Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Brýle pro děti. Jak na ně pojišťovna přispívá?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9477x )

Nákup brýlí může být pro rodinu finančně zatěžující. Slušivé a dobře padnoucí brýle zpravidla nebývají ty nejlevnější a mnoho rodičů musí zvažovat, jestli dítěti vyhovět, nebo jít po ceně. Příspěvek na brýle Vám poskytne i Vaše zdravotní pojišťovna.

shutterstock.com

Jak postupovat při nákupu dioptrických brýlí pro děti

Vybírat byste měli rozhodně společně s vaší ratolestí. Dítě, které si smí samo vybrat aspoň barvu obrub, obvykle brýle lépe přijímá. Určitě není správné, když rodiče při výběru prosazují pouze své představy. Dbejte především na pohodlnost, bezpečnost a lehkost, nezapomínejte ani na slušivost, rozhodující je samozřejmě i finanční dostupnost. Brýle musí dobře sedět, aby je dítě nemělo na špičce nosu nebo ho někde netlačily. Od toho je tady pak optik a optometrista, aby rodičům poradil.

Jaké obruby jsou vhodné?

Obruby se vyrábějí z několika různých materiálů, pro dítě jsou vhodné zejména obruby z plastu nebo titanflexu. Brýle musejí být v každém popřípadě pohodlné, nesmějí tlačit na nose, musejí dobře a pevně sedět. Ideální je, když pokrývají větší plochu a sahají od obočí až po prostor pod očima. Obzvláště to platí u mladších dětí, které mají tendenci nadkukovat. Jinak řečeno – je jim jedno, jestli se dívají přes brýle nebo nad brýlemi. V předškolním věku má navíc většina dětí plochý kořen nosu, na němž obroučky špatně drží. Proto by měly být buď pogumované nebo alespoň za uchem jištěné brzdičkami. Plastové brýlové obruby jsou přitom určitě vhodnější než kovové, které sedí na pacičkách, jež mohou děti tlačit a také v některých případech způsobovat různé ekzémy.

A co je nejdůležitější u brýlových čoček?

Především by měly být lehké, nerozbitné a u vyšších dioptrií pokud možno ztenčené. Poměrně běžná je i antireflexní úprava proti odrazu světla, většina čoček má i základní ultrafialový filtr. Napoprvé nedoporučujeme rodičům, aby hned kupovali drahá plastová, ztenčená sklíčka. Dětem totiž v některých případech nejprve předepisujeme takzvané adaptační brýle, které ještě nemají plnou korekci. Po třech až šesti měsících totiž může, i když nemusí, dojít k úpravě dioptrií a je pak třeba zabrousit nová sklíčka. Rodiče by v takovém případě zbytečně museli platit vysokou cenu dvakrát.

Každopádně by ale rodiče měli děti naučit, jak s brýlemi správně zacházet. Především by si je měly nasazovat oběma rukama a neroztahovat při tom za uši straničky. A na noc je ukládat do pouzdra. Čištění obvykle u menších dětí mívají na starost rodiče. Rozhodně by při tom měli používat čisticí hadřík z mikrovlákna a ne papírový ubrousek. V opačném případě mohou totiž poškodit antireflexní vrstvu.

Přispěvky zdravotních pojišťoven na brýle dětem

Brýlové obruby mají v současné době (po změně zákona o veřejném zdravotním pojištění) stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění jen u dětí mladších 15 let – do 5 let včetně 3 ks za rok, od 6 do 14 let včetně 1 ks za rok. Zároveň je stanoven i úhradový limit na brýlové obruby ve výši 300,15 Kč (261 Kč bez DPH) za kus. Jestliže brýlová obruba stojí víc, musíte zaplatit cenový rozdíl.

Brýlové čočky hradí pojišťovna v souladu se zmíněným zákonem, do výše uvedené v Úhradovém katalogu. Z veřejného zdravotního pojištění se dětem hradí silikátové (tj. skleněné) brýlové čočky vždy v tvrzené úpravě: sférické dětem do 5 let včetně 1 pár za rok, tórické pak dětem do 5 let včetně v množství 3 páry za rok a dětem od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok. Další možností jsou brýlové čočky plastové. Jsou lehčí a bezpečné, jen je třeba na ně dávat trochu větší pozor, aby se nepoškrábaly. Plastové brýlové čočky jsou při oční vadě nad 3 dioptrie hrazeny dětem do 5 let včetně (sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok) a dětem od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok.

U závažnějších očních vad jsou hrazeny ještě jiné varianty brýlových čoček. Např. lentikulární čočky (pro vysoké hodnoty dioptrií) jsou hrazeny u očních vad nad 10 dioptrií, a to dětem do 5 let včetně 3 páry za rok, od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok. Prizmatické čočky jsou hrazeny pro korekci diplopie (dvojitého vidění) či strabismu (šilhání) dětem do 5 let včetně 3 páry za rok, od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok. U očních vad doprovázených světloplachostí pojišťovna hradí úpravu brýlových čoček absorpčními vrstvami. Záleží tedy na závažnosti oční vady, podle níž oční lékař vystaví Poukaz na brýle a optické pomůcky. Některé druhy brýlových čoček, například tzv. vytenčené, pak mohou být hrazeny jen se souhlasem revizního lékaře.

Výše uvedená limitace, tzv. směrná doba užití brýlových čoček platí u pacienta bez změny korekce oční vady, tedy aniž by se mu měnil počet dioptrií atd. Pokud je nutná změna korekce, hradí pojišťovna brýlové čočky vždy, samozřejmě do výše uvedené v Úhradovém katalogu.

Zdroj: www.vzp.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce