Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

OCT - neinvazivní vyšetření zraku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 29049x )

Optická koherentní tomografie (OCT) je neinvazivní, nekontaktní, transpupilární zobrazovací diagnostická metoda, která umožňuje provést a znázornit řezy sítnicí s vysokou rozlišovací schopností. Používá se především při poruchách sítnice, diagnostice makulárních chorob. Tedy u pacientů s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, závažným dědičným očním onemocněním, věkem podmíněnou makulární degenerací.

shutterstock.com

Moderní diagnostické zařízení slouží k přesnému sledování změn na zrakovém nervu i sítnici, zvláště u zeleného zákalu /glaukomu/ a věkem podmíněných makulárních degenerací a jejich sledování v čase. Velkou výhodou je možnost 3D zobrazení struktur oka, které umožňuje provádět řezy „v kostce“ – různě s nimi otáčet.

Vyšetření na spektrálním OCT usnadní diagnostiku různých chorob a umožní rychlejší a správnější rozhodnutí k nasazení speciální léčby. Sledování v čase pak umožní hodnotit jak efektní je nasazená léčba, usnadní přesně indikovat aplikace léků do sklivce, dovoluje také indikovat chirurgické řešení určitých patologických stavů nitra oka. Spektrální OCT dovede vyšetřit i přední segment oka, především rohovku a komorový úhel. Lze provádět bezkontaktní pachymetrii - změření tloušťky rohovky i bezkontaktní měření šířky komorového úhlu zejména u zeleného zákalu, ale také poúrazových stavů a jejich hodnocení s odstupem času.

Díky tomuto vyšetření lze odhalit i počínající onemocnění sítnice, jež nebylo možné zachytit pomocí doposud dostupných metod vyšetření sítnice.

Pomocí OCT vyšetření oční specialista dokáže včas zachytit oční onemocnění jako jsou:

  • věkem podmíněná makulární degenerace
  • glaukomové onemocnění (zelený zákal)
  • nádorová onemocnění oka
  • otoky na sítnici u pacientů s cukrovkou
  • makulární díru a další onemocnění oka

Vyšetření je nebolestivé, relativně krátké, není potřeba oko rozkapávat, takže pacient může potom odjet domů třeba autem. Výsledek vyšetření je vzápětí a to v podobě barevného přesného zobrazení všech vyšetřovaných struktur oka. I když je  toto zobrazení velmi přesné, diagnóza z tohoto vyšetření se u některých onemocnění sítnice i zrakového nervu musí doplnit dalšími vyšetřeními. Lékař, který spektrální OCT vyhodnotí, pacienta vždy poučí a vysvětlí mu výsledek.
Protože toto vyšetření využívá optického paprsku a jeho odrazu, je neproveditelné u očí, které mají neprůhledná média – tedy rohovku, čočku nebo sklivec. Toto vyšetření vyžaduje také spolupráci pacienta – klid hlavy a očí při vyšetření.

Vyšetření na OCT není hrazeno ze zdravotního pojištění. Posílá na ně v indikovaných případech oční ambulantní lékař po dohodě s pacientem. Na vyšetření se ale může objednat i sám pacient, který má zájem zjistit stav svých očí a jejich struktur. S ohledem na nenáročnost a šetrnost celého vyšetření je to skvělá možnost prevence.

Přečtěte si také

Malý slovníček očních onemocnění

Zrakový trénink - posilovna pro vaše oči

Co obsahuje komplexní vyšetření zraku?

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce