Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rádce pacienta: Konec bloudění v našem zdravotnictví

( Irena Waldhauserová | přečteno: 11134x )

Zdraví je to nejcennější, co máme. Když nás zradí, čekáme, že nám lékaři pomohou. Přesto je podle statistik až 10 % hospitalizovaných pacientů poškozeno. I na nás záleží, jestli se v nemocnici staneme obětí záměny nebo si z ní domů odneseme infekci či úraz.

shutterstock.com

Pacientským právům je v poslední době věnována stále větší pozornost. Nemocnice i ambulance už ví, že nestačí být špičkovým zdravotnickým pracovištěm, ale je potřeba dát pacientům záruku bezpečné péče: aby si vás zdravotníci s nikým nespletli, nedali vám špatné léky, nepřenesli na vás infekci… Vaše bezpečnost však není jen v jejich rukou, ale hlavně ve vašich. Nová příručka Ministerstva zdravotnictví Rádce pacienta vám pomůže zorientovat se v tom, na co máte právo a jaké jsou vaše povinnosti.

Rádce pacienta se představuje

"Rádce pacienta obsahuje řadu užitečných informací a rad v oblasti komunikace se zdravotnickými pracovníky, dále doporučení, jak si zvolit lékaře či nemocnici, seznamuje s jejich právy dospělé i dětské pacienty a obsahuje rovněž všechny důležité kontakty," výstižně popisuje obsah publikace ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Rádce pacienta je určen všem, kteří se chtějí lépe orientovat v systému poskytování zdravotních služeb a také pacientům, kteří nepracují s internetem, starším občanům, chronicky nemocným či rodinám s dětmi. Distribuce Rádce pacienta bude totiž probíhat průběžně v krajských nemocnicích a prostřednictvím praktických lékařů pro dospělé. Je samozřejmě ke stažení na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Na publikaci spolupracovaly i pacientské organizace z Koalice pro zdraví, které počin ministerstva velmi ocenily. "Jsem velice ráda za tuto iniciativu ministerstva. Pacienti potřebují znát svá práva, orientovat se a mít dostatek informací. Informovaný pacient lépe dodržuje léčbu a ví, co a proč dělá," říká Jana Petrenko, výkonná ředitelka Koalice pro zdraví.

Ochutnávka z Rádce: Mlčet se nevyplácí

Rádce pacienta se na svých prvních stránkách věnuje tomu, že prvním krokem pro naše bezpečí v systému zdravotnické péče je: NEMLČET! Jak konkrétně?

  • Pokud jdete k lékaři, poznamenejte si vše, co mu chcete sdělit, abyste na něco nezapomněli.
  • Znejte sebe, svou i rodinnou anamnézu a podávejte o nich co nejvíc informací.
  • Řekněte i informace, za které se stydíte. Lékař nebude vaše prohřešky soudit, ale potřebuje znát pravý stav věcí.
  • Neustále upozorňujte na svou totožnost, pokud necítíte 100% jistotu, že zdravotníci vědí, kdo jste.
  • Hlaste jakoukoliv nepohodu, změny svého zdravotního stavu!
  • Nebojte se si říci o pomoc nebo radu!
  • Ptejte se! Máte právo na srozumitelné informace.


S použitím publikace Rádce pacienta vydané Ministerstvem zdravotnictví ČR.


Čtěte příště: Co a koho máte právo si vybrat, Hygiena v nemocnici, Propouštění z nemocnice i další zajímavá a důležitá témata
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ing. Antonín Cuc

Vážení lékaři, vážení spolupacienti! Mnohdy dobrou vůli k dialogu zdravotníci pouze předstírají a ve skutečnosti vědomě ignorují elementární poznatky metod řízení rizik pacienta a řízení jakosti práce ve zdravotnictví. Ročně se například vykoná asi 13 tisíc prvooperací TEP kyčle v ČR a při nich zhruba 2,8% lidí zemře a dalších 3,5% pacientů si nadosmrti odnesou trvalé zmrzačení. Ve skutečnosti by pouhý statistický pravděpodobnostní výběr vzorku cca 350 pacientů a jejich dokumentace po statsitické analýze mohl vést k mnohem dokonalejším standardům léčebné péče a k záchraně asi 30% nešťastných případů, mohlo by tak být ušetřeno ročně asi 800 milionů korun na jediné diagnoze za ztráty z úmrtí a doživotní léčbu zmrzačených. Mám k tomu patentovanou metedu STARS_2010 - Statistical Retrieval and Search, kterou jsem ortopedům v ČR nabídl a kterou úspěšně posoudila katedra řízení ČVUT FS, Centrum biostatistiky Akademie věd ČR. Co na to Lékaři? Společnost Ortopedie a traumatologie Jana Evangelisty Purkyně mi ani neodpověděla, ačkoli jsem roky služebně řídil bezpečnost a ochranu zdraví v našem celém státě, jadernou bezpečnost, bezpečnost vyhrazených zařízení, bdzpečnost podle zákoníku práce! Mají mne však asi za blbce, se kterým se nebaví - a Vás nejspíš taky. Byl jsem dožitvotně zmrzačen při TEP kyčle 13.11.2007 v Klaudiánově nemocnici Mladá Boleslav, když mi: ortopedi nediagnostokovaně dřík endoprotézy, který mi prorzil stehenní kost, zničel nerv ischiadicus a... "mistři" mi na pooperační JIP ortopedie zničili ledvinu, neprovedli správně RTG snímek, atd. Komise ortopedů Středočeského kraje tvrdí, že "LEGE ARTIS!!!" Dejte si prosím na své zdraví pozor, protože většina lidí umírá po pravidelném služebním styku se svými lékaři! Choďte s nimi na plesy, jezděte s nimi ve skupinách bezpečně na bicyklu na místech se zákazem motorových vozidel. Antonin,[email protected]

Janka

Zdravím chci se zeptát je možné u laparoskopie odstranení žlučniku nevyčistit žlučové cesty?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce