Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

S kostí krku jeďte raději k lékaři

( Eva Vlastníková | přečteno: 10769x )

Zažívací potíže, psychosomatické projevy onemocnění vyvolané pocitem samoty, zabodnuté kosti v krku. K tomu všemu vyjíždějí lékaři zdravotnické záchranné služby během vánočních svátků.

shutterstock.com

„Kosti v krku jsou obvyklé. My většinou pacienta pouze převezeme a řešení necháváme na odbornících z ušního, krčního a nosního,“ potvrzuje MUDr. Jan Lejsek, lékařský náměstek Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Lidové recepty na kost v krku jsou nebezpečné

Vysvětluje také, že zaručené lidové recepty jsou nebezpečné.  V případě zabodnuté kosti v krku například radí, že má pomoci suchý chleba nebo zelí, které člověk sní a kost se tak uvolní. „Rozhodně bych doporučoval vyhledat odborníka. Chlebem se může kost vytáhnout, ale může také zapadnout níž do trávicí trubice, kde způsobí větší poranění. Pokud je zabodnutá v měkkém patru či v horních cestách dýchacích nebo polykacích, je dobře přístupná a odborník ji snadno vyndá.“

Doplňuje ještě radu: pokud se postižený nedusí, mohou jej do nemocnice dopravit sami. Jestliže ale má dýchací potíže, je třeba zavolat lékaře.

Tradičně práci lékařům o svátcích zajišťují žlučníkáři. „Každý od svého lékaře ví, co smí. A také by měl vědět, co mu sedí a co mu nesedí. Bohužel, nejsou schopni zkrotit svoje chutě a neodolají lákavým salátům a řízkům,“ hovoří o svých dlouholetých zkušenostech lékař.

Během Vánoc se hlavně osamělí lidé cítí mnohem hůře než jindy. „Přes svátky na ně dopadne samota, dostanou se do akutní deprese, která může vyvolat somatické projevy. Nedělají to vědomě, ale najednou mají bolesti na hrudi, bušení srdce, a tak přivolají lékaře. Jeho příjezd je vytrhne ze samoty. Lidé by o Vánocích proto měli být pospolu,“ přidává další radu, jak předcházet zdravotním potížím MUDr. Jan Lejsek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce