Reklama

Tisíce dětí pijí alkohol a kouří

Odhadem několik tisíc českých dětí ve věku od 11 do 15 let pravidelně kouří cigarety a pije alkohol. Hodně dětí má také zkušenost s marihuanou.

Vyplývá to z výzkumu katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého, která zpracovala údaje od 4200 dětí z 54 škol.

Martin Dolejš, který se na studii podílel, dnes řekl, že více než pět cigaret denně vykouří zhruba tři procenta dětí ve věku od 11 do 15 let a čtyři procenta stejně starých dětí se v posledním měsíci opila. V přepočtu na populaci to znamená, že každý měsíc se opije zhruba 14.000 dětí. Čtvrtinu krabičky cigaret denně vykouří 10.600 dětí. Experimentování s marihuanou potvrdilo téměř 11 procent dotázaných.

Prevence v mateřských školách?

„Považuji to za obrovský problém. Potvrzuje se, že primární prevenci je třeba dělat už v mateřské škole rozvojem osobnosti, asertivity, altruismu a dalších vlastností, které dětem později pomohou odolávat sociálnímu tlaku skupiny. Na střední škole je už na prevenci pozdě,“ upozornil Dolejš.

Reklama

Na vzestupu je mezi dětmi také šikana. Obětí zesměšňování či ubližování prostřednictvím sociální sítí se stalo sedm procent dětských respondentů, fyzickou agresivitu zažilo 12 procent z nich. Cizí majetek jen tak pro zábavu poškodilo 15 procent dotázaných a problémy s policií mělo sedm procent respondentů. Čtvrtina adolescentů si záměrně ublížila.

Zatímco šesťáci mají s alkoholem, tabákem, marihuanou a dalším rizikovým chováním malé zkušenosti, se vzrůstajícím věkem se situace podle Dolejše mění. Například počet obětí šikany vrcholí v osmé třídě základní školy. S postupujícím věkem se u žáků také často snižuje jejich sebehodnocení a zároveň narůstá agresivita.

Sebehodnocení dospívajícího

„Tyto oblasti se navzájem ovlivňují. Kvalita sebehodnocení adolescenta ovlivňuje jeho chování a rozhoduje například o tom, zda má tendence experimentovat s návykovými látkami nebo vyhledávat další rizikové aktivity včetně šikany či vandalismu. Zjištěné poznatky lze využít například při plánování primární prevence a její realizaci,“ podotkl Dolejš.

Nejrizikovější populací jsou podle studie žáci a žákyně Královéhradeckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje. Na opačném pólu jsou děti v Plzeňském, Karlovarském a Olomouckém kraji. V obou západočeských krajích a na Vysočině jsou navíc děti rozvážnější, častěji umělecky nadanější, laskavější a s dostatkem sebeovládání a sebekontroly.

Vyšší míru nerozvážného a nekontrolovaného chování vědci vysledovali u respondentů ve Středočeském, Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Žáci v Královéhradeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji jsou citlivější, bázlivější a úzkostnější. Olomoucký kraj patří k regionům, kde děti vykazují nižší míru fyzické i verbální agresivity. Na střední Moravě jsou děti také nejméně hněvivé a mají nižší potřebu kontrolovat své okolí.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

re (Čt, 30. 10. 2014 - 10:10)
ANO, PIJÍ ALE KDO ZA TO MUŽE TENTO KAPITALISTICKÝ REŽIM A RODIČE. KDY BYLO TOLIK RAKOVIN, LIDI SE NENAVIDÍ, ZÁVIDÍ.... ŠPATNÁ STRAVA A VY PÍŠETE CO A JAK....VÍTE KAM MUŽETE JÍT S RADAMI LIDI MAJÍ JINÉ STAROSTI ALE VY NEMATE CO DĚLAT A HLAVNĚ MÁTE Z TOHO PENÍZE NIC NOVÉHO SE STEJNĚ NEDOZVÍME A MUŽETE NAPSAT JAKOU VIZI DATE LIDEM V TOMTO SVĚTĚ....
MR (Čt, 30. 10. 2014 - 11:10)
V šestnácti alkoholikem, ve dvanácti léčeným kuřákem. I to je česká realita

Šestnáctiletý Petr propadl pití alkoholu a kouření konopí. Ve věku, kdy by mu ani jedno ještě nemělo patřit do ruky, je závislý tak, že nedokáže své pití kontrolovat.
Dnes je jedním z klientů pražské adiktologické ambulance, která od července funguje jako první svého druhu u nás a je určena výhradně dětem a mládeži.

A (Čt, 30. 10. 2014 - 12:10)
Tak to je velice smutné a...myslíte, že takhle by skončilo dítě, jehož výchově by se jeho rodiče řádně věnovalo? Akde na to bere peníze?
Reklama