Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Počet operací šedého zákalu v ČR roste

( Redakce | přečteno: 11384x )

V České republice trpí šedým zákalem až půl milionu lidí, přičemž u pacientů starších 60 let toto onemocnění ohrožuje v určité míře dokonce každého druhého.

shutterstock.com

„Odstranění šedého zákalu je dnes přitom rychlá a bezbolestná ambulantní operace, po které jde pacient ihned sám domů,“ říká lékařská ředitelka Evropské oční kliniky Lexum docentka Zuzana Hlinomazová. Právě na této klinice letos provedli už 100.000 operací šedého zákalu

Ročně je v České republice operováno až 75 000 pacientů se šedým zákalem, přičemž počet operací katarakty stále roste. Tento trend potvrzují i aktuální čísla Evropské oční kliniky Lexum, kde se za posledních pět let zvýšil počet zákroků šedého zákalu o třetinu. "Operace probíhá metodou fakoemulzifikace, což je nízkofrekvenční ultrazvuk, kterým je jádro čočky rozděleno na malé části a po té odsáto," popisuje zákrok docentka Zuzana Hlinomazová a dodává: „Místo původní čočky je pak na stejné místo umístěna čočka umělá a celý zákrok trvá obvykle maximálně 15 minut.“ Rostoucí počet operací katarakty je celosvětovým trendem, jenž souvisí s prodloužením střední délky života a aktivním životním stylem lidí nad 60 let.

V padesáti spěchejte na oční

Také obvodní oční lékařka MUDr. Jitka Markov Mildnerová se setkává ve své ordinaci s pacienty se šedým zákalem stále častěji: „I přes zlepšující se informovanost k nám přichází řada pacientů až při výraznějším zhoršení vidění na jednom nebo dokonce obou očích. Já osobně bych každému, zejména lidem nad padesát let, doporučila přijít na preventivní prohlídku a ověřit si, zda je jejich zrak v pořádku.“

A jak viděl zákrok klient kliniky Lexum Vladimír Bednář? „Hned druhý den po kontrole jsem mohl odjet autem domů. Viděl jsem ostře prakticky ihned. Je to krásný pocit. Je pravda, že jsem ale ještě první týden po zákroku stále hledal brýle. Ale pak mě to již přešlo. Jedny brýle jsem hodil do koše ještě na klinice a druhé doma. Na nic jsem nečekal…“

Historie čočky

Před rokem 1985 se čočka extrahovala z oka různými způsoby, například zmrazením čočky (kryoextrakcí), kdy musel být řez velký okolo 10 milimetrů. Ten se uzavíral několika stehy a nebylo možné do oka vložit umělou čočku. „Díky tomu byli tehdy pacienti odkázáni i po zákroku na brýle, a to o síle +11 dioptrií na dálku a +14 dioptrií na čtení, což velmi znesnadňovalo orientaci. Po takovéto operaci strávil pacient v nemocnici často i více než 7 dní,“ upozorňuje profesor Martin Filipec, CSc., ředitel Evropské oční kliniky Lexum. Zásadní zlom v operaci šedého zákalu znamenalo na sklonku 80. let využití ultrazvuku k rozmělnění jádra zkalené čočky-tedy tzv. metoda fakoemulzifikace. Tím se operační rána zmenšila jen na pár milimetrů, což časem umožnilo i zcela bezstehovou operaci.

Role laseru

Dalším milníkem bylo bezesporu využití laseru při operaci šedého zákalu, který umožňuje provést nejen vstup do oka bez použití nože, ale provádí za chirurga i velmi důležitou část operace, kdy se velmi přesně a šetrně "otevírá" pouzdro čočky, kam se po odsátí zkaleného jádra implantuje nová čočka. „Tím se stává operace ještě přesnější, šetrnější pro tkáň oka a v neposlední řadě komfortnější pro pacienta. Operace šedého zákalu je tak jednou z nejbezpečnějších a nejčastěji prováděných zákroků v současné medicíně - celá operace šedého zákalu se provádí v povrchovém znecitlivění pouze kapkami vstupem do oka menším než dva milimetry, jež se uzavírá sama po aplikaci malého množství vody, bez jediného stehu,“ uzavírá profesor Martin Filipec.

Přečtěte si také

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Přibývá diabetiků ohrožených slepotou

Šest tipů, jak správně pracovat u počítače

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce