Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Očím musíme odlehčit! Oční víčka se operují o 40% více než v minulých letech

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6238x )

A může za to dnešní doba! Náš životní styl způsobuje celou řadu civilizačních chorob. Nemocemi tzv. moderní doby trpí stále větší procento populace a situace se patrně bude zhoršovat. Upustit od příjemného způsobu života není jednoduché, zejména v systému, který jsme si vybudovali.

shutterstock.com

Doba, v níž jsou informace cenným artiklem, se nelze obejít bez neustálého sledování počítačů, mobilů a tabletů. Technologicky smýšlející epocha podřizuje životní styl nás všech. Monitory ovládají nejen naše pracovní profese, ale i naše soukromí. Dlouhodobá a stereotypní práce s počítačem může mít za následek hned několik obtíží, které je potřeba řešit. 

Syndrom počítačového vidění už po třech hodinách u PC

Bolest hlavy, pálení a zarudnutí očí, slzení, potíže se zaostřováním. To jsou nejčastější příznaky toho, že do obrazovky či displeje hledíme už příliš dlouho. Tento stav se nazývá jako Syndrom počítačového vidění, může být doprovázen bolestí hlavy, krční páteře či ramen v důsledku nepřirozeného držení těla u počítače. Trpí jím až 90% lidí, kteří tráví u počítače denně alespoň tři hodiny. Potíž obvykle vymizí krátce po ukončení práce na počítači.

Čtěte také: Syndrom počítačového vidění

Krátkozrakostí trpí pětina Čechů

Problematiku zhoršující se kvality zraku světové populace je nutné nebrat na lehkou váhu. Pouhý zlomek lidí používá adekvátní korekci a z toho plynou značná rizika, u krátkozrakosti obzvláště. Špatný zrak může vést k bolestem hlavy, k únavě a nižšímu stupni soustředění. Například za volantem mohou být všechny tyto faktory velmi nebezpečné, připomíná doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské kliniky NeoVize.

Čtěte také: 130 000 řidičů v ČR má problém správně rozpoznat červenou barvu

Přetěžování očních víček

Zrak můžou ovlivnit i povislá oční víčka.  Příčinou k plastické operaci očních víček nemusí být jen touha, stát se krásnější, nýbrž nutnost správného fungování oka.  Nejvíce využíváme právě zrak, který je snad nejdůležitějším vjemem. Jestliže ohluchneme, nemá to takový dopad na získávání informací, jelikož vše si můžeme přečíst. Říká se, že až 80% se informujeme očima. A zátěž stále více stoupá. To se projevuje tím, že víčko musí fungovat více, jelikož oko pracuje také více. Funguje 3 x více než dřív. Podle pana primáře Záruby z Ústavu estetické medicíny se za posledních 5 let zvýšila poptávka po operaci očních víček o 30 až 40 %! Uvádí také, že většina lidí přijde zejména kvůli funkčnímu problému. Operace očím odlehčí a sníží jejich únavu. Pacienti to poté vnímají velmi pozitivně, jelikož oči zase fungují tak, jak byli zvyklí.

Čtěte také: Zrakový trénink - posilovna pro vaše oči

Jak problémům předcházet?

Řešení je nasnadě: omezte pobyt u počítače, nepřehánějte to s mobilními telefony a choďte do přírody. Copak je to ale v dnešní době možné? Prakticky nikoli. Odborníci proto doporučují zavést do denního režimu alespoň pravidlo „20/20/20“. Po každých dvaceti minutách práce s počítačem se alespoň na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop (což odpovídá zhruba šesti metrům). Ulevíte tak akomodačním svalům, oči procvičíte a zabráníte potížím.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce