Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žloutenka typu A. Víte, jak se jí vyhnout?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11857x )

Počet pacientů se žloutenkou typu A v posledních letech v ČR neustále roste. Je známá především kvůli častým regionálním výskytům, při kterých se mnohdy nemoc šíří naskrz populací, aniž by byl znám zdroj nákazy. Nákaza se rozšiřuje mezilidským kontaktem – při nedodržení zásad hygieny rukou, prostřednictvím společně užívaných WC apod. Víte, jak se vyhnout žloutence?

shutterstock.com

Žloutenka typu A je akutní virové onemocnění postihující jaterní tkáň, infekce se šíří fekálně-orální cestou. Nakažený šíří virus kolem sebe kontaktem. Pokud si neumyje ruce, může ho zanechat na klice nebo na jiných předmětech, kterých se pak dotýkají ostatní. Virus vniká do těla ústy a z těla je vylučován stolicí, a to ještě před propuknutím nemoci.

Virus žloutenky typu A se může vyskytovat v podstatě všude kolem nás – na penězích, držadlech v MHD, madlech nákupních vozíků, sedačkách kin, v osvěžujícím koktejlu s ledem, v salátu z mořských plodů apod. Jistě, v rámci základní prevence je důležité dávat pozor na dodržování hygieny. Kontrolovat všechny rizikové situace však není v lidských silách. Běžně si dáme žvýkačku do úst nebo si pochutnáme na pečivu hned poté, co jej zaplatíme, či si v drive-in fast foodu vyzvedneme své jídlo přímo z pohodlí auta.

Čtěte také: Není žloutenka jako žloutenka

Příznaky žloutenky typu A

U dětí a mladších lidí může být počátek zcela bez příznaků. Čím je člověk starší, tím větší má potíže. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění,  je 14 - 50 dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby bývají přítomny necharakteristické příznaky.

Nejčastěji se jedná o projevy:

  • chřipkové - zvýšená teplota, bolesti hlavy, bolesti svalů, únava, rýma, kašel, zánět spojivek
  • žaludeční a střevní - nechutenství, nevolnost, zvracení, průjem, jindy naopak zácpa, říhání, nadýmání, tlak v pravém podžebří

Vzácněji dochází k projevům:

  • kloubním - bolestem, otokům
  • kožním - svědění, někdy i vyrážce
  • nervovým - bolestem hlavy, zánětlivým postižením jednoho i více nervů

Po této fázi ohlašující příchod nemoci nastupuje vlastní fáze onemocnění, kdy dochází ke zhoršení potíží a často se objeví žluté zabarvení spojivek, sliznice dutiny ústní a posléze kůže. Současně má pacient tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže. Někdy výše uvedené necharakteristické příznaky chřipkové, žaludeční a střevní nemusí být přítomny vůbec a nemocného přivádí k lékaři žluté zbarvení kůže a bělma oka.

Diagnózu stanoví lékař na základě celkového vyšetření a krevních testů. Nemocný je izolován na specializovaném infekčním oddělení.

Jak se žloutenka léčí?

Vzhledem k tomu, že jde o infekční onemocnění, je nutno nemocného hospitalizovat na infekčním oddělení nemocnice. Léčba spočívá v podávání léků na ochranu jater (tzv. hepatoprotektiv), včetně přísné diety, vitaminů skupiny B a bezpodmínečného klidu na lůžku. Délka hospitalizace je různá a záleží na úpravě celkového zdravotního stavu včetně laboratorních hodnot.

Jak se vyhnout žloutence?

Je důležité dodržovat základní hygienické návyky, zejména:

  • řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC
  • řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem před každou konzumací jídla,nápojů
  • nepít společně z jedné láhve, neukusovat z jedné svačiny, nesdílet cigarety, vodní dýmky apod.
  • umýt si ruce vždy po návratu domů z venkovního prostředí (výtahy, kontejnery na odpad, hřiště, MHD...)
  • důsledně dohlížet na dodržování hygieny rukou u dětí
  • pro případ, kdy není možné si ruce řádně umýt, mít s sebou pohotovostní balení dezinfekčního prostředku na ruce nebo dezinfekční ubrousky k jednorázovému použití

Čtěte také: Pravda o žloutence typu C

Očkování je vhodnou prevencí

Očkování proti žloutence typu A není součástí pravidelného očkování. V rámci tzv. očkování na vlastní žádost si mohou zájemci zvolit mezi kombinovanou nebo jednosložkovou vakcínou proti žloutence typu A a B, na které přispívá většina zdravotních pojišťoven.

Toto očkování je doporučováno zejména lidem s nemocnými játry nebo těm, kteří mají sníženou imunitu, a těm, kteří jsou z titulu profese v denním kontaktu s centrem epidemie.

Především je nutné zachovat chladnou hlavu a nepropadat panice. Epidemie žloutenky se u nás vyskytovaly již v minulosti a naštěstí je virová hepatitida typu A svým průběhem nejmírnější ze všech typů - málokdy zanechává následky a nepřechází do chronické podoby.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce