Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Novoroční ohňostroj není pro oči jedinou hrozbou: k poranění oka může dojít při úklidu i otvírání sektu!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3351x )

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů.

shutterstock.com

Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje. Nepřibližovat se k rachejtlím však nemusí stačit. Nejvíce zraněných totiž bývá právě mezi přihlížejícími neodborně připravených ohňostrojů. Oči by měly být chráněny i u otevírání novoročního sektu anebo předvánočního úklidu.

K oslavám nového roku ohňostroj neodmyslitelně patří. Že neodborné provedení může vést spíše ke katastrofě než k úspěšnému vstupu do nového roku, ví každý. Málokdo si však uvědomuje, že nebezpečné může být i pouhé pozorování této novoroční atrakce. Podle průzkumů většina obětí, které utrpí poranění oka, je právě z řad přihlížejících.

„Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou. I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit. I když se samotného odpalování ohňostroje neúčastníte, je důležité dodržovat dostatečnou vzdálenost. Ideální je odstup až několika desítek metrů,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Při pozorování ohňostroje rozhodně nejsou od věci ochranné brýle. Rozžhavený popílek totiž může snadno oko popálit.
„Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším, způsobit může i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Na oči je třeba dávat pozor i při předvánočním úklidu

„Savo a jiné chemikálie určené k úklidu mohou oči také popálit. Obvykle dojde jen k podráždění spojivek a postačí oko vypláchnout vodou. Ale při opravdu neopatrném zacházení můžete přijít i o zrak,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Nebezpečný může být i obyčejný špunt od sektu

Před otevíráním je třeba sekt důkladně vychladit, zátka pak vyletí s menší prudkostí.
„Sekt před otevíráním rozhodně neproklepávejte. Zátku směrujte od sebe a všech ostatních v blízkosti. Když špunt do oka narazí přímo, může dojít i k odchlípnutí sítnice nebo posunutí oční čočky. To může v některých případech vést až ke ztrátě zraku. Pokud taková situace nastane, zakryjte oko sterilním obvazem a okamžitě vyhledejte lékaře,“ poradil Pavel Stodůlka.

Vánoce bez prskavek by nebyly to pravé

Podle Pavla Stodůlky je strach ze sledování prskavek zbytečný. Jsou vyrobeny k tomu, aby se na ně lidé dívali. Světlo, které prskavka vydává, očím neublíží.
„Důležité je ale držet prskavku od očí dostatečně daleko. Odletující jiskry mohou ve výjimečných případech zasáhnout střed rohovky, což může mít za následek trvalé zhoršení zraku,“ dodal Pavel Stodůlka. Na závěr ještě doporučil, aby lidé poranění očí nepodceňovali a vyhledali pomoc lékaře včas.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce