Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pasivní kouření je téměř stejně nebezpečné jako aktivní

( Redakce | přečteno: 22003x )

Pasivní zvyšuje riziko chorob srdce nekuřáků o třicet procent. Pro naše tepny je skoro stejně škodlivé jako samotné kouření.

Video
shutterstock.com

Vlivu pasivního kouření na zdraví se začala věnovat pozornost až v 80. letech minulého století. Dnes již víme, že je příčinou 79 000 úmrtí v Evropě každý rok. V České republice na následky pasivního kouření každoročně zemře 3 500 lidí.

Pasivnímu kouření se člověk vystavuje, dýchá-li kouř, který kuřák vypouští. Může to být na autobusové zastávce, v restauraci, na pracovišti ... Kuřák dýchá přes filtr, kdežto nekuřák žádnou ochranu nemá. Nachází-li se tedy s kuřákem v malé místnosti, dostává plnou dávku.

Pasivní kouření může být příčinou mnoha onemocnění již při malé dávce vdechnutého cigaretového dýmu. Dnešní studie dokazují, že pasivní kouření zvyšuje riziko srdečních chorob o 30 % a že z 80-90 % má stejně negativní vliv na naše tepny jako aktivní kouření u chronického kuřáka.

Vlády mnoha zemí se tak pomocí zákazů kouření na veřejných prostranstvích snaží chránit zdraví nekuřáků. Společnost takovéto zákony ovšem často vnímá jako omezování svobody kuřáků. Jsou ale kuřáci skutečně svobodní? Ne. Jejich svobodu potlačuje závislost. Závislost, která je nutí sahat pravidelně po cigaretě a poškozovat tak nejenom své zdraví, ale často také zdraví jejich blízkých – nekuřáků.

Srdce a kouření

Podívejte se jaký vliv má kouření na aortu. Důvod proč přestat kouřit je naše srdce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kyblos

To je hezké, že je pasivní kouření také nebezpečné. Já přestal kouřit po 15 letech před 23 dny a do hospody mezi své známé chodit nepřestanu, takže vlastně to, že jsem přestal kouřit mi pomůže pouze částečně ! Sakra vládo, proč to už konečně v těch hospodách nezakážete ?!!! Odpověď je jasná. Jste totiž stejně neschopní, jako jste vždycky byli !!!

Nekouřím, ale přemýšlím...

Článek se mi jeví trochu přitažený za vlasy (jako reklama) a potřebuji asi vysvětlení. Nezdá se mi toto: Pasivnímu kouření se člověk vystavuje, dýchá-li kouř, který kuřák vypouští. Může to být na autobusové zastávce, v restauraci, na pracovišti ... POTUD DOBRÝ Kuřák dýchá přes filtr, kdežto nekuřák žádnou ochranu nemá. Nachází-li se tedy s kuřákem v malé místnosti, dostává plnou dávku. ...TO MI NEPŘIJDE KOŠER. Nekuřák dýchá to, co kuřák vypustí z plic, tedy to, co už filtrem prošlo...takže dýchá už přefiltrovaný kouř. Kuřák ale vdechuje vše, co prošlo filtrem, ale nekuřák pouze část (kromě části kuřákova kouře i vzduch). Oba dva navíc také dýchají kouř z hořící cigarety a tam to mají stejné. Nemám kuřáky rád, ale nesežeru hned kvůli tomu všechny bláboly....


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce