Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pletysmografie

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 69727x )

Pletysmografie je vyšetřovaní metoda, která slouží k hodnocení kvality prokrvení tkání a poskytuje informace o reaktivitě vyšetřovaných cév. Pletysmografie umožňuje získat záznam pulsových vln pomocí snímače umístěného za vyšetřovanou oblasti.

Co je pletysmografie?

Pletysmografie je vyšetřovaní metoda, která slouží k hodnocení kvality prokrvení tkání a poskytuje informace o reaktivitě vyšetřovaných cév. Pletysmografie umožňuje získat záznam pulsových vln pomocí snímače umístěného za vyšetřovanou oblasti. Její využití je zejména v oboru cévní chirurgie a v oboru pracovního lékařství.

Jaký je princip pletysmografie?

Pletysmografická metoda je založena na principu průchodu světelných paprsků tkání vyšetřované oblasti. K vyšetření se požívá přístroj zvaný pletysmograf. Ten obsahuje světelný zdroj, fotodiodu a zobrazovací systém, který může u modernějších digitálních přístrojů komunikovat s počítačem. Světelné paprsky jsou vysílány ze světelného zdroje konstantní intenzitou. Manžeta s vysílající sondou se přikládá při vyšetření na vyšetřovanou oblast. Na protilehlou stranu vyšetřované oblasti se přikládá čidlo. Zaznamenané informace z fotodiody jsou následně přístrojem zpracovány a zviditelněny jako pletysmografická křivka, na které je zobrazen záznam vyšetření v podobě objemových vln. Při vyšetření je možno některými typy přístrojů snímat i EKG křivku, tep a saturaci (procento okysličené krve v tepně) kyslíku. Posuzování jednotlivých výsledných křivek je nutná určitá zkušenost, protože není jednoznačně určen tvar normálních a patologických křivek. Křivky lékař ukládá, aby si je mohl kdykoliv v budoucnosti prohlédnout, popřípadě porovnat s křivkami z dalších vyšetření. K vyšetření se používá jako další pomůcka tonometr (jednoduchý přístroj určený k měření tlaku).

Pletysmografie

Kdy Vám lékař doporučí končetinovou nebo prstovou pletysmografii?

Toto vyšetření lékař doporučuje při klinických známkách tromboflebitidy, trombózy nebo jiných onemocněních spojených se špatným prokrvením dolních nebo horních končetin. Tromboflebitída je zánětlivé onemocnění povrchových žil. Končetina je v průběhu onemocnění teplá a bolestivá. Zánět bývá často v místech rozšíření povrchového žilního systému v tzv. varixech.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření je nebolestivé a nezatěžuje pacienta žádnými riziky. Paprsky, které prochází vyšetřovanou částí těla, jsou z oblasti viditelného spektra. Vyšetření i s přípravou trvá 15-20 min.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením je třeba být pět minut v místnosti s teplotou 22 - 24 stupňů Celsia.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Před vyšetřením zůstanete nejdříve vklidu sedět v místnosti, která splnuje standardní podmínky. Poté nasadí lékař na končetinu svody pletysmografu. Na jednu stranu vyšetřované oblasti umístí vysílající elektrodu a z druhé strany snímací elektrodu. Po spuštění přístroje je zaznamenána křivka. Následně Vám ošetřující personál nasadí nad vyšetřovanou oblast manžetu tonometru a nafoukne ji na 60mmHg (milimetrů sloupce rtuti) po dobu 3-5 minut. Na končetině budete cítit tlak, který není nikterak veliký. Je zhruba třikrát menší než tlak, na který lékař nafukuje manžetu tonometru při klasickém měření krevního tlaku na paži. Po uplynutí příslušné doby ošetřující personál odejme tonometr a zapne znovu pletysmograf. Přístroj znovu zaznamená křivku, kterou přístroj vytiskne nebo u modernějších, tzv. digitálních přístrojů, křivku uchová v paměti. Následně lékař hodnotí změny objemu vyšetřované oblasti pomocí získaných křivek.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Vyšetření pomocí pletysmografie se provádí standardně v USA. U nás jen na některých pracovištích. Nejvíce požívanou a velmi přesnou metodou k určení stupně a závažnosti flebotrombózy či jen trombózy povrchových žil patří Dopplerovské vyšetření žil. Výše uvedená metoda je nebolestivá, nezatěžuje pacienta žádnými riziky a je velmi přesná. Existuje ještě tzv. celotělová pletysmografie, která se požívá ke stanovení tělesného složení vyšetřovaného jedince.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Mária

článok sa mi veľmi páčil a úž viem čo je to za vešetrenie. Ďakujem


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Otékají Vám nohy? To mohou být žíly!

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem as. MUDr. Petrem Vařejkou z II. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 28. března 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

Zhoršená průchodnost hlubokých žil

Je mi 22 let.Asi před měsícem mi začali otíkat nohy.Po větší námaze mi otečou kotníky nebo i celá noha.Nemůžu vůbec došlápout.Celé nohy mám poseté malými žilkami, které po meším nárazu nebo poškarabání poopraskají, často se mi udělají velké modřiny.Prosím řekněte mi z čeho se mi to může dělat. Předem moc děkuji

Tromboembolická choroba

Nenašla jsem svou odpověď na Vašem portálu, a proto jsem se chtěla zeptat, které nemoce se skrývají pod názvem "tromboembolické choroby".Děkuji za odpověď.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce