Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ztrátě zraku zabráníte dostatkem vitaminů a nošením slunečních brýlí

( Renata Vyšínová | přečteno: 157931x )

Začne to většinou nenápadně – máte pocit, že hůř vidíte v šeru, svět je najednou méně barevný a dříve rovné čáry se začnou divně klikatit. Jestliže něco podobného zpozorujete, měli byste ihned zajít ke svému očnímu lékaři na kontrolu. Mohou to být první příznaky věkem podmíněné makulární degenerace, která může končit i slepotou.

Video
shutterstock.com

Věkem podmíněná makulární degenerace je většinou problémem lidí nad 65 let – podle statistik jí trpí zhruba polovina lidí, jejichž věk přesáhl tuto hranici. Jelikož ale žijeme nezdravým životním stylem, počet pacientů se zřejmě v následujících letech razantně zvýší. Je to velmi neradostná prognóza, protože nemoc postupně vede ke ztrátě zraku a tím pádem i závislosti na péči ostatních.

Jak poznáte makulární degeneraci?

Začíná bezbolestně, nenápadně a mnoho lidí potíže přičítá spíše nutnosti pořídit si brýle, nebo stávající vyměnit za silnější. Prvotním příznakem je totiž zhoršené vidění za soumraku a za tmy, zamlžené vidění a méně jasné vnímání barev. Jasným signálem je šedé místo uprostřed oblasti vidění a rozvlněné a zprohýbané linie a písmena. Pacienti ztrácejí schopnost číst, rozeznávat obličeje, barvy.

Většinou se projeví po padesátém roce života a častěji u žen, než u mužů. „Je známá souvislost mezi nálezem na cévách očního pozadí a nálezem na cévách mozkových. Z tohoto důvodu, jsou mnozí pacienti s cévními onemocněními odesíláni k vyšetření očního pozadí,“ uvádí MUDr. Leoš Rejmont, zástupce přednosty Oční kliniky 1. Lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Formy makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace se má dvě formy: suchou (atrofickou) a vlhkou (exsudativní). Ačkoli suchou formou trpí naprostá většina, čili asi 85 – 90 % nemocných, vlhká forma je nebezpečnější.

Suchá forma

Poznáte ji podle zhoršeného vidění ve tmě, pocitu rozmazaného a neostrého obrazu. Příčinou je zánik pigmentových buněk a buněk citlivých na světlo. Postupuje pomalu a mezi nástupem choroby až po možnou ztrátu zraku je několik let. Neexistuje na ni účinná léčba, lékař vám zřejmě doporučí jen potravinové doplňky s luteinem, vitaminem E, zeaxantinem a zinkem.

Vlhká forma

Až devadesát procent postižených kvůli ní trpí vážnou ztrátou zraku. Její průběh je velmi rychlý a v průběhu několika týdnů může člověk přijít o zrak. Vlhkou formu věkem podmíněné makulární degenerace poznáte podle toho, že i rovné linky vidíte jakoby zprohýbané, vlnité. Pozitivní je, že na vlhkou formu existuje léčba, která zabrání prorůstání nově vytvořených cév pod sítnicí.

Prevencí jsou vitaminy i klobouk

Prevencí je zdravý životní styl – hlavně dostatek vitaminů, betakarotenu. „Neexistují specifické léky na prevenci tohoto onemocnění. Určitý význam má užívání podpůrných preparátů s luteinem. Doporučuji zvýšit konzumaci zeleniny, ryb,“ říká MUDr. Leoš Rejmont.

Další zásadní věcí je včasné odhalení problému – tedy pravidelné preventivní prohlídky po čtyřicátém roce života. Příčin vzniku této choroby je víc. Rozhodně se vyplatí o nich vědět a myslet na ně:

  • Genetika a pohlaví: Příbuzní nemocného mají zhruba třikrát vyšší riziko, že onemocní také, s tím se bohužel nedá nic dělat. Stejně tak s tím, že nemoc postihuje víc ženy. Nemoc se skoro nevyskytuje u černochů. Mezi bělochy onemocní častěji lidé se světlou barvou očí. Tmavá duhovka chrání sítnici lépe před světlem.
  • Věk: po 40. roce života byste měli chodit na preventivní kontroly.
  • UV záření: oba druhy ultrafialového záření zvyšují riziko vzniku nemoci, takže byste si měli v létě chránit i oči, nejlépe brýlemi nebo kloboukem či kšiltovkou.
  • Kouření: antioxidanty chrání makulu před nemocí, ale kouření vede k poklesu množství antioxidantů v těle, takže vlastně zvyšuje riziko.
  • Správná strava: organismus potřebuje dostatek ovoce a zeleniny, protože v ní jsou vitaminy a antioxidanty.
  • Obezita: předpokladem nadváhy je špatná strava a jejím důsledkem je vyšší krevní tlak – oba faktory jsou rizikové pro vznik věkem podmíněné makulární degenerace.

Co je makula

Makula (žlutá skvrna) je poměrně malým prostorem na celé sítnici, zodpovědným za centrální vidění a dobré rozpoznávání detailů.

O věkem podmíněné makulární degeneraci se víc dozvíte i v tomto videu:

Zdroj videa: youtube.com

banner_ks_poradna.jpg
Diskuse k článku
Karolína

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

miluše dvořáková
2x

dobrý den, mám k Vám dotaz, týkající se makulární degenerace. Moje maminka touto chorobou trpěla, ztráta zraku ji postihla téměř v 75letech jejího života. Trochu viděla, rozeznala jen obrysy, číst, ani sledovat televizi nemohla. Chci se zeptat, zda je tato nemoc dědičná. Je mi 68let, nosím brýle na čtení o síle 2.5dioptrie. Děkuji Dvořáková


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce