Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Růžena: Kouřit mi prostě chutná, takže přestat je těžké

( Renata Vyšínová | přečteno: 17586x )

V dalším textu našeho seriálu o odvykání kouření přinášíme skutečný příběh paní Růženy, která se během téměř padesáti let kouření snažila přestat se svým zlozvykem mnohokrát. Dvakrát vydržela nekouřit několik let, ale "železnou košili" si zase vždycky oblékla. Ví, že má problém, o spolupráci s lékaři však neuvažuje. Proč?

shutterstock.com

Poprvé si zapálila s partou kamarádů na stodolou místního JZD před padesáti lety. "Bylo mi pěkně zle a navíc jsem dostala nařezáno, protože to maminka samozřejmě poznala," říká paní Růžena, třiašedesátiletá důchodkyně z Liberecka. "Samozřejmě jsem si v tu chvíli slíbila, že kouřit nikdy nebudu… Vydrželo mi to do šestnácti, kdy už jsem opravdu "poctivě" začala," dodává.

Za svůj život se snažila s kouřením "seknout" mnohokrát. "Manžel je také kuřák, takže jsme se podporovali v kouření i odvykání. A vydrželi jsme bez cigarety i několik let, ale vždycky to skončilo tím, že jsem zkusila jednu a už se vezla… Cigarety mi prostě chutnají a na to moje silná vůle nestačí."

I když vůli musí mít obrovskou. Podvakrát, když nekouřila několik let, s tím přestala z hodiny na hodinu. "Jasně, že jsem měla chuť, obrovskou. Nikdo přede mnou nesměl kouřit, jinak bych nevydržela," směje se, dnes už opět s cigaretou v ruce. Tahle je ale elektronická. Jak Růžena přiznává, je to jediný způsob, který ji přijde jako snesitelný, i když "prokouří" stejně, jako kdyby si kupovala opravdové cigarety.

O spolupráci s odborníky a lékaři nikdy neuvažovala. "Připadalo by mi hloupé chodit k doktorovi se svojí slabostí a závislostí. Kdyby bylo potřeba, tak zase přestanu sama." Přitom právě paní Růžena by byla vhodným kandidátem na to, navštívit protikuřáckou ambulanci a poradnu pro ty, kteří mají silně rozvinutou závislost na tabáku.


Čtěte příště: Kde vám pomohou s odvykáním

Pokud je odvykání kouření vaše téma, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ondra

Byl jsem silný kuřák 40až 50 cigaret denně.Doktorka mi poradila přípravek "champix". Je to dost drahé vycházi to denně na 66Kč.Bral jsem ho měsíc a půl.Mě pomohl,ale je to asi tak půl na půl,něco léky a zbytek já.Již půl roku nekouřim a jsem štastný že jsem to dokázal.Za tři dny jsem přestal kašlat.Nyní se mi navrací čích a chuť.Má ten lék ještě jednu výhodu,že jsem nepřibral na váze.Držím palce každému kdo to dokáže.Již to poznávam na peňězích a nemluvě na zdraví.

Pita

Nemůžu jinak, než souhlasit.

Jarmila Daňková
1x

Této závislosti se můžete krásně zbavit, pokud budete užívat BACHOVY KVĚTOVÉ ESENCE (je jich celkem 38). Doporučuji na závislosti přímo esenci "Krizovky" Dr. Bacha, tyto obsahují 5 esencí, plus k nim bych Vám přidala ještě 1 esenci-tzv. typovou. Kapečky můžete brát i dlouhodobě,nedá se jimi předávkovat-jsou vyrobeny pouze z květů rostlin, keřů a stromů-BEZ chemie, vhodné ke VŠEM lékům.Jsou vhodné jak pro TĚHOTNÉ ženy, tak i pro KOJÍCÍ matky. Pokud sami nemáte tu nejsilnější vůli a závislosti se zbavujete již několik let, jak zmiňujete,Jsou ideální odvykací metodou - proti nikotinu, zabírají i na další, nebezpečné závislosti. www.bachovky--brno.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce