Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

O zrak vás může připravit i strach. Očních operací se bojí třetina lidí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1906x )

Máme ho občas všichni, bez ohledu na věk, pohlaví nebo národnost. Strach je nejpřirozenější lidskou emocí, která je stará jako lidstvo samo. V pravěku zajišťoval ochranu proti hrozícímu nebezpečí, kdy často šlo o život.

shutterstock.com

V dnešním vyspělém světě jsou jeho spouštěče poněkud malichernější, nicméně mechanismus fungování strachu se od pravěku příliš nezměnil. Člověku 21. Století může strach přinést i mnoho pozitivního – například je dobrým motivátorem na cestě za lepšími výsledky v různých oblastech života. V jiných případech ale může život i výrazně zkomplikovat, ne-li ohrozit. A často se to týká zdraví. Třeba obavy z operace a narkózy přiznává většina pacientů, a někteří z nich proto doporučené zákroky raději nepodstoupí. 

Podle aktuálního průzkumu očních klinik DuoVize a NeoVize mezi 500 respondenty ve věku 15 až 60 let se jen operace očí bojí třetina pacientů, převažují muži nad ženami . V těsném závěsu za strachem z výsledku operace uvádějí pacienti, léčící se s očními problémy, strach z oslepnutí nebo z bolesti.  

Čtěte také: Nejnovější léčba - pokročilé stádium šedého zákalu řeší laser

Proč se tolik bojíme o zrak?

Máme v sobě historicky zakořeněno, že sebemenší zásah do oka může skončit slepotou. V našem podvědomí jsou navíc uložené zkušenosti s bolestí oka způsobenou nepatrným smítkem, šťouchnutím do oka, průvanem nebo ječným zrnem. A téhle bolesti se přirozeně vyhýbáme,” vysvětluje psycholog Mgr. Petr Křenek.
„V případě očních operací je strach v našem podvědomí spojen s informacemi o nebezpečí laserů. Svazek laserových paprsků byl od šedesátých let převážně vnímán jako škodlivý: řeže, vypaluje, laserové zbraně zabíjejí, laserová ukazovátka mohou oslnit tak, že člověk ztratí vizuální reference. Ve chvíli, kdy přijde řeč na laserovou oční operaci, se často vyskytne obava z „vypálení oka“,” říká Křenek.

Lékaři jako hlavní důvod strachu z oční operace, potažmo jakéhokoli vyšetření očí, vnímají spíše nedostatečnou informovanost pacientů, nikoli průběh zákroku samotného nebo obavy z jeho výsledku.
„Jde v první řadě o strach z lékařského vyšetření obecně. Pacient se bojí, protože neví, co se s ním bude dít, a má strach z toho, co se dozví. Důležitý pro spolupráci pacienta a zbavení ho strachu je proto pohovor s lékařem, který by měl pacientovi podrobně vysvětlit, jak bude vyšetření a případná léčba probíhat. Pacient musí k lékaři pojmout důvěru a pochopit, co ho čeká,“ upozorňuje Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka oční kliniky NeoVize Brno, a dodává:
„Druhým faktorem způsobujícím strach, jsou zastaralé informace a mýty kolem očních operací, které jsou mezi lidmi stále velmi rozšířené. Někteří naši pacienti bohužel pořád věří tomu, že laserové operace bolí, oči se pak dlouho a bolestivě hojí, lidé po nich špatně vidí a podobně. A to vše jen na základě toho, že jim někdo řekl, jak to vypadalo před 15 lety.”

Čtěte také: Pokud tohle (ne)vidíte, zbystřete!

Prevence jako základ úspěšné léčby

O kvalitě svého zraku rozhodujeme do značné míry každý sám. Mnoho zbytečných a vlekoucích se zdravotních problémů se zrakem mohou vyřešit pravidelné preventivní prohlídky u oftalmologa, které by měly být samozřejmostí u dospělých i dětí, stejně jako například pravidelné kontroly u praktického lékaře či jiných specialistů. Vyšetření u očního lékaře by měl každý dospělý podstoupit minimálně jednou za tři roky, po pětačtyřicátém roce věku každé dva roky. Řidiči by  navíc měli absolvovat oční prohlídky v 60, 65 a 68 letech a dále každé dva roky.
„Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem oční choroby, například lidé silně krátkozrací, diabetici anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize Praha.
„V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti k odhalení refrakčních vad nebo změn dioptrií, které lze následně korigovat brýlemi, kontaktními čočkami anebo trvale, tedy laserovým zákrokem. Vyšetření zorného pole zase zachycuje výpadky i v periferních částech, měření nitroočního tlaku pak může včas podchytit vznik zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí, které zobrazí chorobu sítnice nebo zrakového nervu,“ dodává lékařka.

Čtěte také: Jak na šeroslepost? Zhoršené vidění za šera mohou vyřešit správné brýle i laserová operace

Léčba strachu informacemi

Současná oftalmologie je na vysoké úrovni a pacienti se tak „neúspěšných” zákroků obávat nemusejí. Při včasném záchytu problému jsou dnes lékaři schopni vyléčit až 80 % vad zraku. A jediným řešením už v dnešní době rozhodně nejsou jen brýle nebo kontaktní čočky. Nejrozšířenější refrakční oční vady, mezi nimiž drží prvenství krátkozrakost, jíž trpí čtvrtina Evropanů, lze díky pokročilým technologiím a léčebným metodám odstranit jednou provždy operativně. Dalšími častými problémy jsou dalekozrakost, astigmatismus, ve stáří pak šedý zákal, kterým ve věku 65–74 let onemocní polovina obyvatel planety.
„Kromě včasné, účinné a efektivní léčby dnes lze nabídnout pacientům také implantaci vysoce kvalitních nitroočních čoček nebo odstranění očních vad laserem. Bezkontaktní a bezpečné zákroky prováděné femtosekundovým laserem jsou dnes světovým trendem. Jejich výhodou je okamžitý návrat k běžným činnostem, bez nutnosti oční korekce. Tento způsob odstraňování dioptrií funguje v České republice přes deset let. Pacienti často tvrdí, že kdyby věděli, jak je operace bezbolestná, šli by na ni mnohem dříve a mohli by si užívat života bez brýlí déle.“ uvádí MUDr. Valešová.

I přes to, že úspěšnost moderních laserových operací je v praxi dostatečně prokázána, stává se, že lidé kvůli strachu nejvhodnější řešení svého problému doporučené oftalmologem nakonec nepodstoupí. Nad laserovou operací očí podle výzkumů uvažovalo 71,2 % dotázaných, ale 27,2 % ji nakonec nepodstoupilo právě kvůli strachu.
Oslepnutí po laserové operaci se bát rozhodně nemusíte. Všechny moderní metody jsou bezpečné. Před operací navíc projdete velmi podrobným vyšetřením, které zahrnuje i kontrolu sítnice a očního pozadí. Rekonvalescence je pak už velmi rychlá. Obě oči se operují současně a pooperační diskomfort, kdy oči slzí a mírně pálí, trvá zhruba čtyři hodiny. Následně už vidíte bez brýlí nebo čoček. Druhý den po operaci jdete na kontrolu a pak můžete klidně do práce. Bez omezení lze také sportovat, výjimkou je plavání či vrcholové sporty. Samotný zákrok není ani bolestivý – před operací se do očí aplikují znecitlivující kapky,” říká oční chirurg Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.

Čtěte také: Lepší zrak se dá koupit. Za co je dobré připlatit?

Se strachem se vyplatí bojovat

Pacienti, kteří stále váhají a mají obavy z očního zákroku, ale i ti, které přirozeně zajímá, co se s nimi během operace a po ní bude dít, mohou většinu podstatných informací získat na webu.
„Díky internetu se může dnes pacient strachu z neznáma velmi snadno zbavit. Například na stránce www.laserovaoperace.cz si může stáhnout velice detailní popis zákroku, dozví se zde všechny nejasnosti a k obavám pak nebude mít žádný důvod,“ říká MUDr. Valešová. Podle očních lékařů je ale v každém případě nezbytné strach překonat a oční kontroly podstupovat pravidelně.
„Přestože devadesát procent lidí se bojí ztráty zraku, oftalmologa podle statistik pravidelně navštěvuje jen necelá třetina Čechů. Přitom při zanedbání u dětí hrozí vznik tupozrakosti, která je později nevratná. U dospělých pak hrozí zanedbání glaukomu – zeleného zákalu. Ale i pouhé špatné dioptrie mohou způsobit silné bolesti očí a hlavy,“ varuje doc. Skorkovská.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce