Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Současné možnosti léčby závislosti na nikotinu

( | přečteno: 19895x )

Až 70 % kuřáků chce přestat kouřit, ale odvykání kouření bez pomoci odborníka je těžké.

Závislost na tabáku není jen zlozvykem, ale podle Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace je samostatným onemocněním s diagnózou pod označením F17.

Kouření

Přestat kouřit a zbavit se závislosti na nikotinu je těžké, nikoli však nemožné. Statistiky ukazují, že 70 % kuřáků si přeje přestat kouřit. Když si uvědomíme, jak těžké je odvykání kouření, nevypadá tento údaj tak podivně. Možná jste se i vy několikrát pokoušel/a přestat kouřit, ale abstinenční příznaky byly tak silné, že jste si po pár hodinách/dnech/týdnech opět zapálil/a. V žádném případě to neznačí vaši neschopnost, na vině je vaše závislost. Na nikotinu je závislá velká většina kuřáků.

Statistiky rovněž ukazují, že z kuřáků, kteří se pokusili přestat kouřit bez cizí pomoci, "jen tak", jsou úspěšná pouze 2 %. Do roka se 98 % z nich ke kouření opět vrátilo. Vyplatí se tedy poradit se s lékařem nebo jiným odborníkem, který vám jistě rád doporučí vhodnou léčbu.

Dnes existují různé druhy léčby závislosti na nikotinu, které se liší jak způsobem, kterým fungují, tak i úspěšností léčby. O úspěšné léčbě závislosti na nikotinu se dá hovořit tehdy, abstinuje-li kuřák déle než rok. Důležité je v léčbě vytrvat a nemyslet si, že po měsíci nekouření máte vyhráno. Doporučená délka léčby je minimálně 3 měsíce, v lepší je ovšem vytrvat 6 měsíců, neboť s délkou léčby stoupá její úspěšnost.

Poměrně rozšířený druh terapie je založen na podávání nikotinu v jiné formě. Postupně se snižují dávky nikotinu, čímž dochází k potlačení fyzické i psychické závislosti na cigaretě.

Lékaři již dnes mají k dispozici terapii, která dokáže potlačit abstinenční příznaky a výrazně zvýšit vaši naději na úspěch. Moderní léková terapie vykazuje mnohem vyšší účinnost než jakékoli jiné dostupné prostředky pro odvykání kouření. Díky moderním lékům můžete znásobit svoji šanci odvyknout kouření. Stejně jako u jiných druhů léčby závislosti hraje velkou roli i silná vůle a schopnost vytrvat. A pokud máte kromě odborné pomoci i podporu okolí, je vaše šance na život bez cigarety opravdu vysoká.

Více o prostředcích pro odvykání kouření se můžete dočíst zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
gabi

Ha, tady není zatím žádná diskuze - tak začnu já. Pro ty, kteří to neví. Od února je v ČR k dostání nový lék proti kouření - Champix. Je sice na předpis, ale předepsat ho může i normální doktor. Cena sice vyšší, ale snad se mi to tisíckrát vrátí na nenakoupených krabičkách :). Beru ho zatím tři týdny, chuť na cigaretu mám rozhodně menší než s náplastmi - tak doufám, že se mi konečně podaří s kouřením PŘESTAT!!! Máte někdo další zkušenosti?

Maki

Prosím řekl by mi někdo kolik stojí lék Campix? Děkuji a snad to zafunguje,zkoušela jsem náplasti,akorád jsem ztloustla a vydržela pouhý měsíc. Dík Maki

simir

Ahoj Gabi. Ráda bych se tě zeptala něco o přípravku Champix. Něco jsem o tom četla, ale nevím jestli tomu věřit. Zatím neznám nikoho, kdo by tento přípravek vyzkoušel. A jaká je cena. Předem díky


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce