Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Můžou kontaktní čočky a roztoky v zimě zmrznout?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1701x )

Kontaktní čočky se dnes nejčastěji vyrábí z hydrogelu či silikonhydrogelu, tedy z materiálů, které obsahují vodu. Nemůžou tedy vlivem mrazu třeba na sjezdovce zmrznout v oku? Může je mráz poškodit? A co roztok na čočky, může zmrznout ten a jak zmrznutí případně bránit? Na tyto otázky odpovídá Daniel Szarvas, kontaktolog největšího českého e-shopu s kontaktními čočkami VašeČočky.cz.

shutterstock.com

Kontaktní čočky

Pokud je kontaktní čočka v oku, ani přes obsah vody (u hydrgelu vyšší než u silikonhydrogelu) zmrznout nemůže.
„Oční rohovka spolu se slzami, na které je kontaktní čočka nasazena, má teplotu okolo 35°C, takže je dostatečně ohřívána i kontaktní čočka, byť je venku třeba –10°C,” vysvětluje Daniel Szarvas z VašeČočky.cz.

Pokud byste čočku dali do mrazáku ve fyziologickém roztoku, zamrzá při teplotě cca –15°C. Zmrznutí roztoku okolo čočky ale brání jejímu mechanickému poškození a čočky po rozmrznutí nevykazují žádné změny ve vlastnostech ani kvalitě.

Bez roztoku čočka v mrazu může zmrznout, ale dříve spíše vyschne. Pokud byste se rozhodli tento experiment s čočkou provádět, určitě ji pak nezkoušejte nasadit do oka.

Čtěte také: Pokud tohle (ne)vidíte, zbystřete!

Roztoky

Jak již bylo zmíněno výše, roztok na kontaktní čočky zamrzá při teplotě okolo -10 nebo -15 °C. I v takovém mrazu ale dochází ke znehodnocení roztoku až po několika hodinách. Pokud například zapomenete roztok v autě a zmrzne, buďte pozorní. Mráz může složení roztoku znehodnotit a snížit jeho dezinfekční účinky.

„Jestliže potřebujete roztok někam přenést v mrazivém počasí, raději než do batohu ho dejte do vnitřní kapsy u bundy, kde je díky teplu lidského těla menší pravděpodobnost, že zmrzne,” radí Daniel Szarvas.

Kontaktní čočky tedy můžete bez obav používat i v zimě.
„Topení a velké změny teplot mezi venkovním prostředím a interiéry ale mohou způsobovat pocit suchých očí. Používejte proto pravidelně kapičky do očí a po návratu domů vyměňte čočky za brýle, abyste očím ulevili,” dodává kontaktolog.

Čtěte také: Mikroorganismy způsobují komplikace u 60 % nositelů kontaktních čoček

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce