Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakoviny očí přibývá. Na vině je sluneční záření.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7842x )

Nedostatek přirozeného světla a naopak slabá ochrana před škodlivým UV zářením. To jsou hlavní dva důvody, proč rapidně přibývá pacientů s rakovinou očí. Nitrooční melanom je při tom jeden z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Ani na sklonku léta by lidé neměli přestat chránit své oči. Preventivné prohlídka může zachránit zrak a někdy i život.

shutterstock.com
Rakovinné bujení způsobné slunečním zářením vyvolává změny zejména na kůži. Málo kdo ale ví, že podobné onemocnění může postihnout i oko. Operace takového nádoru bývá zpravidla bohužel spojena se ztrátou zraku.
Melanom oka je maligní nádor, to znamená, že kromě poškození očních struktur s možnou ztrátou zrakové funkce poškozeného oka, může metastazovat zejména do jater a do mozku a poškozovat i tyto orgány. Generalizované onemocnění je i příčinnou smrti,“ varuje MUDr. Jana Mikšovská, oční lékař kliniky DuoVize.  

Zatímco před třiceti lety byl nádor oka podle odborníků spíše vzácností, dnes jeho výskyt dramaticky narůstá.
Nových případů pacientů s nádorem oka a jeho okolí je kolem 7 lidí ze 100 000 během jednoho roku,“ říká MUDr. Mikšovská.

Co onemocnění způsobuje?

Nádorové bujení na kůži, ale i v oku, vyvolává zpravidla ultrafialové sluneční záření.
UV záření může vést k poškození jednotlivých struktur oka, zejména rohovky a sítnice. Pobyt na slunci je proto pro oči nebezpečný zejména v případech nižší koncentrace ozónu v atmosféře, kdy je výrazně vyšší intenzita UV záření,“ říká MUDr. Mikšovská. Svoji roli v nárůstu tohoto onemocnění ale hraje také životní styl současné populace. Stále více času trávíme v budovách a méně v přírodě. V obličeji a v očích tak chybí přirozená pigmentace, která tkáně chrání. To, že ale nádorová onemocnění očí vznikají v důsledku záření LCD obrazovek, je podle odborníků naprostý nesmysl.

Čtěte také: Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

Jak poznat nádorové onemocnění v oku?

Nádorová onemocnění očí se projevují různě, podle toho, v jakém místě dochází k množení nádorových buněk. Mezi časté projevy patří změna tvaru víček, tvaru oční štěrbiny, novotvary na víčkách, změna barvy spojivky a bělma, změna zabarvení duhovky a zhoršené vidění oka,“ vyjmenovává MUDr. Mikšovská, která zároveň vyzdvihuje důležitost preventivních prohlídek, které mohou nemoc včas odhalit. Dospělý člověk by měl prohlídku absolvovat minimálně jednou za dva roky, v případě problémů i častěji.

Čtěte také: Co obsahuje komplexní vyšetření zraku?

Jak se léčí oční melanom?

Způsobů léčby očního nádoru je několik a vesměs se jedná o podobné metody, jako například při rakovině kůže: radioterapie (ozařování), chemoterapie a v krajním případě také chirurgický zákrok Ten ovšem bývá zpravidla spjat se ztrátou zraku na dané oko.

Čtěte také: Astigmatismus: Když nemůžete zaostřit

Jak se bránit?

Pochopitelně, nejdůležitější je ochrana před zhoubným UV zářením. V případě očí poslouží kvalitní sluneční brýle a ochranné krémy na oční okolí, aby rakovina nenapadla například jemnou kůži na víčkách.
Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400,“ říká MUDr. Mikšovská a dodává: „Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50-60%. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice.“

Čtěte také: Proč nekupovat levné brýle z drogerií a tržnic?

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce