuje periferní nervy a sliznici horních dýchacích cest.

Příznakem jsou charakteristické projevy na kůži – jde o světlejší flíčky, které jsou málo citlivé. Pro množení bakterií je ideální teplota okolo 33˚C, proto napadá především okraje těla, tedy prsty na rukou i nohou, obličej, oči a kůži. Pokud nedostane nakažený lékařskou pomoc, pak se na kůži vytvoří vředy a postupně může dojít ke znetvoření, včetně trvalého poškození nervů. Pokud se nemocný neléčí, pak může končit i smrtí.

Lepra má velmi dlouhou inkubační dobu – pohybuje se od několika měsíců do čtyřiceti let. Nejčastěji je to mezi pěti a sedmi lety. Nejprve se projeví zvýšenou teplotou, únavou a spavostí, problémy s kůží. Pokračuje ztrátou citlivosti v konečcích prstů, poškození kůže se může projevit například neobvyklým vypadáváním řas. Pak teprve přicházejí příznaky, které už ukazují na lepru.

Jak se lepra šíří?

Člověk se většinou nakazí dlouhodobým kontaktem s nemocným, u kterého se již choroba projevila. Odborná literatura uvádí také přenos infikovaným nosním sekretem a vzácně i infikovaným zvířetem, které poraní člověka. Dítě se může nakazit od matky při kojení. Inkubační doba je podle odborníků mezi třemi až pěti lety. Při šíření infekce záleží na tom, o jakou formu lepry jde.

Vždy jsou ale ohroženější lidé, kteří žijí ve špatných hygienických podmínkách, bez přístupu k čisté pitné vodě. Podmínkou k tomu, abyste se nakazili, je také snížená imunita. V rozvojových zemích je na vině snížená imunita. O možnosti genetické predispozice lepry zatím odborníci jen spekulují.

Protože bakterie způsobující lepru je podobná s bakterií způsobující TBC, předpokládají lékaři, že odolnost lidí z vyspělých zemí zvyšuje i jejich očkování proti TBC.

K potvrzení lepry se používá stěr z kůže, existuje také Leprominový test,  lékař může využít i biopsii z kůže nemocného.

Tři formy malomocenství

1. Tuberkulózní forma

Projeví se skvrnami na kůži, které mají bílou nebo červenou barvu. Bakterie napadne i nervy, což se projeví vznikem zduřelých, ale nebolestivých míst. Postižená oblast rychle ztrácí citlivost, atrofuje svalová hmota. Postupně se tvoří hluboké, ale nebolestivé vředy. V dalším stádiu mohou začít odpadávat kousky těla, nejčastěji články prstů.

Pacienti s touto formou nejsou infekční, protože bakterie zůstávají uzavřeny v postižených nervech. Tato forma je dobře vyléčitelná.

2. Lepromatózní forma

Napadá hlavně osoby se sníženou imunitou. Projeví se skvrnami hnědé nebo temně fialové barvy po celém těle, stejně jako vznikem uzlů – ty se postupně vstřebávaní, nebo se rozpadají na vředy. Nejčastěji se uzly tvoří v obličeji a deformují ho. Vzniká tzv. „lví obličej“. Nemocný nemůže mrkat, takže oční rohovka vysychá, je náchylná k infekcím a postižený může oslepnout. Infekce napadá i nosní sliznici. Ta často krvácí a pacient má velkou rýmu. Právě v nosním sekretu se velké množství bakterií, které mohou nakazit lidi v okolí. Pokud nedojde k včasné léčbě, dostává se infekce do vnitřních orgánů a kostí. Pak může skončit smrtí.

3. Hraniční forma

I v případě této formy je infekce přenosná. Příznaky jsou kombinací předchozích dvou forem. Projevuje se zprvu tvorbou velkých podlitin. Ze všech forem je nejhůře léčitelná.

Léčba malomocenství

Lepra je léčitelná již od roku 1941. Velmi důležité je nemoc odhalit a začít léčit včas. Používá se přitom kombinace několika antibiotik, která musí pacient užívat dlouhodobě – několik let. Rehabilitace během léčby pomáhá zabránit atrofii svalů. Většinou ale pacienti potřebují i rekonstrukční plastickou operaci, která upraví vzhled a funkčnost obličeje a napraví deformace končetin.

Většina nemocných má kromě lepry i další doprovodné choroby. Nejčastěji jde o TBC. „U nemocných s leprou je právě TBC tím, co je nakonec může zabít spíš. To je naše zkušenost ze zhruba stovky míst, kde se malomocní léčí. Pokud bude chtít někdo, v rámci dnešního světového dne pomoci, přispět, může to udělat prostřednictvím www.likvidacelepry.cz,“ říkají pracovníci „Likvidace lepry“.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce