Reklama

Maďarsko vyrazilo do boje proti obezitě dětí

Každoroční test obezity je další ze série školních reforem, včetně každodenní hodiny tělocviku, s jejichž zaváděním maďarský premiér Orbán v roce 2013 začal.

Maďarští školáci se od nového školního roku musí připravit na každoroční testy fyzické zdatnosti, které mají sloužit jako prostředek boje proti obezitě. Jde o nejnovější krok maďarského premiéra Viktora Orbána, který miluje sport a usiluje o zdravější populaci, informovala dnes agentura AFP.

Od září budou školáci ve věku deset až 18 let procházet povinným národním testem fyzické zdatnosti, během nějž jim bude krom osmi dalších zdravotních parametrů měřeno i množství tělesného tuku.

Děti, které dopadnou špatně, dostanou kartu s jedním ze tří stupňů podle toho, jak velké množství speciální péče potřebuje. “Tento stupeň má sloužit jako vodítko pro další kroky, které podniknou samy děti, jejich rodiče či učitelé,“ řekl AFP mluvčí Maďarského studentského sportovního svazu (MDSZ), který akci zaštiťuje.

Podle údajů MDSZ je v některých věkových skupinách až 20 procent obézních školáků. Špatná strava a nedostatek cvičení se podepsaly na nějaké zdravotní abnormalitě - například plochých nohách či ohnutých zádech - u více než 60 procent dětí.

Reklama

 Maďarský premiér je mimo jiné fotbalovým nadšencem a už si vysloužil kritiku za to, že na svůj oblíbený sport vynakládá příliš mnoho z veřejných peněz.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Ajka (Ne, 14. 9. 2014 - 13:09)
Ok,ale postihnout všechny,nejen ty obézní,ale i hubeňoury bez svalů,kteří se nehnou,nesplní limity,neumí ani obyčejný kotoul.Naopak pochválit a nešikanovat trošku silnější dítě,které sportuje,má svalstvo a dokáže i přes pár kil navíc vše.
Ten debil Orbá… (Ne, 14. 9. 2014 - 19:09)
Ok,ale postihnout...vrátí rozkradené důchodové fondy a nezabývá se tlustoprdama. Někdo rád sportuje, někdo rád jí, tak to bylo na světě vždycky. I když jedno nevylučuje druhé.
To je dobrá buzerace (Ne, 14. 9. 2014 - 20:09)
vrátí rozkradené...jak někde v Severní Koreje. Orbán je píčus, to si myslím už roky. Ale když si ho ti Maďaři volí.... třeba ho příště maminky tlustoprdů už volit nebudou, když jim bude prohánět jejich tlustokožné miláčky !!!!
je to buzerace (Ne, 14. 9. 2014 - 20:09)
ale je špatné, že se nyní ve školách prodávají jídlo a pití plné kalorií,
to by se mělo zakázat.
Luky (Pá, 30. 8. 2019 - 14:08)
Mozna vas zajima, jak se obesita u deti leci /hlavne dieta a zmena navyku CELE RODINY, protoze za obezni dite vzdy muze jeho rodic, ktery ho vyjrmuje jak prasatko.. / podrobne zde https://www.slimming.cz/detska-obezita/
Reklama