Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Varování na krabičkách cigaret zabírají jen velmi pomalu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6135x )

Nemoci způsobené kouřením v České republice každoročně zabijí více než 18 000 lidí. Celosvětově pak počet úmrtí dosahuje téměř pěti milionů. To vše i přes výrazné varovné nápisy na cigaretových krabičkách. Mezi nejčastější choroby způsobené kouřením patří nemoci cév a srdce, rakovina a chronická plicní onemocnění. Navzdory varováním ze strany odborníků se však počet kuřáků snižuje jen velmi pomalu.

shutterstock.com

„Kouření způsobuje rakovinu! Kouření vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí! Kouření může zabíjet!“ To jsou tři nejfrekventovanější varovné nápisy na krabičkách cigaret. Nezdá se však, že by si z nich kuřáci dělali starosti. Podle průzkumu v ČR kouří asi 29 % populace. Za rok se pak v ČR vykouří přibližně 21 miliard cigaret. Množství obětí tabáku se u nás každoročně pohybuje kolem 18 000. Na kardiovaskulární nemoci zemře kolem 8 000 lidí, 7 000 připadá na různé typy rakoviny, 2 000 na respirační choroby a 1 000 na další typy onemocnění.

„U kuřáků je mnohonásobně vyšší pravděpodobnost vzniku různých typů onkologických onemocnění než u nekuřáků. Podle statistik kouření tabáku způsobuje až 30 % všech nádorových chorob v České republice, a ty jsou po kardiovaskulárních druhou nejčastější příčinou úmrtí v dospělosti. Cigaretový kouř totiž obsahuje více než 4 000 chemických látek a sloučenin, které různou měrou negativně ovlivňují lidský organismus. Se spotřebou cigaret a délkou vystavení cigaretovému kouři, bohužel i pasivního, roste riziko vzniku karcinomu plic, nádorů v oblasti hlavy a krku, jícnu, močového měchýře, žaludku, slinivky, tlustého střeva a ledvin, děložního hrdla či leukemie. Kromě nádorových onemocnění kouření významně zvyšuje riziko i již zmiňovaných onemocnění srdce a cév s rozvojem aterosklerózy, až po její akutní komplikace jako je infarkt myokardu,“ říká MUDr. Lenka Bittner z Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice a dodává: „V případě nádorového bujení existují látky, které ho přímo vyvolávají a jiné zase napomáhají rozvoji již existujících nádorových onemocnění. Látek s prokázaným karcinogenním účinkem je v cigaretovém kouři více než čtyřicet.“

Ze statistik však vyplývá, že oproti zažité představě není rakovina plic tím hlavním „zabijákem“. Nejvíce obětí mají na svědomí nemoci srdce a cév. V České republice kouření způsobuje kolem 15 % všech úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a zvyšuje riziko jejich výskytu o více než 50 %. Složky tabákového kouře vedou k poškození stěny tepen a urychlují vznik aterosklerózy, což později může způsobit infarkt, mrtvici a uzavírání cév na nohou. Na kardiovaskulární choroby by si měli dávat pozor nejen lidé v pokročilém věku, ale i mladí kuřáci, přestože tyto nemoci nepatří v jejich věkové kategorii mezi ty nejběžnější.

Mezi další časté problémy patří neodmyslitelně i nemoci dýchacích cest, především astma a chronická obstrukční plicní nemoc. Nejenže tyto choroby pacientům ztěžují dýchání a negativně se podepisují na kvalitě jejich života, ale v krajním případě mohou vést až k úmrtí.

Kouření způsobuje nejen závažné smrtelné choroby, ale má také nepříznivý vliv i na celkový vzhled. Kůže kuřáků totiž stárne rychleji, bývá našedlá a často se objevují i různé pigmentace a barevné nerovnosti. Dalším projevem dlouhodobého kouření jsou také zažloutlé zuby, které se navíc kazí daleko více než u nekuřáků.  

I přes všechna negativa tohoto zlozvyku se s ním u nás snaží skončit jen méně než polovina závislých. „Závislost na kouření je nemoc, která je klasifikována jako samostatná diagnóza. Stejně jako každá jiná nemoc, i tato vyžaduje kromě prevence také léčbu. V České republice existuje síť Center pro závislé na tabáku, kde se snažíme našim pacientům pomoci,“ podotýká MUDr. Lenka Bittner z Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice.

Přečtěte si také

Alergie na bodnutí hmyzem může ohrozit život

Každá bolest hlavy musí být vyšetřena

Mužský život s rakovinou prostaty nekončí

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce